Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

«Είμαστε 13 γιατροί για 200 κρεβάτια» – Κραυγή απόγνωσης από τον «Ερυθρό Σταυρό»

«Είμαστε 13 γιατροί για 200 κρεβάτια» – Κραυγή απόγνωσης από τον «Ερυθρό Σταυρό»

Ένα βήμα πέρα από την κόκκινη γραμμή βρίσκεται πια το ΕΣΥ, αφού ήδη διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό μένουν εκτός κλινικών ΜΕΘ για κάποιες ώρες ή και μέρες. Την ίδια στιγμή, οι γιατροί στα νοσοκομεία βρίσκονται και αυτοί πέρα από τα όρια τους.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, διασωληνωμένοι ασθενείς με κoρονοϊό, εκτός ΜΕΘ, αυτή τη στιγμή είναι: 1 στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, 2 στο Σισμανόγλειο, 1 στο Αμαλία Φλέμινγκ, 1 στο Θριάσιο, 1 στον Ερυθρό Σταυρό και 4 στο Γεννηματάς. 

O Μιχάλης Γιαννάκος περιγράφει τη μεγάλη μάχη που δίνεται πια για ένα κενό κρεβάτι ΜΕΘ: «Οι γιατροί διασωληνώνουν ένα περιστατικό και όταν δεν έχουν κενή κλίνη το δίνουν στο ΕΚΑΒ και τίθεται σε λίστα αναμονής. Όταν τα αιτήματα είναι περισσότερα από τις κενές κλίνες, όπως τώρα, γίνεται επιλογή ασθενών μεταξύ EKAB και υπευθύνου εντατικολόγου της μονάδας που διαθέτει κενή κλίνη. Δεν πάνε με σειρά προτεραιότητας. Τα διασωληνωμένα περιστατικά πρέπει να διαθέτουν τεστ κορoνοϊού, θετικό ή αρνητικό, για να μπαίνουν και σε αντίστοιχη λίστα αναμονής (γενικών περιστατικών ή κορονοϊού). Να πούμε εδώ ότι τα γενικά περιστατικά που θα έπρεπε να είναι σε ΜΕΘ, αλλά παραμένουν διασωληνωμένα εκτός, είναι πολλαπλάσια από τα covid. Πρέπει να γίνει τώρα επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και τις κλίνες να τις διαχειρίζεται αποκλειστικά και μόνο το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας). Δεν θα γίνει δουλειά με παρακάλια». 

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει- το πρόβλημα είναι χρόνιο»

«Οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ δεν είναι πρωτόγνωρο θέαμα για τη χώρα μας, το έχουμε ξαναδεί και στις μεγάλες εξάρσεις της γρίπης» μας λέει η Μαρία Καραμπέλη, ειδική παθολόγος στην πτέρυγα COVID 19 του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» ,όπου μέχρι πρότινος δύο ασθενείς παραμέναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ (ο ένας, γενικό περιστατικό, μεταφέρθηκε σήμερα μετά από 4 ημέρες εκτός κλινικής ΜΕΘ). 

Η ίδια σπεύδει να ξεκαθαρίσει: «Το πρόβλημα με τις ΜΕΘ είναι χρόνιο αλλά στην πανδημία εκτοξεύθηκε και αναδείχθηκε σε όλο του το….μεγαλείο.. H ουσία όμως δεν αλλάζει: τo να παραμένουν εκτός κλινικών ΜΕΘ ασθενείς είναι μια κατάσταση επικίνδυνη δεδομένου ότι μιλάμε για βαρέως πάσχοντες. Τα κρεβάτια αυξάνονται διαρκώς αλλά φυσικά ο αριθμός των γιατρών παραμένει ο ίδιος. Αυτή τη στιγμή στον ‘Ερυθρό Σταυρό’ είμαστε 13 γιατροί για 200 κρεβάτια. Και αναπτύσσονται κι άλλα. Οι εφημερίες γίνονται επισφαλείς και επικίνδυνες. Υπάρχει και πίεση για εξιτήρια αλλά οι γιατροί ανθίστανται σε αυτό». 

Λίγο πριν ξεκινήσει άλλη μια δραματική εφημερία στον υπέρ-πλήρη «Ερυθρό Σταυρό» η Μαρία μας μίλησε και για τον τρομερό τρόπο που δουλεύουν πια οι γιατροί. « To περασμένο Σάββατο που ήμασταν σε εφημερία κάναμε εισαγωγή 55 περιστατικών covid και είχαμε άλλες περίπου 40 εισαγωγές γενικών περιστατικών. Δεν αντέχει ένας γιατρός να παρακολουθεί 20 περιστατικά covid μόνος του, ειδικά τώρα που αυτά, λόγω της βαρύτητας τους, απαιτούν ειδική φροντίδα και προσοχή, πολλή περισσότερη από τα γενικά περιστατικά. Δεν πάμε καν στην τουαλέτα στις εφημερίες, είμαστε στα όρια ψυχικής και σωματικής κόπωσης. Έχουμε βρεθεί σε συνθήκη που ήμασταν μόνο με ένα τραυματιοφορέα για όλες τις πτέρυγες του νοσοκομείου. Δεν έχω πρόβλημα με την υπέρ-εφημέρευση αλλά δεν μπορώ να…πολλαπλασιαστώ» καταλήγει η ίδια.

Πιο βαριά τα περιστατικά σε αυτό το κύμα της πανδημίας

Σύμφωνα με την παθολόγο στον Ερυθρό Σταυρό, άλλο ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι πως τα περισσότερα περιστατικά κορονοϊού σε αυτό το κύμα της πανδημίας είναι βαριά. « Η κατάσταση της υγείας των ασθενών επιδεινώνεται πιο γρήγορα από ο, τι συνέβαινε στα προηγούμενε κύματα» μας λέει η Μαρία και προσθέτει: «Η διάμεση ηλικίας τους σε αυτή τη ΄φάση έχει πέσει στα 50 με 60 έτη. Μπαίνουν πιο γρήγορα στις ΜΕΘ. Εικάζουμε ότι η αιτία για αυτό είναι οι πιο μολυσματικές και μεταδοτικές μεταλλάξεις στην κοινότητα. Την ίσια στιγμή, δυστυχώς, προσέρχεται και ο κόσμος πιο αργά από την εμφάνιση της νόσου, ίσως επειδή φοβάται να έρθει στα νοσοκομεία».

ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις