Κυριακή, 26 Μαΐ
22oC Αθήνα

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Εξέτασα την Τζωρτζίνα και ήταν καλά» κατέθεσε παιδίατρος

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Εξέτασα την Τζωρτζίνα και ήταν καλά» κατέθεσε παιδίατρος

Συνεχίστηκε και σήμερα (29.03.2023) η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Η διαδικασία για τον θάνατο του μεγαλύτερου παιδιού της 34χρονης από την Πάτρα ολοκληρώθηκε με την κατάθεση της επικουρικής παιδιάτρου Λαμπρινής Βίτσα, η οποία παρακολούθησε την Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο. 

Στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η παιδίατρος από το Καραμανδάνειο επανέλαβε ότι οι εξετάσεις της 9χρονης από την Πάτρα ήταν καλές. Δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για ιατρικά θέματα, καθώς ήταν παρούσα στην ανάνηψη του παιδιού αλλά δεν συμμετείχε.

«Η 9χρονη εισήχθη στο νοσοκομείο στις 8/4 με πιθανό επεισόδιο σπασμών. Η πρώτη επαφή μου μαζί της ήταν το μεσημέρι στις 9/4. Η συνάδελφος κ. Στογιαννίδου με ενημέρωσε ότι έκανε εμετό και πήγα στο δωμάτιο να δω τι συνέβη. Είδα το νεφροειδές που είχε μέσα σιελώδη εμετό. Είπα στη μαμά ότι αφού έκανε εμετό δε θα πάρουν εξιτήριο και θα μπει ορός» τόνισε η γιατρός η Λαμπρινή Βίτσα. 

«Την είδα ξανά την Κυριακή το μεσημέρι. Τη βρήκα στο δωμάτιο ξαπλωμένη. Παρακολουθούσε στο tablet ένα παιδικό πρόγραμμα. Της έκανα κι ένα σχόλιο για το παιδικό που έβλεπε και μου χαμογέλασε το παιδάκι. Την εξέτασα και ήταν πάρα πολύ καλά, ούτε ακροαστικά ούτε τίποτα. Ενημέρωσα τον μπαμπά που ήταν εκεί πως ήταν μια χαρά και εκείνος μου είπε ότι τον προβλημάτιζε που δεν είχε ενεργηθεί και του απάντησα ότι θα το παρακολουθήσουμε, δεν είναι κάτι… η επόμενη φορά που είδα το παιδί ήταν διασωληνωμένο» πρόσθεσε η παιδίατρος.

Απαντώντας σε ερώτηση του συνηγόρου της Ρούλας Πισπιρίγκου, η μάρτυρας επιβεβαίωσε την επικοινωνία, στην οποία αναφέρονται συνάδελφοί της από το Καραμανδάνειο, με την παιδοκαρδιολόγο Αγγελική Καρατζά. Την εν λόγω επικοινωνία, σύμφωνα με την υπεράσπιση, φέρεται να μην επιβεβαιώνει η ίδια η παιδοκαρδιολόγος, η οποία θα κληθεί σε κατάθεση.

Η παιδίατρος Λαμπρινή Βίτσα κατέθεσε πως όταν έγινε εισαγωγή της Τζωρτζίνας, συνάδελφός της παιδίατρος επικοινώνησε με την κ. Καρατζά πριν το παιδί υποστεί ανακοπή. Σύμφωνα με την κ. Βίτσα, η παιδοκαρδιολόγος μετέφερε στον συνάδελφό της ότι είχε δει το κοριτσάκι 10 ημέρες πριν, πως δεν είχε διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα και ότι πρότεινε σε δεύτερο χρόνο την τοποθέτηση Holter για την καταγραφή του καρδιακού ρυθμού.

Απαντώντας σε ερώτηση της υπεράσπισης, η μάρτυρας είπε πως η ανακοπή της Τζωρτζίνας «μας είχε συγκλονίσει» και ότι το περιστατικό συζητήθηκε στις ενημερώσεις των γιατρών χωρίς να γίνει ιατρικό συμβούλιο με αυτό το αντικείμενο.

Αναλυτικά τα όσα είπε η γιατρός στην δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου: 

Πρόεδρος: Γιατί όταν είδατε τα σάλια είπατε ότι δε θα βγει;

Παιδίατρος: Γιατί παρουσίασε αυτό το σύμπτωμα. Τάση προς εμετό, ναυτία… Οπότε είπαμε να μείνει…

Πρόεδρος: Διαπιστώσατε κάτι άλλο;

Παιδίατρος: Όχι, όχι. Καμία ημέρα από όσες είδα το παιδί. Από την εξέταση δεν βρέθηκε κάτι.

Πρόεδρος: Όταν την εξετάσατε στις 9/4 είχατε ενημερωθεί για το ιστορικό του παιδιού;

Παιδίατρος: Ναι, ναι.

Πρόεδρος: Υπήρχε κάτι που σας προβλημάτισε;

Παιδίατρος: Η υποξαιμία που έκανε το παιδί το Σάββατο και ο παροξυσμικός βήχας, σίγουρα είναι κάτι…

Πρόεδρος: Σε σχέση με τα υπόλοιπα γεγονότα η υποξαιμία συνδέεται κάπως; Οδηγεί σε κάποια παθολογία;

Παιδίατρος: Εγώ δεν μπορώ να το συνδέσω. Ένα επεισόδιο υποξίας σίγουρα κάτι σου βάζει στο μυαλό, αλλά εγώ δεν μπορούσα να το συνδέσω κάπως με την υπόλοιπη εικόνα του παιδιού.

Πρόεδρος: Τον πατέρα πως τον είδατε; Έδειχνε να τον προβληματίζει κάτι;

Παιδίατρος: Ναι, ήταν προβληματισμένος για το παιδί. Και μου είπε: «Έτσι συμβαίνει με εμάς. Πάντα δεν υπάρχει κάτι και όλο κάτι γίνεται». Εγώ προσπάθησα να τον καθησυχάσω και του είπα ότι τίποτα δε θα γίνει γιατί βρίσκεται μέσα στο νοσοκομείο.

Πρόεδρος: Μετά το επεισόδιο της ανακοπής πότε είδατε τη μητέρα;

Παιδίατρος: Όταν βγήκε το παιδί με το φορείο ήταν απέξω. Εκεί την είδα. Ήμουν στα επείγοντα και όταν άκουσα τι είχε συμβεί πήγα στο δωμάτιο και ήταν η ώρα της ανάνηψης. Δεν έκανα κάτι γιατί ήταν ήδη πολλοί συνάδελφοι πάνω από το παιδί.

Πρόεδρος: Πως ήταν η μητέρα όταν την είδατε;

Παιδίατρος: Μια ψύχραιμη μητέρα, αυτό θυμάμαι. Μετά την ανακοπή του παιδιού την είδα ψύχραιμη.

Εισαγγελέας: Αναφερθήκατε στον εμετό στις 9/4. Έγινε μπροστά σας;

Παιδίατρος: Όχι, με ενημέρωσε η συνάδελφος και πήγα και κρατούσε το δοχείο στα χέρια της και είδα το σιελώδες περιεχόμενο.

Εισαγγελέας: Τι καταλάβατε εσείς; Γιατί έκανε εμετό;

Παιδίατρος: Είπε η μαμά ότι μετά από βήχα έκανε εμετό. Ωστόσο εγώ όταν πήγα αμέσως μετά, το παιδί δεν έβηχε καθόλου.

Εισαγγελέας: Ένας παροξυσμικός βήχας μπορεί να φτάσει στο σημείο να προκαλέσει εμετό και αφού το παιδί μέχρι τότε έτρωγε, γιατί δεν έβγαλε τροφή αλλά μόνο σάλια;

Παιδίατρος: Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό. Δεν γνωρίζουμε πόσο έντονη ήταν η ναυτία και το αντανακλαστικό του εμετού.

Εισαγγελέας: Τι περιέχει ο όρος;

Παιδίατρος: Γλυκόζη, κάλλιο, νάτριο και φυσιολογικό όρο.

Εισαγγελέας: Τροφώδη εμετό αυτό το παιδί έκανε ποτέ;

Παιδίατρος: Εγώ δεν είδα τίποτα τέτοιο….

Εισαγγελέας: Η πτώση κορεσμού το βράδυ του Σαββάτου που μπορεί να οφείλεται;

Παιδίατρος: Σε πολλά αίτια. Μια λοίμωξη αναπνευστικού, μια μικρή εισρόφηση…βέβαια δεν διαπιστώθηκαν ποτέ ακροαστικά ευρήματα και ήταν ένα επεισόδιο πολύ παροδικό που πολύ γρήγορα εξαφανίστηκε. Αυτό που σκέφτηκαν οι συνάδελφοι – και επειδή αυτό έγινε μέσα στον ύπνο της – ήταν μήπως υπήρχε μια μικρή εισρόφηση. Αλλά και πάλι δεν εμφάνισε ακροαστικά ευρήματα ούτε πριν, ούτε μετά.

Πολιτική αγωγή: Ότι το παιδί δεν θα πάρει εξιτήριο το παιδί το είπατε εσείς στη μητέρα;

Παιδίατρος: Ναι, εγώ το είπα και συζήτησα με την κυρία Τριαντου για τη διακοπή της σίτισης.

Πολιτική αγωγή: Τι της είπατε της μητέρας;

Παιδίατρος: Ότι λόγω του συμπτώματος δε θα πάρει εξιτήριο. Ωστόσο εκείνη δεν αντέδρασε, δεν μου είπε κάτι.

Πολιτική αγωγή: Είχατε προτείνει στη μητέρα να δει το παιδί παιδοψυχίατρος;

Παιδίατρος: Ναι, της το είπε η κυρία Τριάντου ότι καλό θα ήταν το παιδί να το δουν και εκεί όταν τελειώσει η νοσηλεία της…

Υπεράσπιση: Συνάδελφος σας έχει πει εδώ ότι μαζευτήκατε όλοι οι γιατροί και συζητήσατε για την υπόθεση της 9χρονης. Πότε συνέβη αυτό;

Παιδίατρος: Στο πλαίσιο κάποιας ενημέρωσης μεσημεριανής, βραδινής σίγουρα συζητήθηκε, γιατί μας απασχολούσε το παιδί, πως το έπαθε αυτό. Αλλά επί τούτου συνάντηση δεν έγινε ποτέ. Αλλά το παιδί μας απασχολούσε, δεν γινόταν να μην το συζητήσουμε.

Εισαγγελέας: Στα περιστατικά της Παρασκευής με τον εμετό, η μητέρα καλούσε τους γιατρούς;

Παιδίατρος: Εμένα με φώναξε συνάδελφος, αλλά νομίζω ότι η πρώτη κρούση έγινε σε νοσηλεύτρια.

Εισαγγελέας: Η μητέρα απευθυνόταν στους γιατρούς ή στους νοσηλευτές;

Παιδίατρος: Αυτό δεν το γνωρίζω.

Εισαγγελέας: Η υποψία για βρογχοπνευμονία ή για γαστρεντερίτιδα επιβεβαιώθηκε κάπως;

Παιδίατρος: Όχι. Γιατί δεν υπήρχαν άλλα συμπτώματα για τίποτα από τα δύο. Δεν εξηγεί κάτι το επεισόδιο της υποξαιμίας. Η βρογχοπνευμονία δεν στοιχειοθετήθηκε ποτέ. Γιατί δεν είχε ακροαστικά. Επίσης ήταν ένα επεισόδιο εντελώς παροδικό. Πριν και μετά δεν βρέθηκε τίποτα.

Πρόεδρος: Στο φύλλο νοσηλείας φαίνεται όταν ξεκινά η σίτιση, το παιδί να τρώει ελαφρά, σούπα και φρυγανιά. Η μητέρα στις 11/4 του πήρε σουβλάκι. Πως το εξηγείτε;

Παιδίατρος: Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Δεν ήταν η ενδεδειγμένη διατροφή, σίγουρα.

Εισαγγελέας: Η γιατρός κα Στογιαννίδου μας είπε οτι η μητέρα όφειλε να ρωτήσει για το σουβλάκι, ωστόσο δεν το έκανε.

Υπεράσπιση: Είπατε ότι η μητέρα ήταν ψύχραιμη όταν της είπατε για εξιτήριο;

Παιδίατρος: Ήρθε η κα Στογιαννίδου και μου είπε να πάω κι εγώ στο δωμάτιο γιατί η μητέρα ήταν εκνευρισμένη και φώναζε «θέλετε να δώσετε εξιτήριο σε αυτό το παιδί;»

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις