Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Εδώ θα γίνουν τα Κλειστά Κέντρα Κράτησης προσφύγων και μεταναστών

Εδώ θα γίνουν τα Κλειστά Κέντρα Κράτησης προσφύγων και μεταναστών

Σε ποια νησιά επιτάσσονται εκτάσεις για την δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης. Δείτε αναλυτικά τις περιοχές.

Τις περιοχές των νησιών που θα γίνουν τα κλειστά κέντρα κράτησης και τις εκτάσεις που επιτάσσονται ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, επιτάσσονται οι εξής εκτάσεις:
 
1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
 
Κλειστά κέντρα δίπλα σε υπάρχουσες δομές θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για το:
4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.
 
Εξηγώντας πως λειτουργούν οι ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο τονίζεται ότι είναι χώροι με καθορισμένους και αυστηρούς κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων.
 
Στις δομές αυτές, θα διαμένουν οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής.
 
Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη.
 
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας η κυβέρνηση αναλαμβάνει στοχευμένες δράσεις για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές.
 
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά σήμερα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις