Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Δημόπουλος: Απολύτως ασφαλή τα self test κορονοϊού για τους μαθητές (vid)

Δημόπουλος: Απολύτως ασφαλή τα self test κορονοϊού για τους μαθητές (vid)
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Για τα self test κορονοϊού που καλούνται να κάνουν πλέον χιλιάδες μαθητές και καθηγητές σε όλη τη χώρα, μίλησε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης (15/4) ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος. Διαβεβαίωσε ότι είναι απολύτως ασφαλή, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν περιλαμβάνουν επικίνδυνα υλικά. 

Ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι τα self test κορονοϊού που καλούνται να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές είναι απολύτως ασφαλή. Επεσήμανε ότι από τη στιγμή που ο στύλος που χρησιμοποιείται για να ληφθεί το επίχρισμα δεν μπαίνει πολύ βαθιά και με τη βοήθεια των γονιών, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. 

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν περιλαμβάνουν επικίνδυνα υλικά, ενώ σε ότι αφορά την αξιοπιστία τους, παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα, αλλά εξυπηρετούν τον στόχο, που είναι να εντοπιστούν άτομα με σχετικά υψηλό ιικό φορτίο.

Όπως είπε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι πολλά εμβόλια και πολλά τεστ.

Στη συνέχεια, ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε και στον προβληματισμό που έχει δημιουργηθεί για τα εμβόλια που χρησιμοποιούν τον αδενοϊό, όπως είναι αυτά της Astra Zeneca και της Johnson&Johnson. Όπως είπε χαρακτηριστικά, έγκυρες μελέτες έχουν δείξει ότι όντως υπάρχουν προβλήματα με την εμφάνιση θρομβώσεων, αλλά αυτές μπορούν να αφορούν 1 περιστατικό σε περισσότερο από 1 εκ. εμβολιασμούς.

Μάλιστα, αυτά τα περιστατικά εντοπίζονται κυρίως σε γυναίκες κάτω των 60 ετών. Ο κ. Δημόπουλος ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι θα ήταν σωστή η σκέψη να αποκλειστούν από τα εμβόλια αυτά συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και κατηγορίες πολιτών.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΑΝΤ1

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις