Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Δωρεάν νομική βοήθεια για νέους έως 35 ετών

Δωρεάν νομική βοήθεια για νέους έως 35 ετών

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα «Νομική Βοήθεια για Νέους-Legal Aid» για τo χρονικό διάστημα 2017-2019. Διαβάστε τον οδηγό στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, minedu.gov.gr.

Σε ισχύ προχώρησε ο οδηγός του προγράμματος της Διεύθυνσης Νέας Γενιάς «Νομική Βοήθεια για Νέους-Legal Aid» για το χρονικό διάστημα 2017-2019. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας Απόφασης και φορείς υλοποίησης είναι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας.

Στόχοι του προγράμματος

(α) Αντικείμενο του προγράμματος «Νομική Βοήθεια για Νέους» της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς είναι η δωρεάν νομική συνδρομή σε ανήλικους και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες νέων (ομάδες-στόχος, δικαιούχοι) μέχρι 35 ετών. Αυτή καλύπτει την εκπροσώπηση τους, τόσο εξωδικαστικά, όσο και ενώπιον των δικαστηρίων. Τις υποθέσεις των ατόμων που μπορούν να επωφεληθούν από το Πρόγραμμα αναλαμβάνουν νέοι δικηγόροι έως 35 ετών.

(β) Ο στόχος του Προγράμματος είναι διττός. Αφενός, εστιάζει στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού που συχνά υφίστανται οι ομάδες-στόχος. Έτσι, ενισχύεται η δυνατότητα διευθέτησης νομικών ζητημάτων ή/και προσφυγής τους στη Δικαιοσύνη. Αφετέρου, ενθαρρύνει και υποστηρίζει τους νέους δικηγόρους στην είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Η ανάληψη υποθέσεων αφορά ευπαθείς κοινωνικά ομάδες ανηλίκων και νέων.

Χρηματοδότηση

Το πρόγραμμα «Νομική Βοήθεια για Νέους» χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Συγκεκριμένα, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας, του Τομέα «Εκπαίδευση», Υποτομέα «Προγράμματα Νέας Γενιάς και διά Βίου Μάθησης».

Η χρηματοδότηση καταβάλλεται στους συμβεβλημένους στο Πρόγραμμα Δικηγορικούς Συλλόγους. Αυτοί, ως φορείς υλοποίησης, διαχειρίζονται την κατανομή των υποθέσεων των κοινωνικά ευπαθών ομάδων ανηλίκων και νέων στους νέους δικηγόρους.

Η δωρεάν νομική βοήθεια που παρέχεται μέσω του Προγράμματος συνίσταται στο διορισμό δικηγόρου στον αιτούντα. Ακόμη, στην κάλυψη αμοιβής και εξόδων για παράσταση στο δικαστήριο για ποινικές, αστικές, διοικητικές υποθέσεις ή/και σε υποθέσεις εργατικού δικαίου.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Δικαιούχοι της δωρεάν νομικής βοήθειας για συγκεκριμένης φύσης υποθέσεις είναι οι ανήλικοι. Επίσης, αφορά και νέους 18 έως 35 ετών, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες. Άνεργοι ή νέοι που υφίστανται ή βρίσκονται στο όριο κοινωνικού αποκλεισμού για λόγους εθνοτικής, θρησκευτικής, πολιτισμικής ή άλλης διαφορετικότητας. Τέλος, νέους πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι αιτούντες νομική βοήθεια τεκμηριώνουν με την αίτησή τους τη δυσμενή κοινωνική και οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Η αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία του πλησιέστερου συμβεβλημένου στο Πρόγραμμα Δικηγορικού Συλλόγου της περιοχής του αιτούντος. Ο κατάλογος των συμβεβλημένων Δικηγορικών Συλλόγων αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας καθώς και στις ιστοσελίδες των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Διαβάστε εδώ τι ισχύει αναλυτικά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις