Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Εφιαλτικό σενάριο: Ο κορονοϊός μπορεί να μείνει έως το 2022

Εφιαλτικό σενάριο: Ο κορονοϊός μπορεί να μείνει έως το 2022

Χωρίς εμβόλιο, ο κορονοϊός δύσκολα θα εξαφανιστεί. Και δεν αποκλείεται να «παλεύουμε» μαζί του ακόμη και το 2022!

Η εφιαλτική πρόβλεψη ανήκει στον καθηγητή Λοιμωξιολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο. Όπως είπε μιλώντας το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης στον ΣΚΑΙ, ο κορονοϊός μπορεί να μείνει έως το 2022 σαν «δεύτερη γρίπη»!

Click4more Έτοιμα νέα μέτρα και απαγορεύσεις αν δεν… μείνουμε σπίτι το Πάσχα

Όλα, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, θα εξαρτηθούν από την αντοχή που θα επιδείξει ο κορονοϊός. Από το πως θα εξελιχθεί. «Μπορεί να μείνει σαν δεύτερη γρίπη μέχρι το 2022», τόνισε.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να είναι «μια δεύτερη μικρότερης έκτασης επιδημία για την οποία θα πρέπει να έχουμε το νου μας. Δεν αποκλείεται καθόλου να περπατάνε μαζί με τη γρίπη». Το ζήτημα είναι πότε θα βρεθεί το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, ο στόχος των επιστημόνων είναι να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά του ιού, σημειώνοντας ότι η συλλογική ανοσία δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί. Αυτή τη στιγμή, είπε, δεν πρέπει να είναι πάνω από 5%. «Αυτό που επιθυμούμε είναι 20% έως 30% του πληθυσμού να έχει ανοσία», συμπλήρωσε.

Click4more Τσιόδρας: «Ο κορονοϊός τελικά εξαφανίζεται»! Το ενθαρρυντικό Ρ-0 της Ελλάδας

«Με την απόκτηση ανοσίας μπορεί να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων ή να τροποποιούνται και να έχουμε περισσότερα κρούσματα γαστρεντερολογικής φύσεως», είπε.

Ερωτηθείς για την άρση των περιοριστικών μέτρων και το πως πρέπει αυτή να γίνει, ο καθηγητής Γώγος τόνισε πως πρώτα θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας και στη συνέχεια θα ανοίξουν κάποια καταστήματα, πρώτα τα μικρά και μετά τα μεγαλύτερα.

Όσο για το καλοκαίρι; Θα το περάσουμε με… μάσκα, αλλά όχι στην παραλία. «Θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε αποστάσεις. Είναι ένα μέτρο που θα παραμείνει» είπε ο Χαράλαμπος Γώγος, προσθέτοντας πως μάσκες θα πρέπει να φοράμε όταν έχουμε στενές επαφές, όμως, κι όχι στην παραλία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις