Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Διχασμένοι οι υγειονομικοί για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους

Διχασμένοι οι υγειονομικοί για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους

Διχασμένοι εμφανίζονται οι υγειονομικοί μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού ότι θα αποτελέσουν την επόμενη επαγγελματική ομάδα στην οποία θα επιβληθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του Covid – 19.

Μετά την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος, το υγειονομικό προσωπικό αλλά και οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα πάρουν τη σκυτάλη στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της πανδημίας.

Οι απόψεις των εκπροσώπων των εργαζομένων των υγειονομικών οι οποίο μιλούν στο newsit.gr διίστανται, ωστόσο οι πάντες συμφωνούν ότι όλοι οι συνάδελφοί τους θα πρέπει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό.

«Η θέση η δική μας και της ομοσπονδίας είναι ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί. Όμως θα πρέπει να τους πείσουμε και όχι να τους υποχρεώσουμε. Θεωρούμε ότι είναι παράνομο, θα πρέπει να υπάρχει μια νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην παρεμβαίνουν τους ανθρώπινους κανόνες. Δεν μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει στο σώμα ενός ανθρώπου χωρίς τη θέληση του. Αυτό θα πρέπει να λυθεί, είναι ένα ηθικό και νομικό ζήτημα», λέει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Άγιος Δημήτριος, Στέφανος Χατζηλιάδης.

Από την πλευρά του ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης αναφέρει ότι βάση του Συντάγματος θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση του κάθε πολίτη για τον εμβολιασμό του.

«Είναι χρέος να εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι ώστε να προστατευτούν και οι ίδιοι και οι οικογένειες τους και οι ασθενείς, από εκεί και μετά όμως διαφωνούμε με την υποχρεωτικότητα. Είναι προσωπική επιλογή του καθενός και βάσει του Συντάγματος είναι ιατρική πράξη και πρέπει να υπάρχει η συναίνεση του κάθε πολίτη. Διαφωνούμε με τη θέση του πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς. Υπάρχει ένας σκεπτικισμός», αναφέρει ο Πέτρος Κετικίδης.

Σε αντίθετη πλεύση ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Τουχτίδης θεωρεί ότι επιβάλλεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό. «Οι υγειονομικοί έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και στους ασθενείς. Είναι γεγονός ότι ακόμα και μπαίνοντας στο νοσοκομείο εξεταζόμαστε για αντισώματα και ηπατίτιδα Β και υπάρχει και ισχυρή σύσταση και για το εμβόλιο της γρίπης. Θεωρώ λογικό για μία τέτοια υπερμεταδοτική νόσο να υπάρξει μια υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό του προσωπικού, τουλάχιστον της πρώτης γραμμής. Ο κόσμος σιγά σιγά προχωρά και εμβολιάζεται».

Ρεπορτάζ: Άγγελος Λαμπίδης 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις