Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Δόμνα Μιχαηλίδου: Θα απολύονται οι εργαζόμενοι σε δομές που αρνούνται να εμβολιαστούν μετά την αναστολή

Δόμνα Μιχαηλίδου: Θα απολύονται οι εργαζόμενοι σε δομές που αρνούνται να εμβολιαστούν μετά την αναστολή
Φωτογραφία αρχείου InTime News

«Βόμβα» απολύσεων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων για εργαζόμενους που αρνούνται να εμβολιαστούν και μετά την αναστολή εργασίας έριξε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Υπενθυμίζεται ότι στις δομές αυτές ο εμβολιασμός γίνεται υποχρεωτικός. Δεν διευκρίνισε πάντως αν αυτό αφορά και στους υγειονομικούς. 

Έως τις 16 Αυγούστου, οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού και να έχουν προγραμματίσει τη δεύτερη. Αν δεν το κάνουν, θα βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών. Και αν συνεχίσουν να αρνούνται, όπως είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απόλυση.

«Όταν ο εργοδότης δει ότι μέχρι τις 16 Αυγούστου δεν έχει εμβολιαστεί ο εργαζόμενος στη δομή του δεν μπορεί να προσέρχεται ο εργαζόμενος στη μονάδα. Έχει ευθύνη, μετά τις 16 Αυγούστου, ο εργοδότης να μην επιτρέπει στον εργαζόμενο να δουλεύει και να μπαίνει στη δομή. Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν πρέπει να παρέχει υπηρεσίες και ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλει το μισθό του», είπε αρχικά η υφυπουργός Εργασίας μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (14.07.2021) στην τηλεόραση του OPEN.

Και μετά έριξε τη «βόμβα» των απολύσεων. Όπως είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου, όσοι εργαζόμενοι επιμείνουν να αρνούνται τον εμβολιασμό και μετά την άδεια άνευ αποδοχών που θα πάρουν μετά τις 16 Αυγούστου, τότε θα απολύονται.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε πως υπάρχει σκέψη να μπει ένα «ταβάνι» στην άδεια άνευ αποδοχών. Έναν μήνα για παράδειγμα, όπως είπε. Μετά απ’ αυτό το διάστημα, θα μπορεί να απολυθεί ο εργαζόμενος που δεν θέλει να εμβολιαστεί.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις προσλήψεις που θα γίνουν για να καλυφθούν τα κενά όσων βγουν σε άδει άνευ αποδοχών. Στο δημόσιο, θα μπει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τις συμβάσεις όσων προσληφθούν, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, όπως είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου, είναι στο χέρι του εργοδότη να αποφασίσει.

Όλα αυτά αφορούν στους εργαζόμενους δομών πρόνοιας και φροντίδας ηλικιωμένων. Η Δόμνα Μιχαηλίδου δεν διευκρίνισε εάν αυτό θα ισχύει και για τους υγειονομικούς.

Οι κατασκηνώσεις

Η υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στις κατασκηνώσεις, σε πολλές από τις οποίες τις τελευταίες μέρες εντοπίστηκε συρροή κρουσμάτων. Δεν απέκλεισε νέα μέτρα, ακόμη και το να κλείσουν.

«Μελετούμε και το ενδεχόμενο να κλείσουμε κατασκηνώσεις. Αν δούμε αυξανόμενους ρυθμούς μπορεί να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας και μέσα στον Αύγουστο», είπε.

Δείτε όλα όσα είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου 

 

Κυρώσεις και πρόστιμα 

Χθες (13.07.2021) ανακοινώθηκαν οι προθεσμίες και οι κυρώσεις για τους ανεβολίαστους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και τους υγειονομικούς και δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Την αρχή στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς κάνουν οι εργαζόμενοι σε δημόσιες και τις ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ.

Εκεί, έως τις 16 Αυγούστου, πρέπει το σύνολο του προσωπικού να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Όποιοι αρνηθούν να εμβολιαστούν θα τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Υποχρεωτικός γίνεται επίσης ο εμβολιασμός για τους νεοεισερχόμενους φιλοξενούμενους στις συγκεκριμένες μονάδες.

Σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων, τα πρόστιμα είναι 50.000 ευρώ για την πρώτη φορά και 200.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στις ιδιωτικές δομές το ποσοστό των ηλικιωμένων που είναι εμβολιασμένοι ανέρχεται σε 85% και των εργαζομένων σε 65%. Στις δημόσιες, έχει εμβολιαστεί το 77% των ηλικιωμένων και το 45% των εργαζομένων.

H υποχρεωτικότητα αφορά στους εργαζόμενους σε:

  • Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης
  • Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
  • Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
  • Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
  • Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων
  • Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία
  • Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων
  • Οικοτροφεία
  • Ειδικά ιδρύματα
  • Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
  • Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις