Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Εκκενώθηκαν καταλήψεις στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Εκκενώθηκαν καταλήψεις στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Δύο επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων σε χώρο της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου καθώς και σε κτίριο στο Ηράκλειο Κρήτης, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης πραγματοποίησε η Αστυνομία το πρωί.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων στις καταλήψεις,  οι χώροι αποδόθηκαν σε εκπροσώπους των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, για το χώρο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο οποίος τελούσε υπό κατάληψη τα τελευταία περίπου 20 χρόνια, είχε προηγηθεί επιχείρηση εκκένωσης την 31 Αυγούστου 2023, οπότε και αποδόθηκε στον Κοσμήτορα της Σχολής, ωστόσο ανακαταλήφθηκε.

Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι) καθώς και ομάδες της ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ στο χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6 μονάδες υπολογιστών, σπρέι, πλήθος αφισών αναρχικού περιεχομένου, σακίδιο με στολή αεροπορίας, πανό, γάντια, χειρόγραφες σημειώσεις, τηλεβόας και μόντεμ.

Παράλληλα, κατά την επιχείρηση στην Κρήτη, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου και του Τμήματος Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Τ.Ε.Κ.Α.Μ.) Κρήτης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν συνολικά 10 άτομα, ενώ προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου.

Στο χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 29 ρόπαλα, τσεκούρι, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες, δελτία ταυτότητας που δεν ανήκουν στους συλληφθέντες, μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών, κιβώτια με πέτρες και υλικά κατασκευής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις