Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Εαρινή ισημερία 2024: «Μπήκε» και επίσημα η άνοιξη

Εαρινή ισημερία 2024: «Μπήκε» και επίσημα  η άνοιξη
Φωτογραφία: Eurokinissi

Στις 05:06 το πρωί της Τετάρτης (20.03.2023) «μπήκε» και επίσημα η άνοιξη – το γεγονός σηματοδοτεί η εαρινή ισημερία– αν και ο καιρός έχει πιο φθινοπωρινά σχέδια!

Η έναρξη της άνοιξης στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο στο οποίο ανήκει η χώρα μας, σηματοδοτείται από την εαρινή ισημερία.

Η εαρινή ισημερία πραγματοποιείται περίπου στις 20 Μαρτίου και η φθινοπωρινή περίπου στις 23 Σεπτεμβρίου.

Οι εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία αναφέρονται σε περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, καθώς στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο οι εποχές είναι αντίθετες. Στα σημεία των δύο πόλων δεν έχει έννοια η ισημερία, ενώ στα σημεία του Ισημερινού η ισημερία είναι διαρκής.

Στην αστρονομία ισημερία καλείται η αστρική ημέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα κάθε τόπου, διαγράφει δηλαδή ίσα τόξα (ημερήσιο και νυκτερινό), και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κατακόρυφα στον ισημερινό.

Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της. Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς, η διάρκεια της ημέρας αλλάζει. Δύο φορές το χρόνο η Γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κατακόρυφα στον ισημερινό.

Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις