Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Δίκη «σαμουράι» Νέας Ερυθραίας: «Ψυχρός και ψύχραιμος άρχισε να μας πυροβολεί»

Δίκη «σαμουράι» Νέας Ερυθραίας: «Ψυχρός και ψύχραιμος άρχισε να μας πυροβολεί»

Με την κατάθεση του άνδρα, ο οποίος γλίτωσε παρά τρίχα τη ζωή του, αν και τραυματίστηκε σοβαρά, από τα πυρά του επονομαζόμενου «σαμουράι» της Νέας Ερυθραίας, άρχισε η εκδίκαση ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, της υπόθεσης με τον 43 χρονο κατηγορούμενο, προσωρινά κρατούμενο εδώ και 17 μήνες στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, να δικάζεται για έξι βαρύτατες κακουργηματικές και πλημμεληματικές κατηγορίες.

Το τραγικό περιστατικό είχε σημειωθεί στις 23 Οκτωβρίου 2021 στη Νέα Ερυθραία. Στις 10 το πρωί ο κατηγορούμενος είχε βγει από το σπίτι του, φορώντας στολή σαμουράι και κρατώντας ένα πιστόλι στο χέρι. Με αυτό πυροβόλησε το 43χρονο θύμα που ετοιμαζόταν να εκτελέσει εργασίες για εγκατάσταση φυσικού αερίου, και το αφεντικό του, ιδιοκτήτη τεχνικής εταιρίας, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά.

«Έχω μανιοκατάθλιψη από τα 21 μου χρόνια και είχα υποτροπιάσει»

Στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο κατηγορούμενος ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του, ισχυρίστηκε ότι ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών και ότι πάσχει από μανιοκατάθλιψη. «Ήμουν ένας άλλος χαρακτήρας όσο έπαιρνα ουσίες. Θέλω να ζητήσω συγχώρεση από τις οικογένειες των θυμάτων. Είχαμε κάποιους διαπληκτισμούς με τους υπαλλήλους λόγω φασαρίας. Εγώ ως τοξικομανής το τερμάτισα… Έχω μανιοκατάθλιψη από τα 21 μου χρόνια και είχα υποτροπιάσει» τόνισε ο κατηγορούμενος.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Θεόδωρος Μαντάς, ζήτησε από το δικαστήριο στην προκειμένη περίπτωση να εφαρμοστεί το άρθρο του Ποινικού Κώδικα για πλήρη ανικανότητα προς καταλογισμό, λόγω υποτροπής της ψυχικής του νόσου.

Κατάθεση θύματος

Ξεσπώντας σε λυγμούς σε πολλά σημεία της κατάθεσης του, ο ιδιοκτήτης της τεχνικής εταιρείας, κατέθεσε στο δικαστήριο πως μπροστά στα μάτια του, ο στενός του συνεργάτης επί μία 20ετία έχασε τη ζωή του από τις σφαίρες του κατηγορούμενου και πως ο ίδιος κατάφερε να γλιτώσει από τα πυρά του «σαμουράι» της Νέας Ερυθραίας. «Ζητώ συγγνώμη, είμαι αρκετά ταραγμένος που βλέπω αυτόν τον άνθρωπο. Το τεχνικό γραφείο που έχω είναι δίπλα στην οικία του κατηγορούμενου» είπε στην έναρξη της κατάθεσης του ο μάρτυρας, ο οποίος έχει δηλώσει και υποστήριξη της κατηγορίας στην υπόθεση.

Όπως περιέγραψε ο μάρτυρας, εκείνο το πρωινό του Σαββάτου, ανυποψίαστοι για το τι επρόκειτο να συμβεί, ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν εργασίες για την εγκατάσταση φυσικού αερίου σε μία μεζονέτα στην περιοχή. Ο μάρτυρας είναι και κάτοικος της περιοχής και όπως είπε το τελευταίο έτος είχαν πραγματοποιήσει κι άλλες εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Όπως περιέγραψε, είχαν ξεκινήσει να κάνουν τις εργασίες και μιλούσαν και με τον ιδιοκτήτη. Όταν εκείνος έφυγε και μπήκε μέσα στο σπίτι του για να πάρει τον καφέ του, τότε έγιναν όλα. «Έμεινα έξω εγώ με τον Βασίλη (σ.σ. 43χρονος). Ετοίμαζε, έβγαζε, εργαλεία, εκείνη τη στιγμή, με πήρε και η γυναίκα μου στο τηλέφωνο, καθώς έκλεινα το τηλέφωνο, εμφανίστηκε ο κατηγορούμενος. Είδα έναν άνθρωπο ντυμένο στα μαύρα. Σε απόσταση δύο μέτρων. Σηκώνω το βλέμμα και βλέπω έναν άνθρωπο ψύχραιμο και ψυχρό να σηκώνει ένα μαύρο όπλο και να το στρέφει προς το Βασίλη. Έγιναν όλα τόσο γρήγορα. Ξεκίνησε να πυροβολεί, σχεδόν εξ’ επαφής. Είπε μία φράση για τη σολομωνική που έχεις κάνει σπίτι μου. Δεν ήξερα καν τι σημαίνει εκείνη τη στιγμή η σολομωνική. Δεν πρόλαβε να πει ούτε κουβέντα ο Βασίλης. Εγώ πέταξα το τηλέφωνο κάτω. Φώναξα «μη»…» περιέγραψε ο μάρτυρας, ξεσπώντας σε κλάματα.

«Τώρα είναι η σειρά σου»

Όπως είπε εκείνη τη στιγμή, όταν είδε τον κατηγορούμενο να πλησιάζει, δεν φαντάστηκε ότι ήταν επικίνδυνος. «Βλέποντας τον κοντά στο Βασίλη, σκεφτόμουν ότι πονάει πολύ ο Βασίλης» είπε ο μάρτυρας ξεσπώντας σε λυγμούς και πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το όπλο ήταν αληθινό.

«Ήταν τόσο ψυχρό όλο αυτό και τόσο απότομο, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κάποιος χωρίς λόγο χρησιμοποιεί ένα όπλο. Ο Βασίλης φώναξε μόνο «τι κάνεις;» και εγώ του φώναξα «τι είναι αυτό που κάνεις; Σταμάτα». Τότε γύρισε σε μένα και είπε «τώρα είναι η σειρά σου» και έστρεψε το όπλο σε μένα. Εγώ είχα χρόνο να αντιδράσω όμως» είπε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Είχατε πει στην κατάθεση σας πως σας είπε θα φας και εσύ. Μπορείτε να θυμηθείτε τι σας είπε;

Μάρτυρας: Ήταν κάτι σε στιλ τώρα θα φας και εσύ!

Πρόεδρος: Δηλαδή από πριν είχε σχεδιάσει να ρίξει και εσάς ;

Μάρτυρας: Ναι.

Ο μάρτυρας ακόμα και σήμερα συγκλονισμένος απ΄ό, τι συνέβη πρόσθεσε: «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μπορεί να σου κάνει ζημιά ένα τέτοιο όπλο. Θυμάμαι με πυροβόλησε δύο φορές, η μία με πέτυχε. Πονούσα φρικτά στο πόδι. Άρχισα να φωνάζω δυνατά «βοήθεια μας σκοτώνει». Κυρίως για να φοβηθεί ο ίδιος. Αυτό σκέφτηκα.»

Πρόεδρος: Είχε αποτέλεσμα αυτό που κάνατε;

Μάρτυρας: Δεν είμαι σίγουρος ότι ήταν αυτό που τον απέτρεψε. Κατόπιν έμαθα ότι το όπλο ήταν εξάσφαιρο. Έριξε δύο σφαίρες σε εμένα και τέσσερις στο Βασίλη. Έμαθα εκ των υστέρων ότι ανέβηκε επάνω στο σπίτι του, γέμισε το όπλο και προσπάθησε να επιστρέψει για τελειώσει τη δουλειά. Δεν τον είδα να απομακρύνεται. Πήγα να σηκωθώ για να πλησιάσω τον Βασίλη, αλλά πόνεσα και έπεσα κάτω. Δεν φανταζόμουν ότι έχω κάτι σημαντικό. Είδα έναν άνθρωπο, πολύ ψύχραιμο για αυτήν την πράξη που έκανε.

Ο ιδιοκτήτης περιέγραψε με τα καλύτερα λόγια τον συνεργάτη του, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον επονομαζόμενο «σαμουράι» της Νέας Ερυθραίας, λέγοντας πως υπήρξε τυχερός που είχε ένα τέτοιο συνεργάτη και ανέφερε πως θύμα και κατηγορούμενος δεν γνωρίζονταν ενώ η δική του επαφή με τον «σαμουράι» ήταν όπως είπε ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Τι συνέβη 15 ημέρες πριν τη δολοφονία

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε μάλιστα σε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα 15 ημέρες πριν τη δολοφονία. «Πριν 15 ημέρες που φτιάχναμε στην ταράτσα του δικού μου σπιτιού κάτι, ο κατηγορούμενος είχε βγει στην ταράτσα του δικού του σπιτιού και αντάλλαξε κάποιες κουβέντες με την μητέρα μου. Το τι τον ενόχλησε δεν μπορώ να σας το πω. Της είχε πει τότε «καλά θα δείτε». Ούτε εγώ, ούτε ο Βασίλης είχαμε μιλήσει με τον κατηγορούμενο».

Εισαγγελέας: Ακούσατε τίποτα να σας φωνάζει ενώ ερχόταν;

Μάρτυρας: Η πρώτη επαφή μαζί του, ήταν όταν τον είχα ακριβώς μπροστά μου. Μιλούσα με τη γυναίκα μου και ξαφνικά τον βλέπω μπροστά μου… Εμφανίστηκε, αλλά, δε φώναζε, ήταν ψύχραιμος, ψυχρός και πυροβόλησε.

Ο μάρτυρας ζήτησε από το δικαστήριο να κάνει τον ίδιο και την οικογένεια του, να νιώσουν ξανά ασφαλείς και περιέγραψε ότι οι δύο κορούλες του την ημέρα του εγκλήματος, είχαν κλειστεί στο δωμάτιο τους και κρατούσαν το αποκριάτικο τόξο επειδή φοβόντουσαν ποιος θα μπει μέσα. «Η θέση μου εδώ είναι όχι για να τιμωρηθεί αλλά επειδή θέλω να νιώσουμε ασφαλείς εγώ, η οικογένεια μου, τα παιδιά μου. Εγώ κατάλαβα ότι είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Θέλω να μην βγαίνουμε έξω κάθε πρωί και να φοβόμαστε» τόνισε ο μάρτυρας.

Δικηγόρος υποστήριξης κατηγορίας: Τον θεωρούσατε επικίνδυνο;

Μάρτυρας: Και στο δρόμο μπορεί κάποιος να υψώσει τη φωνή του δε σημαίνει ότι θα σε σκοτώσει. Φιλικός δεν ήταν αλλά δεν τον είχα δει ποτέ εκτός εαυτού. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι έχει κάτι εναντίον μας ώστε να κάνει κάτι τέτοιο. Ήταν σίγουρος και στους πυροβολισμούς και στο Βασίλη και σε εμένα. Σαν να με προειδοποίησε τώρα είσαι και εσύ. Εγώ πιστεύω ότι απλά ήθελε να σκοτώσει δύο άτομα. Τον Βασίλη τον έβλεπα πιο πολύ από την οικογένεια μου, δεν ήταν εριστικός. Δεν είχε δημιουργήσει προβλήματα. Η εντύπωση που μου έδωσε ήταν πως ήταν κάτι που είχε προαποφασίσει.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η μητέρα του μάρτυρα, η οποία αποκάλυψε πως λίγες ώρες πριν πυροβολήσει τον γιο της και τον συνεργάτη του, ο κατηγορούμενος είχε χρησιμοποιήσει και πάλι το όπλο.

«Στις 12 τα μεσάνυχτα ακούω δύο πυροβολισμούς. Δεν ήταν από αεροβόλο, ήταν δυνατοί, τρόμαξα και φοβήθηκα. Πήγα πίσω από τον τοίχο και κάθισα. Κατέβηκα κάτω μήπως δω κάποιον, τη μητέρα του (σ.σ. του κατηγορούμενου), εκείνον. Το επόμενο πρωί άκουσα το γιο μου να φωνάζει «βοήθεια μας σκοτώνει». Άκουσα τους ίδιους πυροβολισμούς με την προηγούμενη βάρδια» είπε η μάρτυρας κλαίγοντας και πρόσθεσε ότι είδε τον κατηγορούμενο να περνάει από μπροστά «αγέρωχος, ψύχραιμος, τον κοιτάω και του λέω «γιατί σκότωσες τα παιδιά μου;» και μου λέει τότε εκείνος «καλά τους έκανα!».

Η μάρτυρας κατέθεσε πως λίγα χρόνια πριν είχε ακούσει τον 42χρονο να πυροβολεί και του είχε κάνει παρατήρηση. «Εγώ ήξερα ότι η γειτόνισσα είχε έναν γιο, αλλά δεν είχα δει ποτέ τον κατηγορούμενο. Λίγα χρόνια πριν τον είδα πρώτη φορά στην ταράτσα. Είχα ακούσει κάποιους ήχους σαν πυροβολισμούς. Είχε ένα πιστόλι στο χέρι. «Τι κάνεις εκεί, μαζέψου», του είπα. Είχε ένα αεροβόλο και έριχνε σε πουλιά, μου είχαν πει οι γείτονες.

Ανησύχησα, το συζήτησα με τους γείτονες και έβαλαν έναν γείτονα να ρωτήσει την αστυνομία, αλλά δεν μάθαμε κάτι και εφησυχάσαμε».

Στο δικαστήριο κατέθεσαν και τα αδέλφια του 43χρονου θύματος, οι οποίοι επίσης έχουν δηλώσει παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας. Τα αδέλφια του θύματος περιέγραψαν τον δικό τους άνθρωπο ως έναν ήσυχο άνδρα, έναν άγγελο όπως ανέφεραν που δεν είχε διαφορές με κανέναν.

Η δίκη συνεχίζεται στις 31 Μαρτίου 2023.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις