Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Είμαστε ή όχι πριν το lockdown; Τα βήματα της κυβέρνησης και οι εισηγήσεις των ειδικών

Είμαστε ή όχι πριν το lockdown; Τα βήματα της κυβέρνησης και οι εισηγήσεις των ειδικών

Η κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού είναι όντως πολύ δύσκολη στην χώρα μας όπως και σε όλο τον κόσμο, με την Βρετανία να είναι μια ανάσα από το lockdown και με την Αττική να αγωνιά αν θα ζήσει και πάλι ημέρες Μαρτίου. 

Η Αττική είναι η περιοχή της Ελλάδας που αυτή την στιγμή είναι η πιο επιβαρυμένη από τον κορονοϊό και είναι πολλοί οι ειδικοί πλέον που βλέπουν άμεσα να επιβάλλεται ένα είδος καραντίνας στους κατοίκους του λεκανοπεδίου καθώς δεν βλέπουν τους πολίτες να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ειδικών. 

Στην κυβέρνηση το lockdown είναι στο τραπέζι αλλά όπως λένε σε κάθε ευκαιρία αυτό θα είναι το ύστατο μέτρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr ο πρωθυπουργός δέχθηκε εισηγήσεις από συνεργάτες του από την περασμένη κιόλας εβδομάδα να κλείσουν τα πάντα για 15 ημέρες έτσι ώστε να δράσουν προληπτικά και να αποφευχθούν τα χειρότερα. Όμως, το κόστος από μια τέτοια απόφαση θα ήταν μεγάλο στην οικονομία που ήδη μαστίζεται τόσο από την πανδημία, όσο και από τα άσχημα στοιχεία για τον τουρισμό.

Click4More Ο κορονοϊός κάνει την Αττική… Μαδρίτη – Το σχέδιο για τοπικά lockdown και κλειστά πάρκα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτός ήταν και ο λόγος που ο πρωθυπουργός ζήτησε λίστα μέτρων από τους ειδικούς για να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Κατέληξε μάλιστα ότι το σωστό σε αυτή την φάση θα ήταν σταδιακά να ακολουθηθούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο τέλος της εβδομάδας για την Αττική όπως και έγινε.

Παράγοντες με γνώση της κατάστασης επιμένουν ότι το θέμα του lockdown είναι κάτι που θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο στο τέλος της διαδρομής και μόνο αν τα πράγματα φτάσουν σε πολύ οριακό σημείο.

Επίσης, χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα μιας εβδομάδα ή 15 ημερών για να διαπιστωθεί αν τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν αποδώσει.

Αυτό που δεν αποκλείουν άμεσα είναι να υπάρξουν μέτρα τοπικού χαρακτήρα όπως ο περιορισμός της κυκλοφορίας ή και το sms για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.

Ένα ζήτημα είναι και το θέμα της πίεσης στα δημόσια νοσοκομεία και η αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. 

 Και σήμερα πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο του πρώτου Θέματος είπε: «Από την την αρχή δεν έχουμε αποκλείσει τοπικό lockdown για να φέρουμε προς τα κάτω την καμπύλη της υγείας. Τοπικά lockdown έχουν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα, έχουμε εμπειρία. Αν χρειαστεί αυτό να γίνει, θα γίνει αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα. Δεν είμαστε εκεί, μακάρι να μην φτάσουμε εκεί, είναι στο χέρι μας. Για να μην φτάσουμε το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρήσουμε τα μέτρα».

Σύψας: Είμαστε ένα βήμα πριν το lockdown

“Είμαστε ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας” δήλωσε πάντως ο Νίκος Σύψας μιλώντας το πρωί της Τρίτης (22.09.2020) στον ΣΚΑΙ για την κατάσταση στην Αττική. Εκτίμησε πως “ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση”, αλλά ζήτησε να μην υπάρξει πανικός αλλά σωστή ενημέρωση. 

Αναφερόμενος στο πως θα γίνει το lockdown, είπε πως θα γίνει περιοδικά. Αρχικά για δυο εβδομάδες, μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας. Κι αν χρειαστεί, θα γίνει για άλλες δυο εβδομάδες, ενώ θα κλείσουν και σχολεία. 

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος δεν έκρυψε ότι ανά πάσα στιγμή η Αττική από “πορτοκαλί” μπορεί να γίνει… “κόκκινη”. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο Νίκος Σύψας, είναι στο κέντρο της Αθήνας επειδή η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει μεγάλη συρροή μεταναστών.

Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ελπίζουμε το 10ήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δούμε την επίδραση των μέτρων. Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα”, τόνισε. Στην περίπτωση που τελικά επιλεχθεί να επιστρέψει η απαγόρευση κυκλοφορίας, μαζί της θα έρθουν, μοιραία, και τα SMS στο 13033.

Το κρίσιμο για τον Νίκο Σύψα είναι να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και να βελτιωθεί η κατάσταση στην Αττική πριν μπούμε στον Οκτώβριο. “Αλίμονο αν με την κατάσταση αυτή μπούμε Οκτώβρη-Νοέμβρη”, είπε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής ο δείκτης R (μεταδοτικότητας) στην Αττική είναι πάνω από 1, ενώ όπως εκτιμά το καλοκαίρι του 2021 το φαινόμενο θα αρχίσει να ξεθυμαίνει και θα εξαφανιστεί.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις