Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Εισαγγελέας: Να παραπεμφθούν σε δίκη οι 17 για τα “ιπτάμενα ραντάρ”

Εισαγγελέας: Να παραπεμφθούν σε δίκη οι 17 για τα “ιπτάμενα ραντάρ”

Εδώλιο για 17 κατηγορούμενους δείχνει ο αντεισαγγελέας Εφετών, Χρίστος Μπαρδάκης για 17 κατηγορούμενους οι οποίοι κατηγορούνται για τις “μίζες” που φέρονται να διακινήθηκαν για την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ της εταιρείας Έρικσον. Την τελική απόφαση για το εάν και ποιοι κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα την λάβει το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας

Πρόκειται για τη δικογραφία που οδήγησε στη φυλακή των επιχειρηματία εξοπλιστικών προγραμμάτων Θωμά Λιακουνάκο.Εκτός από τον επιχειρηματία ο οποίος έχει αποφυλακιστεί με “βραχιολάκι” ο αντεισαγγελεάς Εφετών ζητούν να παραπεμφθούν στο εδώλιο, ο Βρετανός δικηγόρος Πίτερ Κόλεριτζ, ο πρωην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Κάντας, ο Γιαννης Σμπωκος, οι τραπεζίτες Όσβαλτ και Λυγινός  και στελέχη της εταιρίας Ερικσον.

Ο κ. Μπαρδάκης προτείνει οι κατηγορούμενοι να παραπεμφθούν στο εδώλιο για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας σε βάρος του δημοσίου. Την ίδια στιγμή ζητάει την απαλλαγή εννέα κατηγορουμένων από όλα τα αδίκηματα. Ταυτόχρονα ο κ. Μπαρδάκης ζητάει να απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι για μερικότερες πράξεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ο κ. Μπαρδάκης στις 363 σελίδες της πρότασης του, αξιολόγοντας τα στοιχεία της δικογραφίας κάνει λόγω για διακίνηση χρηματικών”δώρων” τα οποία ο Θωμάς Λιακουνάκος φέρεται να μοίρασε με τελικούς αποδέκτες τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τον Γιάννη Σμπώκο και άλλα υψηλά στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για «μίζες» ύψους 1.6 εκ. Ευρώ, 756.291 δολλαρίων και 24.9 εκ. Κορώνων Σουηδίας. 

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο κ. Μπαρδάκης στους ισχυρισμούς που έχει διατυπώσει ενώπιον των δικαστικών αρχών ο Γιώργος Καμάρης. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος εμφανίζεται ως δικαιούχος της εταιρίας Highwood, μέσα από την οποία φέρονται να πέρασαν οι μίζες, στα απολογητικά του υπομνήματα ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης, υπερήλικας, Γιώργος Καμάρης, υποστήριξε ότι ναι μεν σύστησε την εταιρεία αλλά το έκανε για να εξυπηρετήσει τον πεθερό του Γιάννη Σμπώκου. Επιπλέον, υποστήριξε ότι εξουσιοδότησε τον δικηγόρο Peter Coleridge να διαχειρίζεται τους λογαριασμούς της εταιρείας και να επενδύει σε ακίνητα σύμφωνα με τις οδηγίες του πραγματικού δικαιούχου που ήταν ο Γιάννης Σμπώκος. Τους ισχυρισμούς αυτούς κάνει αποδεκτούς ο αντεισαγγελέας Εφετών στην πρόταση του προς το δικαστικό συμβούλιο. Σημειώνεται πως η επίμαχη εταιρεία είχε επενδύσει σε δυο ακίνητα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ένα κέντρο ιατρικής αποκατάστασης και ένα επιχειρηματικό κέντρο η εμπορική αξία των οποία ανέρχεται σε 32 εκ. Ευρώ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε