Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Δήμος Αθηναίων και Prodea δίνουν ξανά στον Λόφο του Στρέφη τη χαμένη αίγλη του

Δήμος Αθηναίων και Prodea δίνουν ξανά στον Λόφο του Στρέφη τη χαμένη αίγλη του

Λόφος του Στρέφη: Ένα όνομα, μια περιοχή, μια ιστορία. Ένα μεγάλο κομμάτι από την ιστορία της Αθήνας. Ένας «πνεύμονας» πρασίνου που δεν είχε την τύχη που του άξιζε. Αλλά όχι πια. Τώρα όλα αλλάζουν και ο Λόφος του Στρέφη θα γίνει αυτό που το αξίζει να είναι: ένα από τα «διαμάντια» στο στέμμα της Αθήνας.

«Δεν έχω πάει ποτέ στο Λόφο του Στρέφη» ακούς από πολλούς που μένουν στην Αθήνα ή τα προάστιά τους, ανθρώπους που ζουν χρόνια στην Αττική αλλά ένα από τα πιο γνωστά σημεία της Αθήνας, δεν το έχουν επισκεφτεί ποτέ. 

Είναι όντως «διαμάντι» ο Λόφος του Στρέφη. Στην «κορυφή» των Εξαρχείων, με τα βραχάκια, το θεατράκι, την παιδική χαρά, το γηπεδάκι όπου κάποτε έπαιζαν ποδόσφαιρο τα παιδιά των σχολείων όταν πήγαν «περίπατο». Είναι ακόμη ένα σημείο της Αθήνας που μπορείς να δεις… τα πάντα: την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, να φτάσει το μάτι ως τα βόρεια προάστια ή ως τη θάλασσα και τα νότια.

Δεν είναι μόνο η θέση που του χαρίζει βαρύτητα. Είναι και η ιστορία του. Αλήθεια, εσείς ξέρετε τι ιστορία κρύβει πίσω του ένα από τα πιο γνωστά σημεία της πρωτεύουσας;

Ο Λόφος του Στρέφη βρίσκεται στη Νεάπολη Εξαρχείων. Παλιότερα, ονομαζόταν Αγχεσµός. Από τον 19ο αιώνα, ο λόφος πέρασε στην ιδιοκτησία στην οικογένεια Στρέφη. Έως το 1920 λειτουργούσε εκεί λατομείο.

Υπάρχει ένας… μύθος που λέει πως το λατομείο σταμάτησε να λειτουργεί γιατί η σύζυγος του Στρέφη εξοργίστηκε όταν μια μέρα είδε τη μπουγάδα της… σκονισμένη και ο σύζυγός της τα έβαλε με τον αδερφό του (στον οποίο ανήκε το λατομείο) και έδωσε εντολή να φυτευτούν παντού δέντρα!

Σιγά σιγά, ο Λόφος στο τέλος των στενών των Εξαρχείων, το σημείο όπου οδηγούσαν τα σκαλιά της περιοχής, έγινε σημείο αναφοράς για την Αθήνα.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, έχασε την αίγλη του, “σκοτείνιασε”. 

Η Prodea στηρίζει την αναγέννηση του Λόφου του Στρέφη

Μέχρι που ο δήμος Αθηναίων, στον οποίο και ανήκει ο Λόφος του Στρέφη, αποφάσισε να του ξαναδώσει τη λάμψη που του αξίζει. Και τον ενέταξε στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου».

Είναι η Prodea που δέχτηκε την πρόταση του Δήμου για να συνδράμει στην υλοποίηση αυτού του εμβληματικού έργου ανάπτυξης για την Αθήνα έτσι ώστε ο Λόφος να ξαναβρεί τον… εαυτό του.

Για την περιοχή που ήρθε η ώρα να βγεί από το λήθαργο. Να δοθεί πίσω στους Αθηναίους για τους περιπάτους τους μέσα στο πράσινο. Για να ξαναγίνει τόπος ψυχαγωγίας για οικογένειες, για φίλους, για νέους και μεγάλους. Για να ξαναβρεί το χαμένο της ρόλο στη ζωή και την καθημερινότητα της πρωτεύουσας.

Ο Λόφος του Στρέφη θα μπει σε νέα τροχιά, θα αλλάξει όψη. Δεν θα γυρίσει στις παλιές καλές μέρες, αλλά θα «πορευτεί» προς το μέλλον και όλα όσα αυτό απαιτεί από έναν χρόνο στην υπηρεσία των πολιτών. Θα ξαναγίνει χώρος άθλησης, ψυχαγωγίας με θέα απαράμιλλη αλλά και ασφάλεια.

Η ανάπλαση του Λόφου θα είναι ριζική.

Την ευθύνη για την εποπτεία και το συντονισμό του εμβληματικού αυτού έργου ανάπλασης θα έχει ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος προωθεί σημαντικά έργα αποκατάστασης σε όλη την περιοχή.

Να σημειωθεί ότι όπως συμβαίνει και με άλλα project στο πλαίσιο του προγράμματος “Υιοθέτησε την Πόλη σου” του Δήμου Αθηναίων, η Prodea αποδέχτηκε την πρόταση της δημοτικής αρχής να γίνει χορηγός στα έργα που θα γίνουν στο Λόφο του Στρέφη, χωρίς οικονομικό όφελος για την ίδια, μιας και ούτε δραστηριοποιείται επενδυτικά στην περιοχή, ούτε το αντικείμενό της είναι σχετικό με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η εταιρία δέχτηκε την πρόταση αυτή στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Δομές Ευθύνης». Έτσι, με τη δική της βοήθεια, ο Λόφος του Στρέφη, θα δοθεί εκεί όπου ανήκει: στους πολίτες της Αθήνας. 

Είπαν για το Λόφο του Στρέφη

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, αποτελεί σημαντικό στόχο να αναβαθμιστεί ολόκληρος ο Λόφος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες με την ενίσχυση και την αποκατάσταση των στοιχείων του, δηλαδή με περισσότερο πράσινο αλλά και σύγχρονο, ασφαλή εξοπλισμό. Το έργο έχει προδιαγραφές που σέβονται το περιβάλλον, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον χαρακτήρα και την ιστορία της γειτονιάς και στοχεύει στην περαιτέρω διασύνδεσή της με αυτό τον σημαντικό πνεύμονα πρασίνου.

Ο Κώστας Μπακογιάννης ευχαρίστησε την PRODEA Investments για τη στήριξη της προσπάθειας του Δήμου και τόνισε: «Αυτός ο λόφος, μπορεί και θα ξαναγίνει αυτό που ήταν πάντα. Μία διέξοδος από την πόλη μέσα στην πόλη. Είναι από αυτές τις παρεμβάσεις που φέρνουν στην επιφάνεια την μαγεία που προσφέρουν γωνιές της Αθήνας όπως αυτή. Και αυτό που κάνουμε εδώ, είναι να συνεχίζουμε την προσπάθεια, όπως κάναμε με την πλατεία της Ομόνοιας, όπως κάνουμε με την πλατεία Θεάτρου, τον Λυκαβηττό αλλά και με όλα τα «ξεχασμένα» σημεία της πόλης, να τα επαναφέρουμε στην καθημερινή ζωή της πόλης. Και είναι πολύ αισιόδοξο ότι όλο αυτό το επιτυγχάνουμε με την συνεργασία  με μια κορυφαία εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, την PRODEA Investments, στο πλαίσιο του  «Υιοθέτησε την πόλη σου». Ένα πρόγραμμα που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε, να κάνουμε έργα βάσει των αναγκών της Αθήνας αλλά με τη συνεργασία όλων εκείνων που μπορούν να προσφέρουν σε αυτή».

Από την πλευρά του, ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της PRODEA Investments υπογράμμισε ότι «για την Prodea Investments, η αστική ανάπλαση, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην πόλη αποτελούν μέρος του εταιρικού μας DNA. Γι’ αυτό και στηρίζουμε εμπράκτως την προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Υιοθέτησε την πόλη σου», ώστε να δημιουργηθεί όχι μόνο ένας υπερτοπικού χαρακτήρα σύγχρονος, ασφαλής, και προσιτός χώρος, πρασίνου και άθλησης, αλλά πραγματικά ένας πόλος έλξης και αναφοράς για τους δημότες και τους επισκέπτες, όπως αρμόζει στην πόλη που θέλουμε.

Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι και ικανοποιημένοι που, με τη συμβολή μας, ένα σημαντικό έργο για την πρωτεύουσα περνά σε στάδιο υλοποίησης. Για την Prodea, δεν είναι απλώς μια δωρεά, στο πλαίσιο του προγράμματός μας «Δομές Ευθύνης», αλλά μια στρατηγική σύμπραξη βιώσιμης ανάπτυξης για την Αθήνα».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις