Ελλάδα

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου: Εκδόθηκε NAVTEX για το καλώδιο GSI – Ξεκινούν από σήμερα οι έρευνες με το Abeille Marengo, το βλέμμα στην Τουρκία

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 6 Μαρτίου 2027 - Τα πιθανά σενάρια αντίδρασης της Άγκυρας, η στάση των Βρυξελλών και ο ρόλος του Παρισιού
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με την έκδοση NAVTEX, η Ελλάδα δίνει το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση των εργασιών που αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου (GSI), με το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία. Το γαλλικό ερευνητικό πλοίο Abeille Marengo αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, Παρασκευή (06.11.2026), τις εργασίες, οι οποίες προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν στις 6 Μαρτίου 2027.

Η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο ενός έργου με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, καθώς η ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα εισέρχεται σε νέα φάση μετά την έκδοση της NAVTEX. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές, επιβεβαιώνοντας ότι η Αθήνα προχωρά στην υλοποίηση του έργου χωρίς να ζητά προηγούμενη άδεια από την Άγκυρα.

«Ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες αδειοδότησης από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές για την εκτέλεση εργασιών έρευνας και πόντισης καλωδίου στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (GSI)», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως διευκρινίζεται, η διαδικασία κινήθηκε έπειτα από σχετικό αίτημα της γαλλικής εταιρείας NEXANS, η οποία ενεργεί για λογαριασμό της εταιρείας GSI, κυρίας του έργου.

Ειδικότερα, μετά τη θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας διυπουργικής Επιτροπής Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης (ΕΧΑΕΘ), ο υπουργός Εξωτερικών εξέδωσε την Παρασκευή (06.11.2026) την απόφαση αδειοδότησης των εργασιών.

«Ακολούθως, το ερευνητικό πλοίο αιτήθηκε την έκδοση της προβλεπόμενης αγγελίας προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για την εκτέλεση των εργασιών, η οποία εκδόθηκε αμέσως», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το γαλλικό πλοίο και το βλέμμα στην Τουρκία

Το Abeille Marengo, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Ηράκλειο της Κρήτης, αναμένεται να αποπλεύσει για να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες εργασίες, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών από την ελληνική πλευρά.

Η έκδοση της NAVTEX σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των ερευνών για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με το ενδιαφέρον να στρέφεται πλέον στη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία.

Το γαλλικό πλοίο έχει αναλάβει να ενημερώσει τις παράκτιες χώρες για την έναρξη των εργασιών. Παραμένει, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο η Άγκυρα να επαναφέρει τη θέση της περί προηγούμενης αδειοδότησης από την ίδια για τη διεξαγωγή των ερευνών.

Στο τραπέζι βρίσκονται διαφορετικά σενάρια, από την έκδοση τουρκικής NAVTEX και την απάντηση της Αθήνας με αντί-NAVTEX έως πιθανές οχλήσεις προς το ερευνητικό πλοίο μέσω ασυρμάτου.

Το βασικό ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει νέα ένταση στην περιοχή, όπως συνέβη το 2024, όταν η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων οδήγησε στη διακοπή των εργασιών.

Η ευρωπαϊκή διάσταση και ο ρόλος της Γαλλίας

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ.

Η εμπλοκή της γαλλικής NEXANS στην υλοποίηση του έργου προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στη στάση του Παρισιού, σε μια περίοδο κατά την οποία οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο παρακολουθούνται στενά τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι κατά πόσο η Γαλλία θα επιλέξει να αναλάβει ενεργότερο διπλωματικό ρόλο σε περίπτωση νέων τουρκικών αντιδράσεων, δεδομένου ότι γαλλική εταιρεία έχει αναλάβει κρίσιμο τμήμα της υλοποίησης του έργου.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι η αρμοδιότητα αδειοδότησης των εργασιών ανήκει στις ελληνικές Αρχές, απορρίπτοντας την τουρκική θέση περί ανάγκης προηγούμενης άδειας από την Άγκυρα.

Η ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας και η άμεση έκδοση της NAVTEX μεταφέρουν πλέον το ενδιαφέρον από το διπλωματικό επίπεδο στο πεδίο, όπου θα κριθεί εάν οι εργασίες μπορούν να προχωρήσουν χωρίς νέες εντάσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
ΜΚΟ «Παιδική Χαρά»: Κατασκεύαζαν παιδιά στο Pisterest και έκαναν «ορφανούς» εράνους – «Άλλαξαν τα στοιχεία της κόρης μου, από Παρασκευή την είπαν Άννα»
Παραποίησαν τα στοιχεία ενός κοριτσιού και έκαναν έρανο για μη υπαρκτό παιδί για να αυξήσουν τα κέρδη τους - Από 500.000 ευρώ, έδωσαν σε οικογένεια μόλις 25.000 ευρώ λέγοντας ότι «τόσα μαζεύτηκαν»
Η μικρή Παρασκευή και η παραποιημένη εικόνα με «fake» μωρό για άλλο έρανο που αφορούσε την Παρασκευή
Έφοδος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Τρικάλων: Ελέγχονται 40 κτηνοτρόφοι – Δικογραφίες για απάτη και ξέπλυμα χρήματος
Στην έρευνα περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο ψευδών βεβαιώσεων, ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα ύπαρξης οργανωμένης εγκληματικής δράσης
ΟΠΕΚΕΠΕ
Αλόννησος: Δύο νέα φωκάκια γεννήθηκαν στο Θαλάσσιο Πάρκο – Ελπίδες για νέο ρεκόρ γεννήσεων της μεσογειακής φώκιας
Το πρώτο νεογνό της φετινής περιόδου εντοπίστηκε σε ανοιχτή παραλία - Πέρσι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια φώκιες γέννησαν και θήλασαν τα μικρά τους εκτός σπηλιών
Φώκια
ΜΚΟ «Παιδική Χαρά»: Παραιτήθηκε ο δικηγόρος του Κωνσταντίνου Φιρινίδη και της 35χρονης συζύγου του
«Η ολοκλήρωση των απολογιών σηματοδότησε την περάτωση της συνεργασίας διότι προέκυψε διαφωνία ως προς τη χάραξη της υπερασπιστικής γραμμής, καθώς και τον τρόπο δημόσιας έκφρασής της», αναφέρει η ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Τσάκου
ΜΚΟ