Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Δικηγόροι: Έθεσαν 4 αιτήματα του κλάδου στην υπηρεσιακή υπουργό Εργασίας Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου

Δικηγόροι: Έθεσαν 4 αιτήματα του κλάδου στην υπηρεσιακή υπουργό Εργασίας Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου

Αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών υπό τον πρόεδρο, Δημήτρη Βερβεσό και τον αντιπρόεδρο, Ανδρέα Κουτσόλαμπρο, συναντήθηκε με την υπηρεσιακή υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου στο Υπουργείο.

Κατά τη συζήτηση του κλιμακίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την υπηρεσιακή υπουργό Εργασίας, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου τέθηκαν ορισμένα κατεπείγοντα αιτήματα του Δικηγορικού Σώματος, που «μπορούν και πρέπει να επιλυθούν ακόμη και από την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση».

Μεταξύ αυτών τέθηκαν:

1. Το ζήτημα του ειδικού λογαριασμού ανεργίας επιστημόνων ο οποίος παραμένει επί σειρά ετών χωρίς καμία ανταπόδοση προς τους ασφαλισμένους.

Επαναλήφθηκε η πάγια θέση μας για κατάργηση της εισφοράς αυτής και επιστροφής των χρημάτων που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα από τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίας, ενόψει της παντελούς έλλειψης ανταποδοτικότητος.

Σε κάθε περίπτωση ζητήθηκε από την Υπουργό να επανεξεταστεί το ζήτημα της Υπουργικής Απόφασης του 2017, ώστε να απαλειφθούν όλες εκείνες η περιοριστικές προϋποθέσεις που τίθενται στην άνω Υπουργική Απόφαση και οι οποίες καθιστούν παντελώς αδύνατη την καταβολή παροχών από τον συγκεκριμένο λογαριασμό ανεργίας/αλληλεγγύης στους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

2. Η συμμόρφωση του Υπουργείου και του e -ΕΦΚΑ προς την απόφαση 13/2022 του Συμβουλίου της Επικρατείας και η εξομοίωση των εισφορών (πακέτων κάλυψης) επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας των συναδέλφων που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του άρθρου 39 παρ.9 του ν.4387/2016 (μπλοκάκια) με αυτές των έμμισθων δικηγόρων, με την έκδοση σχετικής ΑΠΔ.

3. Η επιβεβαίωση ότι οι ασκούμενοι δικηγόροι θα πληρώνουν μόνο εισφορά κλάδου υγείας, ανεξαρτήτως του τρόπου πληρωμής (με απόδειξη, τίτλο κτήσης κλπ.) και η εύρεση τεχνικής λύσης σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ για να γίνει αυτό
εφικτό.

4. Η επέκταση της εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνου στις έμμισθες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις