Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ειδικό Δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: Αποκαλυπτική κατάθεση Τόμπρα – «Αθώοι» δήλωσαν Παππάς, Καλογρίτσας

Ειδικό Δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: Αποκαλυπτική κατάθεση Τόμπρα – «Αθώοι» δήλωσαν Παππάς, Καλογρίτσας

Χωρίς την παρουσία του πρώην υπουργού της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, Νίκου Παππά στο εδώλιο άρχισε, επί της ουσίας, το Ειδικό Δικαστήριο για όσα έλαβαν χώρα στο παρασκήνιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016.

Μπορεί ο Νίκος Παππάς, που κατηγορείται για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, να εκπροσωπήθηκε από τους τρεις δικηγόρους του, ωστόσο, ο επιχειρηματίας, Χρήστος Καλογρίτσας, έδωσε το «παρών» στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο επιχειρηματίας έχει παραπεμφθεί στο εδώλιο για το αδίκημα της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος.

Ειδικό Δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: Τι δήλωσαν οι κατηγορούμενοι

Η διαδικασία άρχισε με τους δύο κατηγορούμενους να δηλώνουν αθώοι δια μέσω των συνηγόρων τους. Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού, Γιάννης Μαντζουράνης, τόνισε «ο Νίκος Παππάς αρνείται την κατηγορία, στη διάρκεια διαδικασίας θα αποδειχθεί η αλήθεια».

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέγνωσε μία δήλωση του Χρήστου Καλογρίτσα, επισημαίνοντας ότι εδώ και δυόμιση χρόνια ο εντολέας του δεν έχει μιλήσει πουθενά πέρα από τα αρμόδια όργανα, τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη.

Χρήστος Καλογρίτσας: «Με κατέστρεψαν και με διέσυραν»

Στη δήλωση του, ο κ. Καλογρίτσας επισήμανε ότι θα πει όλη την αλήθεια, την οποία θα αποδείξει με στοιχεία ενώ πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι της υπόθεσης τον κατέστρεψαν οικονομικά ενώ κατέστρεψαν και την υγεία των παιδιών του. «Οι υπεύθυνοι της υπόθεσης που βρίσκεται υπό την κρίση σας με κατέστρεψαν οικονομικά, επέτρεψαν να διασυρθώ δημοσίως με αναλήθειες, ψεύδη και ανυπόστατες συκοφαντίες. Δυστυχώς κανένας από τους αυτουργούς και τους ηθικούς αυτουργούς των σε βάρος μου εγκλημάτων δεν βρήκε το θάρρος, ως όφειλε, να διαψεύσει τα όσα εναντίον μου ελέγοντο. Και το χειρότερο απ’ όσα υπέστην, ήταν η καταστροφή της υγείας μελών της οικογενείας μου.

Ενώ συνέβαιναν αυτά και έτρεχα σε γιατρούς, νοσοκομεία και δικηγόρους, επέλεγα συνειδητά να σιωπήσω. Η στάση μου αυτή της σιωπής ήταν πολιτική και μόνο πολιτική. Όσοι γνωρίζουν τους ηθικούς κανόνες της Αριστεράς και του χαρακτήρα μου καταλαβαίνουν. Μίλησα μόνο μπροστά στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Κι αυτό πότε; Μόνον όταν προσπάθησαν να την εξαπατήσουν εκείνοι (Samer Khoury και λοιποί) που μεθόδευσαν αυτή τη θλιβερή υπόθεση, επιχειρώντας να μετατρέψουν μια στημένη, σκοπίμως ψευδή και διάτρητη διαιτητική απόφαση σε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, παραπλανώντας τον Έλληνα Δικαστή και, το κυριότερο, υποτιμώντας την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Σήμερα είμαστε εδώ. Οι ίδιοι άνθρωποι στους οποίους αναφέρθηκα αγωνίστηκαν να μετατραπώ σε κατηγορούμενο. Επίσης σκοπίμως δεν κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η προσπάθεια να μειωθεί η δικονομική αξία της κατάθεσής μου είναι καταφανής. Είμαι παρών στο Δικαστήριο Σας για να πω την αλήθεια. Αφού φτάσαμε ως εδώ πρέπει να πω όλη την αλήθεια και να την αποδείξω με τα στοιχεία που διαθέτω. Η αλήθεια θα περάσει από το Δικαστήριό σας. Η αλήθεια και μόνο η αλήθεια» ανέφερε ο Χρήστος Καλογρίτσας στη δήλωση.

Κατάθεση Τόμπρα

Μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, από την εισαγγελέα της έδρας, Όλγα Σμυρλή, άρχισε η αποδεικτική διαδικασία με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα στην υπόθεση, του οικονομολόγου, Κυριάκου Τόμπρα.

Ο οικονομολόγος όπως είπε στην έναρξη της κατάθεσης του έχει ιδίαν γνώση των όσων διαδραματίστηκαν στα πλαίσια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες καθώς προσεγγίστηκε από την οικογένεια Χούρι προκειμένου να τους βρει έναν εταίρο για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Δε θα είχε φτάσει εδώ η ιστορία αν κάποιος δεν χρηματοδοτούσε Καλογρίτσα. Αν δεν ερχόταν αυτά τα 3 εκατ. ευρώ από εμιράτα ο Καλογρίτσας δεν θα είχε φτάσει εδώ. Εγώ διερωτώμαι όμως πως είναι δυνατόν να είναι κατηγορούμενος ο Καλογρίτσας κι όχι ο Χούρι», είπε ο μάρτυρας στη έναρξη της κατάθεσής του.

Ο κ. Τόμπρας περιέγραψε όλο το ιστορικό των επαφών, των συνεννοήσεων και των συναντήσεων ανάμεσα στους Χούρι και τον Χρήστο Καλογρίτσα, με την παρασκηνιακή παρουσία και του τότε Μεγάρου Μαξίμου.

Τόμπρας για Χούρι, Καλογρίτσα, Μαξίμου

Όπως είπε ο μάρτυρας τον Ιούλιο του 2016 προσεγγίστηκε από συνεργάτες του Σάμερ Χούρι στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

«Μου είπαν ότι ενδιαφέρεται για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, να συμμετάσχει και να βρει ένα τοπικό συνεργάτη, όπως κάνουν οι Άραβες σε όλο τον κόσμο. Μου ήθελαν πως θέλανε κάποιον μικρό για να τον έχουν και χεριού τους. Αμέσως προσέγγισα τον μακαρίτη, τον Γιώργο Κουρή, ο οποίος ήταν φιλικά προσκείμενος προς την τότε Κυβέρνηση και είχε ένα μικρό κανάλι που ήθελε να το κάνει εθνικής εμβέλειας. Μου είπε συγκεκριμένα ο Γιώργος Κουρής δεν με εμπιστεύονται τα μ…, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Σε δεύτερη φάση απευθύνομαι στο Φίλιππο Βρυώνη που είχε το Έψιλον. Μου είπε ότι ενδιαφέρεται αρχικά. Γύρισε σε δυο τρεις ημέρες και μου είπε δεν μπορώ να συμμετάσχω. Τότε, δεν υπήρχε άλλος στον οποίο εγώ θα μπορούσα να απευθυνθώ», περιέγραψε ο κ. Τόμπρας.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη φήμη που υπήρχε στην αγορά τότε ότι ενδιαφερόταν ο Χρήστος Καλογρίτσας να συμμετάσχει στο διαγωνισμό ωστόσο είχε την αρνητική προϋπόθεση πως δεν είχε έτοιμο κανάλι. «Εγώ πήγα στον Καλογρίτσα. Του είπα, έχω αυτό κι αυτό. Πήγαινε να πάρεις διαβεβαίωση (σς από την Κυβέρνηση), ωστόσο, του είπα ότι και να την πάρεις, το θεωρώ απίθανο να συμφωνήσει ο Χούρι διότι θέλει κάτι έτοιμο και εσύ δεν έχεις τίποτα»

Ωστόσο, όπως περιέγραψε ο κ. Τόμπρας λίγες ημέρες μετά ο Χρήστος Καλογρίτσας επέστρεψε και του είπε ότι ενδιαφέρεται για τη συμφωνία.

«Ο Καλογρίτσας μου είπε «ναι θέλω, ναι μπορώ, έχω μιλήσει με παιδιά (σ.σ. Κυβέρνηση) θέλω να συμμετάσχω». Επιστρέφοντας ο Σ. Χούρι μετά τον Δεκαπενταύγουστο, κλείσαμε ραντεβού για συζητήσουμε στο σκάφος του στο Πόρτο Χέλι. Γνωρίζοντας πόσο σκληροί διαπραγματευτές είναι οι Χούρι, ξεκινάω με τον Καλογρίτσα να πάω και έχω τεράστιο άγχος για το τι θα συναντήσω. Η συνάντηση έγινε στις 24 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ξαφνικά απλώνει το χέρι ο Χούρι και λέει έχουμε συμφωνία, 25 εκατ. θα βάλει η πλευρά Χούρι και 25 στη δεύτερη φάση ο Καλογρίτσας. Ο Καλογρίτσας γελούσε επειδή ήμουν εγώ αγχωμένος στο δρόμο. Η συνάντηση διήρκησε 40 λεπτά και για το κανάλι μιλήσαμε 3 λεπτά».

Ο μάρτυρας περιέγραψε πως από εκείνη τη συνάντηση είχα μόνο 24ωρα για να μπει η εγγυητική επιστολή των 3 εκ. ευρώ για το διαγωνισμό. Από εκεί ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για το πώς θα δοθούν αυτά τα χρήματα στον Καλογρίτσα από τους Χούρι. Τελικά, όπως είπε ο μάρτυρας μετά από πολλές διεργασίες επινοήθηκε το εφεύρημα της υπεργολαβίας το Σάββατο πριν τη λήξη της προθεσμίας για την εγγυητική τη Δευτέρα. Στο ενδιάμεσο ο Χρήστος Καλογρίτσας την Παρασκευή τον είχε πάρει τηλέφωνο και του είχε πει ότι είναι με τον Σ. Χούρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο μόνο νομιμοφανής τρόπος ήταν να φτιάξουμε μία εικονική σύμβαση υπεργολαβίας. Πράγματι ήρθαν τα χρήματα και κατάφερε Χρήστος Καλογρίτσας να πάει την εγγυητική επιστολή Δευτέρα μεσημέρι. Έτσι χρηματοδοτήθηκε ο Τοξότης για να δανείσει την τηλεοπτική εταιρεία», τόνισε ο κ. Τόμπρας.

Όπως είπε από εκείνη την ημέρα άρχισε ένα επικοινωνιακό πανδαιμόνιο.

«Πόλεμος κατά Καλογρίτσα»

«Ξεκινάει πόλεμος λάσπης κατά οικογένειας Καλογρίτσα, με ΤΑ μεγαλύτερα ψέματα που έχουν ακουστεί ποτέ. Του δημιουργεί πρόβλημα με την υπόλοιπη επιχειρηματική δραστηριότητα του. Το παράπονο Καλογρίτσα είναι πως από την πλευρά της τότε Κυβέρνησης, δεν είχε καμία στήριξη. Τα λεφτά δόθηκαν από τη CCC, ωστόσο, υπαναχώρησε επειδή δεν είδε στο πρόσωπο Καλογρίτσα κυβερνητική στήριξη. Ο άνθρωπος καταστράφηκε και καταστράφηκε και η υγεία των δύο παιδιών του» ανέφερε, καταθέτοντας, στο Ειδικό Δικαστήριο ο κ. Τόμπρας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις