Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ειδικά τμήματα στα δικαστήρια για fast-track διαδικασίες σε υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος

δικηγόροι

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία ειδικών τμημάτων στα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια της χώρας προκειμένου να επιλύονται με fast-track διαδικασίες υποθέσεις κυρίως οικονομικού ενδιαφέροντος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας παρουσίασε την πολυαναμενομενη διάταξη σήμερα ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπεται η δυνατότητα των διοικήσεων των πρωτοδικείων και εφετείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, εφόσον υπάρχει ανάγκη, να δημιουργήσουν ειδικά τμήματα για την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, την ενέργεια και τα προσωπικά δεδομένα.

Τα τμήματα αυτά θα έχουν διευρυμένη τοπική αρμοδιότητα και θα στελεχώνονται από εξειδικευμένους δικαστές έτσι ώστε οι συγκεκριμένες διαφορές, οι οποίες είναι κρίσιμες τόσο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και όσο και για τη διεθνή αξιολόγηση του δικαστικού μας συστήματος, να επιλύονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει επίσης για τα διοικητικά δικαστήρια καθώς διευρύνεται η δυνατότητα σύστασης ειδικών τμημάτων με εξειδικευμένους δικαστές για την εκδίκαση όποιων κατηγοριών διοικητικών διαφορών κρίνεται κάθε φορά σκόπιμο από τους διοικούντες.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα της κατά προτεραιότητα εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν στην υλοποίηση σοβαρών αναπτυξιακών σχεδίων ή στην εφαρμογή κρίσιμων δημόσιων πολιτικών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Η ταχεία επίλυση των ως άνω διαφορών αποφασίζεται από το αρμόδιο όργανο του δικαστηρίου κατόπιν σχετικής ενημέρωσής του από τον αρμόδιο Υπουργό.

Η ελληνική Δικαιοσύνη (επιτέλους!) θα αποκτήσει και νέα αυτοτελής υπηρεσία για τη συστηματική συλλογή και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων.

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται διάταξη για τη δημιουργία νέας αυτοτελής υπηρεσίας για τη συστηματική συλλογή και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για τη Δικαιοσύνη.

Με τη νέα ρύθμιση δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στη διοίκηση της δικαιοσύνης να λαμβάνει τις αποφάσεις της σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία των δικαστηρίων βάσει αντικειμενικών δεδομένων που αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σε αυτά.

Επίσης, με το σχέδιο νόμου, θεσπίζεται ένα ενιαίο κείμενο δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Μεταξύ άλλων, ιδρύεται στο Δικαστήριο Τμήμα Ελέγχων επιφορτισμένο με τρεις νέες αρμοδιότητες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ήτοι τον εντοπισμό συστημικών διαχειριστικών παθογενειών και την ανάλυση των αιτίων τους, την εκτίμηση της αξιοπιστίας των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης, καθώς και τη διενέργεια ελέγχων ύστερα από απόφαση της Βουλής.

Τι περιλαμβάνει το δεύτερο νομοσχέδιο 

Την ίδια στιγμή, σε δεύτερο σχέδιο νόμου, που παρουσίασε ο Κώστας Τσιάρας στο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν στην ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών, για :

-Την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Τυποποιούνται ως ποινικά αδικήματα η οργάνωση ή με οποιοδήποτε τρόπο διευκόλυνση ταξιδιών με σκοπό την τρομοκρατία.

-Την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών που είναι κατηγορούμενοι ή ύποπτοι σε ποινικές δίκες, ή υπόκεινται σε διαδικασία ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

-Την καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

-Τη δικαστική αρωγή για υπόπτους και κατηγορουμένους στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών και για καταζητούμενους σε διαδικασίες εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις