Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Εγκαινιάζεται το Σάββατο ο ναός Αγίας Φιλοθέης Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίας Φιλοθέης Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού Αττικής τελούνται το Σάββατο, 13 Μαΐου, από τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεο.

Μάλιστα, ήδη από τις 8 έως και τις 15 Μαΐου έχουν τεθεί σε προσκύνηση απότμημα αγίου δακτύλου του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, το οποίο φυλάσσεται στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αφιδνών, αλλά και ιερά λείψανα του Αγίου Χριστοφόρου (προστάτου των οδηγών) και του Αγίου Χαραλάμπους, τα οποία φυλάσσονται στον Ι.Ν. Αγίας Φιλοθέης.

Σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, το Σάββατο, στις 06.30 θα τελεστεί Ακολουθία του Όρθρου και στις 08.00 θα γίνουν η τελετή των εγκαινίων και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

Τρεις είναι οι μεγάλοι σταθμοί στην ογδοντάχρονη ιστορία του ναού, όπως τονίζει ο προϊστάμενος του ναού αρχιμανδρίτης Διονύσιος Χατζηαντωνίου και αναφέρει αναλυτικά ότι: «Το 1934 ανακαλύφθηκε τυχαία στη σημερινή περιοχή της Φιλοθέης η λεγόμενη Κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης, η οποία βρισκόταν στην άλλη άκρη του Μετοχίου των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου εκοιμήθη και ετάφη η αγία την 19η Φεβρουαρίου 1589, και επικοινωνούσε με υπόγεια σήραγγα 300 μέτρων. Εκεί κατέφευγε η αγία για να προσευχηθεί απερίσπαστη, αλλά και για προστασία από τις επιδρομές των Τούρκων. Αμέσως μετά, άρχισε η ανέγερση του πρώτου επ’ ονόματι της Αγίας Φιλοθέης ναού, η οποία ολοκληρώθηκε το 1936. Στις 6 Μαΐου του ίδιου έτους, μετονομάσθηκε η μέχρι τότε Κοινότης Νέας Αλεξάνδρειας σε Κοινότητα Φιλοθέης προς τιμήν της αγίας και την 25η Μαρτίου 1937 τελέσθηκαν τα θυρανοίξια του ναού».

Εν συνεχεία, ο π. Διονύσιος κάνει αναφορά στον δεύτερο σταθμό στην ιστορία του ναού που «υπήρξε αναμφισβήτητα η μετακομιδή της δεξιάς, άφθαρτης χείρας της Αγίας Φιλοθέης. Την 24η Φεβρουαρίου 1976, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο εκφράζοντας την επιθυμία των κατοίκων της Φιλοθέης και της ευρύτερης περιοχής να επιστρέψει ύστερα από σχεδόν 5 αιώνες απότμημα του ιερού λειψάνου της από το φυλασσόμενο στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, κατέθεσε εγγράφως στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ το αίτημα αυτό. Ο Αρχιεπίσκοπος συμφώνησε ολόθυμα και κατόπιν ορίσθηκε η 25η Μαΐου 1976 ως ημέρα μετακομιδής. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε η μεταφορά του τιμίου λειψάνου στο ναό μας. Η πάνδημη υποδοχή έγινε στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με την οδό Αγίας Φιλοθέης και μετά από την λιτανευτική πομπή το άγιο λείψανο εναποτέθηκε στον Ιερό Ναό».

Ακολουθεί το τρίτο ιστορικό γεγονός για την ενορία, η τέλεση των εγκαινίων του ναού, το Σάββατο 13 Μαΐου, για το οποίο ο προϊστάμενος του ναού τονίζει ότι «ένα γεγονός το οποίο καθυστέρησε διότι ήδη από την δεκαετία του 1960 κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια να ανεγερθεί νέος ναός δίπλα στον υπάρχοντα και να εγκαινιασθούν μαζί τα δύο άγια θυσιαστήρια. Η προσπάθεια αυτή τελικά δεν τελεσφόρησε και κατόπιν τούτου το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανακαίνιση του ναού και την τέλεση των εγκαινίων».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε