Κυριακή, 28 Απρ.
19oC Αθήνα

ΕΚΑΒ: Χωρίς αεροδιακομιδές οι κάτοικοι των νησιών Αιγαίου και Ιονίου καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

ΕΚΑΒ: Χωρίς αεροδιακομιδές οι κάτοικοι των νησιών Αιγαίου και Ιονίου καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται στις αεροδιακομιδές ασθενών στη χώρα, καθώς η κατάσταση στις βάσεις του ΕΚΑΒ στη Σύρο και στο Άκτιο επιδεινώνεται συνεχώς.

Τα παραπάνω δηλώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Σε καταγγελία του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδία Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζει πως τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αεροδιακομιδές στη χώρα μας έχουν το τελευταίους 2 μήνες επιδεινωθεί, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων που έχουν ανακύψει στα πτητικά μέσα στις βάσεις του ΕΚΑΒ σε Σύρο και Άκτιο.

«Τους τελευταίους όμως 2 μήνες παρατηρούνται προβλήματα κάλυψης με πτητικά μέσα των βάσεων του ΕΚΑΒ Σύρου και Ακτίου με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές», σημειώνει ο ίδιος και παραθέτει τα παρακάτω στοιχεία.

ΒΑΣΗ ΕΚΑΒ ΣΥΡΟΥ

Εδώ και 2 μήνες η Αεροπορία Στρατού που έχει αναλάβει σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας τη συνεχή διάθεση ελικοπτέρου, για λόγους που πρέπει να εξηγηθούν, δεν διαθέτει πτητικό μέσο. Το συγκεκριμένο ελικόπτερο εκτελούσε αεροδιακομιδές από Σύρο προς Αθήνα και από τα λοιπά νησιά των Κυκλάδων προς Σύρο. Κατά την διάρκεια των δύο μηνών της συνεχούς απουσίας πτητικού μέσου στη βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο, τα περιστατικά που χρειάστηκαν αεροδιακομιδή, εξυπηρετήθηκαν από άλλες πτητικές βάσεις, όπως αυτή της Ελευσίνας.

ΒΑΣΗ ΕΚΑΒ ΑΚΤΙΟΥ

Από τα μέσα Αυγούστου η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει συνεχόμενη κάλυψη της βάσης του ΕΚΑΒ με ελικόπτερο. Συνολικά τις μισές περίπου ημέρες η βάση του ΕΚΑΒ ΑΚΤΙΟΥ είναι χωρίς πτητικό μέσο.

Το συγκεκριμένο ελικόπτερο εκτελούσε αεροδιακομιδές από τα νησιά του Ιονίου σε μεγάλα νοσοκομεία ενώ κατά την διάρκεια της απουσίας του, τα περιστατικά που χρειάστηκαν αεροδιακομιδή, εξυπηρετήθηκαν από άλλες πτητικές βάσεις, όπως αυτή της Ελευσίνας.

«Η δυνατότητα που είχαμε να καλύπτουμε τα μεγάλα κενά του ΕΣΥ στην νησιωτική επικράτεια με τις αεροδιαομιδές των επειγόντων περιστατικών σε σύντομο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι σιγά-σιγά χάνεται», σχολιάζει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Φθίνουν οι αεροδιακομιδές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, τα σοβαρά περιστατικά δεν καλύπτονται πλέον στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και συχνά διακομίζονται κυρίως στην Αττική και σε άλλα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας.

Το 2022 πραγματοποιήθηκαν 2.100 περίπου πτήσεις από τις Βάσεις του ΕΚΑΒ σε Ελευσίνα, Σύρο, Ρόδο και Άκτιο σε σύνολο 4.500 διακομιδών (με ιπτάμενα και πλωτά μέσα) κατ’ έτος.

«Οι παραπάνω αεροδιακομιδές ασθενών από τα νησιά που είναι περίπου οι μισές επιβεβαιώνουν την τραγική υποστελέχωση των υγειονομικών μονάδων τους», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών εξαιτίας καθυστερήσεων
Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην διάθεση πτητικού μέσου, καθώς απαιτείται πολύτιμος χρόνος να ξεκινήσει από την Ελευσίνα ή τα Μέγαρα για να φτάσει στο προορισμό του, ενέχει κινδύνους για την ζωή των ασθενών.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες καταγγελίες, δημιουργούνται και προβλήματα στην στελέχωση των βάσεων καθώς το ιπτάμενο προσωπικό του ΕΚΑΒ αναγκάζεται να παραμείνει στα σημεία ανταπόκρισης μέχρι να βρει τρόπο να επιστρέψει στις βάσεις της Σύρου ή του Ακτίου.

«Δηλαδή, ξεκινάει το ελικόπτερο από την Ελευσίνα, πάει στην Σύρο ή άλλο νησί του Αιγαίου να παραλάβει τον ασθενή με το πλήρωμα του ΕΚΑΒ προκειμένου να το διακομίσει σε νοσοκομείο της Αττικής και το ιπτάμενο προσωπικό του ΕΚΑΒ γυρίζει την επόμενη ημέρα με πλοίο της γραμμής για την Σύρο», σχολιάζει ο κ. Γιαννάκος και καταλήγει:

«Με την εύρυθμη λειτουργία των βάσεων του ΕΚΑΒ οι κάτοικοι των νησιών μας αισθάνονται πιο ασφαλείς. Χωρίς τα πτητικά μέσα αισθάνονται ότι είναι εντελώς ξεκρέμαστοι υγειονομικά».

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις