Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Ειρήνη Παπά: To «αντίο» του πολιτικού κόσμου στην «τελευταία αρχαία Ελληνίδα»

Ειρήνη Παπά: To «αντίο» του πολιτικού κόσμου στην «τελευταία αρχαία Ελληνίδα»

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά την σπουδαία ηθοποιό Ειρήνη Παπά, που έφυγε από την ζωή σήμερα (14.09.2022) σε ηλικία 96 ετών.

ΣΥΡΙΖΑ

Με ανακοίνωση του, το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αποχαιρέτησε την Ειρήνη Παπά γράφοντας πως: «H ηθοποιός – σύμβολο, η παγκόσμια Ελληνίδα, η Bella Greca Ειρήνη Παππά έφυγε σήμερα. Η Ειρήνη Παππά διέγραψε μια διεθνή καριέρα που ίσως καμία άλλη Ελληνίδα ηθοποιός διέγραψε πριν και μετά από αυτή. Επί 40 χρόνια πρωταγωνιστούσε σε διεθνείς παραγωγές στον κινηματογράφο και το θέατρο κάνοντας καλλιτέχνες, διανοούμενους και κοινό να παραμιλούν με τις ερμηνείες και την ομορφιά της.

Χαρκτηρίστηκε ως η “τελευταία αρχαία Ελληνίδα”, αφού είχε εκπλήξει με την παρουσία της στην τριλογία αρχαίου δράματος του Μιχάλη Κακογιάννη, κρατώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις ταινίες Ηλέκτρα, Τρωάδες και Ιφιγένεια. 

Στην ταινία Ζ του Κώστα Γαβρά ανέλαβε τον ρόλο της συζύγου του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη και συνέβαλε στην αρτιότητα μιας ταινίας που αποτέλεσε διεθνή καταγγελία  κατά της δικτατορίας.

Είχε συνεργαστεί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, με τον οποίο δημιούργησαν δύο δίσκους που κυκλοφόρησαν διεθνώς, με εκείνη ερμηνεύτρια, τις Ωδές και τις Ραψωδίες. 

Υπήρξε σε όλη της τη ζωή άνθρωπος προοδευτικός, προσηνής και με χιούμορ. Η ίδια προσδιόριζε τον εαυτό της ως “ανεξάρτητη αγωνίστρια”. Χαρακτηριστικό της στάσης ζωής της υπήρξε η δήλωσή της για τον δάσκαλο πατέρα της: “Με έμαθε ότι υπάρχει μόνο μία αριστοκρατία, αυτή του πνεύματος. Δεν υπάρχουν κύριοι και επίσημοι, αλλά άνθρωποι”.

Συμπλήρωσε πως «το 2000 της απονεμήθηκε ο τίτλος της “Γυναίκας της Ευρώπης” και εξέφρασε «θερμά συλλυπητήριά μας στους οικείους και τους συναδέλφους της».

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Με ανάρτησή του ο  Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής έγραψε για τον θάνατο της Ειρήνης Παπά: «Από σήμερα το πρωί, η “Καρυάτιδα” απέκτησε μια θέση στην αιωνιότητα. Αποχαιρετούμε με θλίψη και συγκίνηση την Ειρήνη Παπά, μια Μεγάλη Ελληνίδα της τέχνης και του πολιτισμού, με διεθνή φήμη και καταξίωση. Σύμβολο αρχαιοελληνικής ομορφιάς, πάθους και δημιουργίας, συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Με τη συμμετοχή της σε περισσότερες από ογδόντα κινηματογραφικές ταινίες και διεθνείς παραγωγές, κατάφερε να «μαγέψει» κοινό και κριτικούς, αφήνοντας βαριά κληρονομιά στην υποκριτική τέχνη».

Έκλεισε απευθύνοντας «θερμά συλλυπητήριά μας στους οικείους της».

ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΚΚΕ αποχαιρέτησε με τη σειρά του την «πρέσβειρα των παρακαταθηκών του κλασσικού πολιτισμού».

Όπως αναφέρει: «Αποχαιρετούμε με θλίψη την μεγάλη ηθοποιό Ειρήνη Παπά, πρέσβειρα των παρακαταθηκών του κλασσικού πολιτισμού και της μεσογειακής αισθητικής σε όλο
τον κόσμο.

Γεννημένη το 1926 στο Χιλιομόδι Κορινθίας, η Ειρήνη Παπά διαμορφώθηκε από τις αφηγήσεις της «σπουδαίας παραμυθατζούς» γιαγιάς της, από την αγάπη για την αρχαία ελληνική γραμματεία που της εμφύσησαν οι δάσκαλοι γονείς της και από τα νερά, τα πουλιά, το φεγγάρι και τους ίσκιους του χωριού της που, όπως αφηγήθηκε η ίδια, «μου έμαθε τον τρόπο να παίζω».

Η «ζωντανή Καρυάτιδα», όπως την αποκαλούσε ο διεθνής Τύπος, με την δωρική κατατομή και την υψηλή υποκριτική, που αντανακλούσε τη βαθιά καλλιεργημένη προσωπικότητά της και το ήθος της, ενσάρκωσε πλήρως τη δύναμη της αρχαίας τραγωδίας, ενώ κατέκτησε το διεθνές θεατρικό και κυρίως κινηματογραφικό στερέωμα με σπουδαίους ρόλους, μεταξύ αυτών στην «Ηλέκτρα» και στον «Ζορμπά» του Μ. Κακογιάννη και στο «Ζ» του Κ. Γαβρά.

Έχοντας συμμετάσχει σε περισσότερες από 80 ταινίες διεθνώς, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, δίπλα σε μεγάλους σκηνοθέτες και ηθοποιούς, η Ειρήνη Παπά, στη μακρόχρονη καριέρα της τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους της».

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις