Κυριακή, 19 Μαΐ
20oC Αθήνα

Eldorado: Εισβολή μεταλλωρύχων στο υπουργείο Περιβάλλοντος!

Eldorado

Μυρίζει μπαρούτι στον κόλπο των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός. Περίπου δέκα μεταλλωρύχοι έκαναν… ντου στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Ξεκινά η διαιτησία με την Eldorado. Η αντίδραση της εταιρείας.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα της Πέμπτης, 14.09.2017. Ομάδα περίπου δέκα μεταλλωρύχων εισέβαλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα “κατέβασαν” την τζαμαρία και το… ντου ήταν γεγονός! Οι μεταλλωρύχοι ζητούν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα της Eldorado, ούτως ώστε η επένδυση να μην τιναχτεί στον αέρα. Μαζί και οι δουλειές και η ίδια τους  ζωή.

Έψαχναν τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Σταθάκη, ωστόσο ο ίδιος δεν βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο υπουργείο. Οι μεταλλωρύχοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τοις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού. Φυσικά και από την όλη εξέλιξη της υπόθεσης…

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω όσα έχουν προηγηθεί, αλλά και τις σημερινές εξελίξεις με την έναρξη της διαιτησίας.

Η ανακοίνωση της Eldorado…

Χθες Τετάρτη, 13.09.2017, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε στην καναδική εταιρεία τις άδειες για επέκταση των εργασιών της στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Ικανοποίησε με τον τρόπο αυτό άμεσα, το ένα από τα δύο αιτήματα της Eldorado. Όλα αυτά δύο ημέρες μετά τις προειδοποιήσεις της Eldorado Gold ότι θα αναστείλει τη λειτουργία της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρικής της στην Ελλάδα.

Η Eldorado εξέδωσε χθες ανακοίνωση, με την οποία εξέφραζε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή. Τόνιζε όμως, ότι αναμένει να ικανοποιηθούν και τα υπόλοιπα αιτήματά της. Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ανακοίνωση της Eldorado.

…και η διαιτησία

Η νέα εξέλιξη στην υπόθεση ήρθε σήμερα: Την έναρξη της Διαιτησίας με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα επιδόθηκε σήμερα στην εταιρεία, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η αίτηση του ελληνικού Δημοσίου για προσφυγή σε Διαιτησία.

Με την κοινοποίηση αυτή ξεκινά επίσημα η διαδικασία της Διαιτησίας, αναφέρει το ΥΠΕΝ.

Η Διαιτησία σύμφωνα με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες. Το επίμαχο ζήτημα είναι η μεταλλουργική μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί στις Σκουριές, και ειδικότερα η επιτόπου δοκιμή σε ημιβιομηχανική κλίμακα της μεθόδου της ακαριαίας τήξης (flash smelting) που προβλέπεται στη σύμβαση.

Δεν περιλαμβάνεται στο αντικείμενο της Διαιτησίας η εγκατάσταση της Ολυμπιάδας, η αδειοδότηση της οποίας έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 100%.

Eldorado: “Αχρείαστη η διαιτησία”

Η Διαιτησία είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της Σύμβασης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός. Αυτό αναφέρει η Eldorado σε σημερινή ανακοίνωσή της. Αφορμή για την ανακοίνωση ήταν όσα προαναφέραμε. Δηλαδή η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την έναρξη της διαιτησίας.

Η Eldorado, πάντως, εμμένει στις θέσεις της ως προς τη νομιμότητα των δραστηριοτήτων της. Επαναλαμβάνει επίσης ότι το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων. Δηλαδή χωρίς προσφυγή στη Διαιτησία…

Σύμφωνα με την Eldorado, η ειδοποίηση της Διαιτησίας αναφέρει ότι η Τεχνική Μελέτη Μονάδας Μεταλλουργίας στην περιοχή του Μαδέμ Λάκκου Στρατωνίου για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, είναι μη πλήρης και συνεπώς παραβιάζει τη Σύμβαση Μεταβίβασης και τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου. «Η Εταιρεία είναι απολύτως πεπεισμένη ότι η εν λόγω Τεχνική Μελέτη είναι πλήρως τεκμηριωμένη και σύμφωνη με τη Σύμβαση Μεταβίβασης, το Επιχειρηματικό Σχέδιο και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου

Σε δήλωσή του ο George Burns, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado, αναφέρει τα εξής:

«Η Eldorado πάντοτε επιδίωκε μια εποικοδομητική σχέση και διάλογο με όλα τα επίπεδα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Παρά την άρνηση της Ελληνικής Κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Eldorado, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων.

Καλούμε για άλλη μια φορά το Υπουργείο να συνεργαστεί μαζί μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα.

Είμαστε απολύτως βέβαιοι για την πληρότητα των προσπάθειών μας στην Ελλάδα, την απόλυτη συμβατότητα του σχεδιασμού μας και το τεράστιο εν δυνάμει όφελος αυτών των έργων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Αναπτύσσουμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα βάσει των υψηλότερων διεθνών προδιαγραφών σε όλο το φάσμα των έργων μας και της δραστηριότητάς μας και επιδιώκουμε την υιοθέτηση των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών και τεχνολογιών προς την επίτευξη των εμπορικών και των περιβαλλοντικών μας στόχων.

Αυτό έχει αναγνωριστεί απόλυτα στις αρχικές μας συμφωνίες και πρόκειται να ενισχυθεί μέσω της επίλυσης του εν λόγω θέματος. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τους 2.400 εργαζόμενους που απασχολούνται στα έργα μας στην Ελλάδα κατασκευάζοντας μεταλλεία πολύ υψηλών προδιαγραφών, καθώς και τη σημαντική συνεισφορά της επένδυσης στην Ελληνική οικονομία.

Αμέσως μετά την έγκριση και παραλαβή όλων των απαιτούμενων αδειών και την οικοδόμηση μίας καλής σχέσης συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, η εταιρεία θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει εκ νέου τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις