Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Τράπεζες: Οι κλειστές τράπεζες, τα ΑΤΜ και οι καταθέσεις – Τι θα γίνει τις επόμενες μέρες

Τράπεζες: Οι κλειστές τράπεζες, τα ΑΤΜ και οι καταθέσεις – Τι θα γίνει τις επόμενες μέρες

Εξω από τις τράπεζες και στα ATM η Ελλάδα αναστενάζει. Η αγωνία είναι διάχυτη. Οχι μόνο λόγω της έλλειψης ρευστού, αλλά και για την τύχη των καταθέσεων, που βρίσκονται ακόμα στα τραπεζικά θησαυροφυλάκια.

Ως γνωστόν κοντά στα 40 δισ. από τις καταθέσεις που έκαναν φτερά τοποθετήθηκαν σε μαξιλάρια, στρώματα, κιούπια και άλλες κρυψώνες.

Ομως απέμειναν στις τράπεζες άλλα 125 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου και οι κάτοχοί τους ανησυχούν από τις ανυπόστατες φήμες που ακούγονται για ¨κούρεμα’.

Οπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, αλλά και οι τραπεζίτες οι καταθέσεις είναι εγγυημένες και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, γιατί δεν υπάρχει και κανένας λόγος για ¨κούρεμα¨. Το προηγούμενο της Κύπρου δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα, αφού οι τράπεζες είναι ακόμα και σήμερα επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Οσον αφορά στις τράπεζες θα πρέπει να διακρίνουμε το άνοιγμα των καταστημάτων από την άρση του ελέγχου των κεφαλαίων και την κανονική λειτουργία. Τα καταστήματα θα ανοίξουν νωρίτερα, ενδεχομένως από την ερχόμενη Τρίτη, αλλά οι έλεγχοι θα διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα ακόμα και μετά την υπογραφή τυχόν συμφωνίας και την αποκατάσταση της σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα..

Εκείνο που προκύπτει είναι πως ο χρόνος που θα αρχίσει να αποκαθίσταται η κανονική λειτουργία των τραπεζών εξαρτάται και από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς και από τις πράξεις που θα ακολουθήσουν ύστερα από αυτό.

Στην περίπτωση που μετά το δημοψήφισμα επαναδρομολογηθούν οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία τα καταστήματα των τραπεζών μπορεί να ανοίξουν ακόμα και από την επόμενη ημέρα όμως η κανονική λειτουργία και η ανάκληση των ελέγχων στην κυκλοφορία των κεφαλαίων θα γίνει αρκετά μετά την επίτευξη συμφωνίας και την αποκατάσταση της τροφοδοσίας τους μέσω του ELA.

Α, όμως μετά το δημοψήφισμα οι εταίροι αρνηθούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τότε το άνοιγμα των τραπεζών μπορεί να καθυστερήσει λίγες μέρες, ενώ η άρση των ελέγχων και η επιστροφή στην κανονικότητα θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν και σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών είναι προφανές ότι οι τράπεζες είναι αδύνατο να άρουν τις απαγορεύσεις γιατί δεν θα έχει αποκατασταθεί η σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το πότε θα συμβεί αυτό, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει.

Οσο για τα ATMς θα είναι μεν ανοικτά, αλλά το ποσό των 60 ευρώ ανά ημέρα δεν πρόκειται να αυξηθεί όσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν τροφοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες. Και η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί όσο δεν θα υπάρχει συμφωνία και η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμη:
Τράπεζες: Τι θα γίνει με τα επιδόματα του ΟΑΕΔ
Τράπεζες: Τα capital control μπλοκάρουν την μισθοδοσία μεγάλων επιχειρήσεων
Με κλειστές τράπεζες ζητούν από τον κόσμο να πληρώσει εφορία!
Τράπεζες: Δεν θα κόψουν τηλέφωνο και νερό σε όσους δεν πλήρωσαν – Χωρίς διόδια το Σαββατοκύριακο
Σαμαράς: Καλώ τον Τσίπρα σε τηλεοπτικό debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς
Μέρκελ: Δεν θα πάω στην Αθήνα ούτε θα πω στους Έλληνες τι να ψηφίσουν
Η κυβέρνηση επικοινωνεί με εταιρείες για την ομαλότητα στην αγορά

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε