Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Δημήτρης Λιγνάδης: Ξεκινά σήμερα η δίκη του – Αντιμέτωπος για πρώτη φορά με τα θύματά του ο ηθοποιός

Δημήτρης Λιγνάδης: Ξεκινά σήμερα η δίκη του – Αντιμέτωπος για πρώτη φορά με τα θύματά του ο ηθοποιός

Μία από τις σημαντικότερες δίκες αυτού του δικαστικού έτους είναι προγραμματισμένη να αρχίσει σήμερα στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, όπου δικάζεται ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Στις 9 ακριβώς σήμερα το πρωί, η πρόεδρος της έδρας, Παναγιώτα Γιούπη, θα εκφωνήσει την υπόθεση του πινακίου με αριθμό 1 με κατηγορούμενο τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης αναμένεται να δώσει το παρών στη δικαστική αίθουσα καθώς χθες το μεσημέρι μεταφέρθηκε από τις φυλακές Τριπόλεως όπου κρατείται εδώ και 12 μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να παρίσταται στη δίκη του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr ο Δημήτρης Λιγνάδης οδηγήθηκε σε ειδικό κελί των φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατείται μόνος τους για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κατά την παραμονή του στο σωφρονιστικό κατάστημα.Δημήτρης Λιγνάδης

Αντιμέτωπος με τα θύματά του

Σήμερα το πρωί για πρώτη φορά μετά από δώδεκα μήνες ο Δημήτρης Λιγνάδης πρόκειται να βρεθεί τετ-α-τετ με τα πρόσωπα που τον καταγγέλλουν για σοβαρά σεξουαλικά αδικήματα τα οποία επισείουν βαριές ποινές κάθειρξης.

Παρόντες στη δικαστική αίθουσα αναμένεται να είναι και οι τέσσερις άνδρες που έχουν καταγγείλει το Δημήτρη Λιγνάδη πως τους βίασε, οι τρεις εξ αυτών την περίοδο που ήταν ακόμα ανήλικοι. Συνολικά οι μάρτυρες που έχουν κληθεί από τις δικαστικές αρχές να καταθέσουν στη δίκη είναι 21.

Το αίτημα Κούγια

Εκτός απροόπτου πάντως η ακροαματική διαδικασία δεν θα αρχίσει σήμερα καθώς ο δικηγόρος του ηθοποιού και σκηνοθέτη, Αλέξης Κούγιας, αναμένεται να ζητήσει τη διακοπή της ακροαματικής διαδικασίας λόγω του αυξημένου όγκου εργασίας που έχει αυτό το διάστημα.

Η δίκη μπορεί να διακοπεί ακόμα και για ένα μήνα, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αρχίσει καθώς εντός του Καλοκαιριού του 2022 λήγει το 18μηνο της προσωρινής του κράτησης.

Βέβαια, σε αυτό το ενδεχόμενο αντιδρούν τα θύματα του προφυλακισμένου ηθοποιού και σκηνοθέτη και οι δικηγόροι τους. Κι αυτό διότι αρκετοί εξ των μαρτύρων ζουν στο εξωτερικό και δεν είναι εύκολο κάθε φορά να δαπανούν ένα σεβαστό χρηματικό ποσό για τη μετάβαση τους στην Ελλάδα προκειμένου να δώσουν το παρών στη δίκη.

Το ιστορικό

Η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία τον Φεβρουάριο του 2021. Η μία καταγγελία ακολούθησε την άλλη και σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Μετά την απολογία του, ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης προφυλακίστηκε. Από τότε κρατείται στις φυλακές της Τριπόλεως και αναμένει την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης παραπέμφθηκε στο «εδώλιο» με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, το οποίο υιοθέτησε πλήρως, την εισαγγελική πρόταση της Συμέλας Σαπίδου. Η εισαγγελέας είχε απορρίψει όλους τους ισχυρισμούς του ηθοποιού και σκηνοθέτη ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες εξαρχής και κάνει λόγο για σκευωρία που εξυφάνθηκε σε βάρος του.

Αντίθετα, τα μέχρι σήμερα πορίσματα των δικαστικών αρχών, ο Δημήτρης Λιγνάδης, κάνουν λόγο για «ένα άτομο επικίνδυνο, με πάθη και εμμονές, εμφορούμενο από έντονα αντικοινωνικά αισθήματα».

Οι τέσσερις υποθέσεις

Η πρώτη κατηγορία σε βάρος του ηθοποιού και σκηνοθέτη αφορά σε ένα 26χρονο σήμερα άνδρα, αιγυπτιακής καταγωγής, ο οποίος κατήγγειλε τον βιασμό του από τον Δημήτρη Λιγνάδη το 2010, όταν ήταν σε ηλικία 15 ετών.

Θύμα και θύτης φέρεται ότι ανέπτυξαν φιλική σχέση εξαιτίας της επιθυμίας του νεαρού τότε αγοριού να γίνει ηθοποιός. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο βιασμός έλαβε χώρα, στα τέλη Αυγούστου του 2010, στο σπίτι του ηθοποιού και σκηνοθέτη.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης ρώτησε τον ανήλικο εάν είχε ποτέ ολοκληρωμένη σχέση με το αντίθετο φύλο και όταν του απάντησε αρνητικά άρχισε, σύμφωνα με την καταγγελία, να τον χαϊδεύει στην περιοχή των γεννητικών οργάνων πάνω από το παντελόνι λέγοντάς του να ηρεμήσει και ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει μεταξύ ηθοποιών αλλά και επιβάλλεται γιατί πρέπει να έχουν ανοιχτό μυαλό, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κάθε ρόλου τους.

Ο καταγγελλόμενος βιασμός έλαβε χώρα σε δεύτερη συνάντηση που είχε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης με τον ανήλικο όπου φέρεται να του πρόσφερε αλκοόλ και τσιγάρο με ινδική κάνναβη και εκμεταλλευόμενος την ανικανότητα του να αντισταθεί τον εξανάγκασε σε ερωτικές πράξεις. Αμέσως μετά ενήλικος έχασε τις αισθήσεις του όταν ξύπνησε την επόμενη μέρα βρήκε το παντελόνι και το εσώρουχο του πεταμένα δίπλα του στη βεράντα.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά σε έναν 24χρονο σήμερα αιγυπτιακής καταγωγής, ο οποίος το 2014 γνώρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη μέσω ενός συμμαθητή του.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε το θύμα, σε ταξίδι τους στην Επίδαυρο, ο σκηνοθέτης τον βίασε στο δωμάτιο του ξενοδοχείο που διέμεναν με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη να το αρνείται κατηγορηματικά και να υποστηρίζει πως εκείνην την περίοδο βρισκόταν στη Ιθάκη.

Η τρίτη καταγγελία σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη προέρχεται από νεαρό Έλληνα ο οποίος καταγγέλλει βιασμό στο σπίτι του σκηνοθέτη το 2018 με τον τελευταίο να υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει καν τον παθόντα. Αυτό που βάρυνε ωστόσο στη κρίση των δικαστικών αρχών είναι πως το θύμα δίνει περιγραφές με μεγάλη λεπτομέρεια στην διαρρύθμιση του διαμερίσματος του Δημήτρη Λιγνάδη και αναφέρει στο ότι ο κατηγορούμενος είχε στην πλάτη δύο ουλές που πράγματι υπάρχουν και οφείλονται σε επίθεση που δέχτηκε στο παρελθόν.

Η τελευταία πράξη βιασμού την οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο Δημήτρης Λιγνάδης, προέκυψε από την κατάθεση στην 19η ανακρίτρια ενός 24χρονου άνδρα, ο οποίος φέρεται να κατηγορεί τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό πριν από 7 χρόνια, όταν βρισκόταν σε ηλικία 17 ετών. Στην κατάθεσή του, ο 23χρονος σήμερα μάρτυρας, ο οποίος φέρεται να «φιλοξενήθηκε» για επτά μήνες στο σπίτι του ηθοποιού το 2015, αναφέρεται στην κακοποίηση που υπέστη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις