Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Δολοφονία 30χρονου ενεχυροδανειστή: Ξανά στο εδώλιο η γυναίκα-«αράχνη» – Προς μείωση οι ποινές των καταδικασθέντων

Άγιος Παντελεήμονας

Μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου, η υπόθεση της αποτρόπαιας δολοφονίας του 30χρονου ενεχυροδανειστή Γιώργου Κοτσιλίδη στη Δάφνη θα εκδικαστεί σήμερα, Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021, εκ νέου στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αναίρεσε την καταδικαστική απόφαση που εκδόθηκε από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο το 2018, ως προς το σκέλος της επιμέτρησης ποινών, κρίνοντας ότι πρέπει στην προκειμένη περίπτωση να επιβληθούν οι επιεικέστερες ποινές του νέου Ποινικού Κώδικα για τους τρεις καταδικασθέντες.

Παράλληλα, όσο αφορά την καταδίκη της 31χρονης σήμερα, επονομαζόμενης και γυναίκας-«αράχνη» η οποία παγίδεψε το θύμα μέσω Facebook, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση αναίρεσης και έκρινε ότι εσφαλμένη την κρίση του Εφετείου, που χαρακτήρισε τη συμμετοχή της κατηγορουμένης στην πράξη της ανθρωποκτονίας ως συναυτουργία στο έγκλημα. 

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η 31χρονη πρέπει να δικασθεί ξανά για απλή συνέργεια στη δολοφονία του άτυχου άνδρα και όχι για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία, για την οποία είχε κριθεί ένοχη το Εφετείο, επιβάλλοντας της την ποινή των ισοβίων.  

Κι αυτό διότι σύμφωνα με το σκεπτικό τους η συνδρομή της ήταν «η διευκόλυνση της εισόδου των συγκατηγορουμένων της στο διαμέρισμα του θύματος (άφησε αρχικά ανοικτή την θύρα της κεντρικής εισόδου της οικοδομής, στην οποία διέμενε ο παθών και στη συνέχεια ειδοποίησε τηλεφωνικά τους συγκατηγορούμενούς της να ανέβουν στο διαμέρισμα) και η φυσική παρουσία της κατά τη διενέργεια των πράξεων των αυτουργών (οι οποίοι προέβησαν σε ακινητοποίηση με κτυπήματα, δέσιμο και φίμωση του θύματος, που είχαν ως αποτέλεσμα την επέλευση του θανάτου του)».  

Σε περίπτωση που το Εφετείο δεχθεί ότι η κατηγορουμένη τέλεσε το συγκεκριμένο αδίκημα, η ποινή που μπορεί να της επιβληθεί είναι κάθειρξη από 5 έως 15 έτη.  

Η δολοφονία του 30χρονου ενεχυροδανειστή είχε σοκάρει το Πανελλήνιο τον Απρίλιο του 2014.

Οι γονείς και η αδελφή του νεαρού άνδρα τον είχαν βρει ημίγυμνο, φιμωμένο και δεμένο με μονωτική ταινία στο λαιμό, τα χέρια και τα πόδια του μέσα στο σπίτι τους στη Δάφνη.

Κομβικό ρόλο έπαιξε η 31χρονη σήμερα κατηγορούμενη,η οποία «ψάρεψε» το θύμα μέσω Facebook, καταφέρνοντας να έρθει στη συνέχεια σε επαφή μαζί του, με το πρόσχημα ότι ήθελα να τον γνωρίσει και να έχουν ερωτική συνεύρεση. 

Η 31χρονη λειτούργησε ως «δόλωμα» και βοήθησε τους τρεις συγκατηγορούμενους της να μπουν στο διαμέρισμα, να δολοφονήσουν τον 30χρονο άνδρα και να κλέψουν 139.000 ευρώ αλλά και χρυσαφικά βάρους δύο κιλών.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο επέβαλλε και στους τέσσερις κατηγορούμενους ισόβια για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και 12 έτη κάθειρξη στο καθέναν για ληστεία κατά συναυτουργία.  

Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε  την εφετειακή απόφαση ως προς την επιμέτρηση των ποινών των υπολοίπων κατηγορουμένων, αφού «οι διατάξεις των άρθρων 299 παρ. 1 και 380 παρ. 1 του ισχύοντος από 1-7-2019 νέου Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019), για τις οποίες καταδικάσθηκαν οι αναιρεσείοντες, είναι επιεικέστερες έναντι των αντίστοιχων διατάξεων του προϊσχύσαντος Ποινικού Κώδικα».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις