Ελλάδα

Δράμα: Ο λόγος που η αρκούδα επιτέθηκε στον ορειβάτη – «Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η παρουσία του σκύλου και το σπρέι πιπεριού»

«Οι καφέ αρκούδες δεν έχουν κανένα λόγο να είναι επιθετικές, ποτέ δεν έχει καταγράφει κάτι τέτοιο, παρά μόνο αν προκληθούν ή πανικοβληθούν»

Πρώτα η παρουσία του σκύλου μαζί με τους ορειβάτες και έπειτα η χρήση του σπρέι πιπεριού, είναι τα δύο στοιχεία που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην αντίδραση της αρκούδας να χτυπήσει τον ένα από τους δύο, ρίχνοντάς στον στον γκρεμό μέσα στο παρθένο δάσος του Φρακτού Δράμας, όπως εξηγεί ο συντονιστής της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την Άγρια ζωή και τη φύση Σπύρος Ψαρούδας.

Σύμφωνα με τον κ. Ψαρούδα, απαγορεύεται η παρουσία ανθρώπου στο δάσος της Δράμας ενώ η αρκούδα πιθανότατα ένιωσε απειλή από τον σκύλο που είχαν μαζί τους οι ορειβάτες.

«Αυτό που μπορούμε να υποθέσουμε είναι ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο η ύπαρξη του σκύλου. Η περιοχή είναι παρθένο δάσος, απαγορεύεται η παρουσία ανθρώπου με οποιαδήποτε ιδιότητα, ακόμη κι από δασικούς. Οι μόνοι που επιτρέπεται να μπουν στο δάσος είναι μετά από ειδική άδεια, είναι οι ερευνητικές ομάδες. Συνεπώς, με δική τους πρωτοβουλία, με κίνητρο να δουν το αεροπλάνο βρέθηκαν από εκεί», υπογραμμίζει.

Η χρήση του σπρέι πιπεριού αλλά και η συμπεριφορά του σκύλου -που κατά τη μαρτυρία του ορειβάτη μπήκε μπροστά στην αρκούδα καθυστερώντας την, προκάλεσαν πανικό στο ογκώδες ζώο, με αποτέλεσμα να χτυπήσει τον δεύτερο, ρίχνοντας στον στο κενό.

«Όπως μαθαίνουμε χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού, που επίσης απαγορεύεται η χρήση του στην Ελλάδα γιατί θεωρείται όπλο. Ούτε από δασικούς, ούτε από ερευνητές, ούτε από γυναίκες. Από ό,τι κατάλαβα, ο ένας ορειβάτης είδε μια αρκούδα που βρισκόταν στην άκρη του γκρεμού, φώναξε τον φίλο του, πηγαίνοντας εκεί βρέθηκε μπροστά στην αρκούδα, φαίνεται ότι της επιτέθηκε ο σκύλος, χρησιμοποίησαν το σπρέι πιπεριού και η αρκούδα προφανώς αναστατώθηκε, μπορεί να τυφλώθηκε. Από εκεί και πέρα δεν αποκλείεται τίποτε. Πάνω στον πανικό του το ζώο είναι πιθανό να έσπρωξε τον πρώτο και να βρέθηκε στον γκρεμό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καφέ αρκούδα που ζει στην Ελλάδα έχει ως σύνηθες βάρος τα 120-130 κιλά όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να φτάσει και τα 400 κιλά. Πάντως, η συμπεριφορά της δεν είναι επιθετική.

«Οι καφέ αρκούδες δεν έχουν κανένα λόγο να είναι επιθετικές, ποτέ δεν έχει καταγράφει κάτι τέτοιο, παρά μόνο αν προκληθούν ή πανικοβληθούν. Δεν πρόκειται για επίθεση, αλλά για αμυντική συμπεριφορά του ζώου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δε γνωρίζουμε αν πρόκειται για αρσενικό, ή θηλυκό που να είχε μικρό μαζί του».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Ο 19χρονος με χτύπησε στο κεφάλι μαζί με φίλο του» λέει ο 18χρονος που ξυλοφόρτωσε συνομήλικό του στη Χαλκίδα
«Αποδεικνύεται ότι ο εντολέας μου έχει κακώσεις και έχει πάθει εγκεφαλική διάσειση από τα χτυπήματα, αυτός ήταν το θύμα», τονίζει ο δικηγόρος του 18χρονου που επιτέθηκε στον 19χρονο
Το θύμα ξυλοδαρμού στη Χαλκίδα
2
Η «Κυρά του Δέλτα» στον Έβρο απέκτησε ρεύμα έπειτα από 45 χρόνια – Με παρέμβαση Μητσοτάκη ηλεκτροδοτήθηκε η καλύβα της
Η καλύβα της κυρίας Παπακωστίδου βρίσκεται στις εκβολές του Δέλτα του ποταμού Έβρου και η ηλεκτροδότηση έγινε με πάνελ που τοποθετήθηκαν στην οροφή
Άρτεμη Παπακωστίδου, η «Κυρά του Δέλτα» με την ελληνική σημαία στον Έβρο
Καρέ καρέ η στιγμή που 4 κουκουλοφόροι εισβάλλουν σε σπίτι στη Βαρυμπόμπη - Άρπαξαν ολόκληρο συρτάρι και εξαφανίστηκαν
Οι κάτοικοι στην Βαρυμπόμπη κινητοποιήθηκαν και δημιούργησαν ομαδική συνομιλία στα social media για να ενημερώνουν ο ένας τον άλλο για ύποπτα άτομα στην περιοχή
Ληστές