Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Δικηγόρος προσέφυγε κατά της αποχής στο Συμβούλιο της Επικρατείας!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο νομικός, Αντώνης Ξενάκης, ζητάει το “πάγωμα” της απόφασης της Ολομέλειας των πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με τις οποίες αποφασίστηκε η παράταση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων έως 15 Απριλίου 2016.

Επιπρόσθετα, ο εν λόγω δικηγόρος ζητάει από το ΣτΕ να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι επίμαχες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των δικηγόρων που αποφάσισαν την παράταση της αποχής. Μεταξύ άλλων ο δικηγόρος υποστηρίζει στην προσφυγή του ότι οι αποφάσεις για την αποχή των δικηγόρων είναι αντίθετες στα άρθρα 2, 5, 20 και 22 του Συντάγματος, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στον Κώδικα Δικηγόρων, ενώ είναι αντίθετη στην νομολογία του ΣτΕ (παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ). Επιπλέον, ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι λόγω της αποχής έχει υποστεί οικονομική βλάβη καθώς δεν μπορεί να εργαστεί για να έχει πόρους, δεν έχει εισοδήματα από άλλες πηγές, ενώ έχει δάνειο και τρία ανήλικα παιδιά.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως οι δικηγόροι κατά το διάστημα που έχει αποφασιστεί η αποχή, δεν μπορούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους καθώς ο ΔΣΑ δεν εκδίδει γραμμάτια προείσπραξης που είναι αναγκαία παραστατικά για κάθε δικαστική ενέργεια, εάν προηγουμένως δεν έχουν λάβει την άδεια από τον Σύλλογο, η οποία γίνεται σε ελάχιστο αριθμό περιπτώσεων (παραγραφή αδικημάτων, αποφυλακίσεις, κ.λπ.).

Τυπικά αυτή είναι η πρώτη προσφυγή που κατατέθηκε κατά της αποχής καθώς η προηγούμενη που είχε υποβληθεί από τον τέως δικαστικό λειτουργό και νυν δικηγόρο, Δ. Καλουτά δεν θα εκδικαστεί διότι δεν ήταν νόμιμη η κατάθεση της, αλλά ούτε συνοδευόταν με το αναγκαίο γραμμάτιο προείσπραξης και τα σχετικά παράβολα.Μάλιστα η προσφυγή του κ. Ξενάκη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε