Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Εισαγγελική παρέμβαση για τη Νέα Σμύρνη και το άγριο ξύλο αστυνομικών σε πολίτες

Εισαγγελική παρέμβαση για τη Νέα Σμύρνη και το άγριο ξύλο αστυνομικών σε πολίτες

Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας τα όσα έγιναν χθες στη Νέα Σμύρνη και προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και οργή. Εισαγγελική παρέμβαση για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης αξιόποινων πράξεων από αστυνομικούς.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι εικόνες ντροπής στη Νέα Σμύρνη, με αστυνομικούς να χτυπούν ανελέητα πολίτες στην πλατεία το μεσημέρι της Κυριακής (07.03.2021). Το άγριο ξύλο σε πολίτες προκάλεσε οργή και αντιδράσεις ακόμη κι από συνδικαλιστές της αστυνομίας. 

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ήρθε η εισαγγελική παρέμβαση, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης αξιόποινων πράξεων από αστυνομικούς. Και αυτό αφού video που δείχνουν αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη να ασκούν βία σε πολίτες κάνουν το γύρο των social media, με το hashtag #πονάω (σ.σ. το φώναζε ο πολίτης που ξυλοκοπήθηκε και το βίντεο προκάλεσε σάλο) να είναι από τα πιο δημοφιλή. 

Click4more «Η ΕΛ.ΑΣ. να κόψει ποπούς για τη Νέα Σμύρνη – Χτυπούσαν με μεταλλικό γκλοπ»

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τα βίντεο και τις καταγγελίες σχετικά με άσκηση βίας από αστυνομικούς σε βάρος πολιτών, το μεσημέρι της Κυριακής στην πλατεία της Νέας Σμύρνης με αφορμή ελέγχους για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Η έρευνα που αφορά τη διακρίβωση ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων από αστυνομικούς θα διενεργηθεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Νίκου Ορνεράκη.

Το χρονικό της ντροπής στη Νέα Σμύρνη 

Όλα ξεκίνησαν στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής (07.03.2021) όταν κλήθηκε η αστυνομία στην πλατεία της Νέας Σμύρνης γιατί κάποιοι δεν τηρούσαν τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ έκαναν έλεγχο σε οικογένεια με παιδιά κι από εκεί άρχισε η ένταση, όπως περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες. 

Κάποιοι πολίτες αντέδρασαν όταν επιχείρησαν να τους κόψουν πρόστιμο και επικράτησε ένταση. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι ξαφνικά εμφανίστηκαν στο σημείο περίπου 30 άτομα και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, δυο από τους οποίους τραυματίστηκαν. 

Βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν καταγράψει τους αστυνομικούς να χτυπούν πολίτες. Γι’ αυτά, στην ανακοίνωσή της η αστυνομία ανέφερε μόνο ότι «έχει διαταχθεί Διοικητική Έρευνα».

  

Κάτοικος της Νέας Σμύρνης, που ήταν μάρτυρας της αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών, περιέγραψε το συμβάν και δήλωσε πως οι αστυνομικοί άρχισαν να επιτίθενται στους πολίτες χωρίς λόγο και πως ένας από αυτούς της είπε ότι αν δημοσιεύσει το βίντεο θα τη συλλάβει. 

«Είχαμε βγει για έναν περίπατο, είχαμε στείλει 6 και σταματήσαμε στην πλατεία να ξεκουραστούμε. Είδαμε μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ να κάνει ελέγχους. Έκαναν έλεγχο σε μια οικογένεια με δυο παιδάκια, είχαν βεβαιώσεις, ταυτότητες, φορούσαν μάσκες. Κόσμος είχε συγκεντρωθεί και ζητούσε εξηγήσεις γιατί επιβλήθηκε πρόστιμο στη συγκεκριμένη οικογένεια» περιέγραψε γυναίκα που ήταν μπροστά στο περιστατικό μιλώντας στο OPEN.

Και ενώ ο κόσμος ζητούσε εξηγήσεις γιατί κόπηκε πρόστιμο στην οικογένεια, οι αστυνομικοί άρχισαν να επιτίθενται, χωρίς λόγο, στους πολίτες που πλησίαζαν. Ο νεαρός που φαίνεται στο βίντεο να δέχεται επίθεση και να φωνάζει “πονάω”, ήταν ένας από εκείνους που είχε ζητήσει το λόγο για το πρόστιμο. 

Η γυναίκα, που κατέγραφε τις στιγμές, κατήγγειλε ότι αστυνομικός που την είδε να βιντεοσκοπεί, την απείλησε ότι θα τη συλλάβει αν ανέβαζε το βίντεο. 

  

Κατά τη διάρκεια των όσων έγιναν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, έγιναν και 11 προσαγωγές. 

Μετά την προσαγωγή των 11 ατόμων από την πλατεία της Νέας Σμύρνης κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν πορεία στο Αστυνομικό Τμήμα ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες και στη συνέχεια έκαναν πορεία στο δημαρχείο.

  

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας των κατοίκων σημειώθηκαν νέα επεισόδια και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις