Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Δίκη Τοπαλούδη: Καταθέτουν στο Εφετείο οι δύο κατηγορούμενοι

Δίκη Τοπαλούδη: Καταθέτουν στο Εφετείο οι δύο κατηγορούμενοι

Μετά από πολλές καθυστερήσεις και διακοπές, η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, για τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, μπαίνει στην τελική της ευθεία. 

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό άρχισε στις 14 Φεβρουαρίου 2022 ωστόσο λόγω διάφορων λόγων, όπως κωλύματα των συνηγόρων υπεράσπισης και ασθένειας λόγω κορονοϊού, μελών της σύνθεσης του δικαστηρίου, διακόπηκε αρκετές φορές με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία της οικογένειας της Ελένης Τοπαλούδη η οποία δολοφονήθηκε βάναυσα τον Νοέμβριο του 2018, στη Ρόδο.

Σήμερα, αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας οι δύο κατηγορούμενοι οι οποίοι σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και 15 έτη ο καθένας για τα αδικήματα της  ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τελεσθείσας από κοινού και του ομαδικού βιασμού τελεσθέντος από δύο δράστες που ενεργούσαν από κοινού.

Οι καταθέσεις

Η μητέρα και ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη, παρόντες σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου, ζητούν να επιβληθεί στους δύο κατηγορούμενους η μέγιστη ποινή όπως και πρωτοδίκως.

Οι γονείς της Ελένης κατέθεσαν στο δικαστήριο για την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα της κόρης τους αλλά και τις δραματικές στιγμές που έζησαν από την στιγμή της εξαφάνισης της μέχρι και την ώρα που εντοπίστηκε η σωρός της και συνελήφθησαν οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία της.

Ο πατέρας της Ελένης έκανε ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα στην κατάθεση του στο ταξίδι της επιστροφής τους στο Διδυμότειχο με το αεροπλάνο προκειμένου να θάψουν το παιδί τους.

«Σκεφτόμουν να ανέβει λίγο πιο ψηλά το αεροπλάνο μπας και το άψυχο σώμα της Ελένης συναντήσει την ψυχή της και ζωντανέψει ξανά. Το τραγικότερο δράμα που μπορεί να ζήσει ένας γονιός να συνοδέψει το παιδί του στην τελευταία κατοικία. Εύχομαι σε όλους να έχουν ένα πιο μικρό σταυρουδάκι να κουβαλούν. Σε εμάς δυστυχώς έτυχε αυτός ο σταυρός» κατέθεσε στο δικαστήριο ο Γιάννης Τοπαλούδης.

Από την πλευρά της, η μητέρα της Ελένης περιέγραψε τις δύσκολες στιγμές που βίωσε όταν έμαθε ότι η κόρη της είναι νεκρή. «Με την Ελένη μιλάγαμε κάθε ημέρα στο τηλέφωνο. Στα σόσιαλ σχεδόν ποτέ. Θυμάμαι ότι είχαμε μιλήσει Σαββατοκύριακο και μου έλεγε τι φαγητά θέλει όταν θα έρθει. Δευτέρα, Τρίτη μιλήσαμε. Από την Τετάρτη αρχίσαμε να ψάχνουμε. Πέμπτη με έζωσαν τα φίδια. Παρασκευή πήγαμε στο ΑΤ και μπήκε σε ένα υπολογιστή έψαξα και δε μου άρεσε το ύφος του. Μας είπε «όλα καλά θα πάνε»… Από όταν το μάθαμε, δε θυμάμαι τίποτα, μόνο ένα σκοτάδι, κενό. Μόνο τη λακκούβα που ανοίξανε θυμάμαι, το χαντάκι…» τόνισε η μητέρα της Ελένης.

Οι αντικρουόμενες εκδοχές

Οι δύο κατηγορούμενοι ενώπιον του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου έδωσαν διαφορετικές, αντικρουόμενες, εκδοχές για το βράδυ της δολοφονίας της Ελένης, ρίχνοντας ο ένας το μερίδιο της ευθύνης στον άλλον. Ο 25χρόνος κατηγορούμενος, με καταγωγή από τη Ρόδο, από την πρώτη στιγμή «δείχνει» προς τον συγκατηγορούμενο του, τονίζοντας ότι εκείνος του πρότεινε την συνάντηση με την Ελένη, εκείνος την χτύπησε αρχικά με το σίδερο και στη συνέχεια την κάρφωσε το μαχαίρι στο λαιμό κι εκείνος την έριξε ζωντανή από τα βράχια. 

Εντελώς, αντίθετη, εξιστόρηση των γεγονότων, κάνει ο 23χρονος κατηγορούμενος, Αλβανικής καταγωγής, ο οποίος υποστηρίζει πως  προσπάθησε να βοηθήσει τη νεαρή φοιτήτρια και ισχυρίστηκε πως νόμιζε ότι την πήγαιναν στο νοσοκομείο αντί για τον…γκρεμό. «Την πήρε στον ώμο του και γύρισε μετά από δέκα λεπτά και μου είπε «εντάξει Αλβανέ τελείωσε μπες μέσα». Γυρίσαμε στο σπίτι και μου είπε «Αλβανέ μάζεψε ότι έχει αίματα και στοιχεία» υποστήριξε μεταξύ πολλών άλλων για τον συγκατηγορούμενό του στην απολογία του ενώπιον του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Μένει πλέον να διαπιστωθεί στην πράξη, εάν οι κατηγορούμενοι θα τηρήσουν την ίδια στάσης στις απολογίες τους κι ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ή θα ακολουθήσουν διαφορετική υπερασπιστική γραμμή.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις