Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκάλη: 10 χρόνια και πολλές καταστροφές μετά η υπογειοποίηση δεν ήρθε ποτέ

Εκάλη: 10 χρόνια και πολλές καταστροφές μετά η υπογειοποίηση δεν ήρθε ποτέ

Με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους ζουν οι κάτοικοι στα σύνορα της Εκάλης με την Δροσιά, καθώς οι πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ που διέρχονται από αλσύλλιο της περιοχής σε συνδυασμό με τα ψηλά δέντρα εγκυμονούν κινδύνους τόσο για τους ίδιους όσο και για τις περιουσίες τους.

Εδώ και δέκα σχεδόν χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη λεωφόρο Θησέως έχουν απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς προκειμένου να δώσουν λύση στα προβλήματα τους, ωστόσο δεν έχουν πάρει καμία θετική απάντηση. Αντιθέτως όπως καταγγέλλουν έχουν εισπράξει αδιαφορία και απραγία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη χρονική τους σειρά. Στις 11 Ιουλίου του 2011 τα καλώδια των πυλώνων που βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων από τις οικίες θα πάρουν φωτιά. Αμέσως στο σημείο θα σπεύσουν πυροσβεστικά οχήματα τα οποία θα καταφέρουν να περιορίσουν τις φλόγες, πριν συμβούν τα χειρότερα. Η επαναφορά του ρεύματος που είχε διακοπεί για πολλές ώρες προκάλεσε σοβαρές βλάβες στα ηλεκτρολογικά συστήματα των κατοικιών που βρίσκονται πλησίον του αλσυλλίου.

Θορυβημένοι οι κάτοικοι από το συμβάν απευθύνθηκαν τότε για πρώτη φόρα στο Δήμο Κηφισιάς όπου ανήκουν, στη ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ και με έγγραφα τους ζήτησαν την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης της περιοχής αλλά και τον καθαρισμό του αλσυλλίου για να μην ξαναζήσουν παρόμοιες καταστάσεις.

Δεν πήραν όμως καμία απάντηση. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού σε επιστολή προς τους κατοίκους, ανέφερε για την αίτηση υπογειοποίησης που είχαν καταθέσει. “Σε απάντηση των ανωτέρων σχετικών σας αιτήσεων σας, αναφορικά με εκρήξεις που σημειώθηκαν στους στύλους Υπερυψηλής Τάσης στις 9/7/2011 και σχετικά με το αίτημα σας για αυτοψία και υπογειοποίηση του δικτύου, σας γνωρίζουμε όιτ το αίτημα σας έχει προωθηθεί λόγω αρμοδιότητας στη Διεύθυνση Συστήματος Μεταφοράς απ΄όπου και θα λάβετε τη σχετική απάντηση”.

Ο καιρός όμως περνούσε και πέραν της επιστολής, δεν υπήρξε κανένα άλλο ενδιαφέρον. Έτσι φτάσαμε στις 31 Αυγούστου του 2014 όπου στο αλσύλλιο ξέσπασε πυρκαγιά, με τους εμπειρογνώμονες της πυροσβεστικής να ερευνούν το ενδεχόμενο του εμπρησμού. Οι κάτοικοι επανήλθαν και πάλι στο αίτημα τους για υπογειοποίηση των καλωδίων αλλά και καθαρισμό του αλσυλλίου, ωστόσο και πάλι οι εκκλήσεις τους πέσαν στο κενό, καθώς όπως αναφέρουν οι δημοτικές αρχές της Κηφισιάς αδιαφόρησαν στα δίκαια αιτήματα τους.

Πέντε χρόνια αργότερα, στις 10/4/2019 ένα δέντρο του αλσυλλίου πέφτει πάνω σε μια οικία, προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Ταυτόχρονα προκαλεί διακοπή κυκλοφορίας σε έναν από τους δρόμους της περιοχής. Παρότι ενημερώθηκαν για άλλη μια φορά Δήμος, ΔΕΗ και Δασαρχείο δεν έγινε ούτε η παραμικρή ενέργεια.

Πριν λίγες ημέρες η επέλαση της “Μήδειας” χτύπησε και τη συγκεκριμένη περιοχή της Εκάλης, καθώς δέντρα έπεσαν στους δρόμους αλλά και πάνω σε οικίες που βυθίστηκαν στο σκοτάδι εξαιτίας των προβλημάτων ηλεκτροδότησης για τουλάχιστον πέντε ημέρες. Οι κάτοικοι μόνοι τους απεγκλώβισαν τις κατοικίες τους από τα δέντρα, ενώ περίμεναν καρτερικά την επαναφορά του ρεύματος για να ζεσταθούν και πάλι τα σπίτια τους.

Οι κάτοικοι επικαλούμενοι τη νομοθεσία και το σύνταγμα σχετικά με τις διατάξεις για την “ αρχή της προφύλαξης” και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν επειγόντως να εφαρμοστούν όλες οι προϋποθέσεις που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, αλλά και τις περιουσίες τους.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις