Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω, γιατί δεν βάζουμε σταυρό και τι ισχύει με τα ψηφοδέλτια

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω, γιατί δεν βάζουμε σταυρό και τι ισχύει με τα ψηφοδέλτια

Λίγες μόλις ώρες έμειναν μέχει να ανοίξουν οι κάλπες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, από τις οποίες – σύμφωνα με την τάση που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις τις τελευταίες μέρες – θα προκύψει νέα κυβέρνηση.

Οι βασικές διαφορές σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου αίναι δύο:

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, οι εκλογές θα διενεργηθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Το πρώτο κόμμα, εάν λάβει ποσοστό 25%, αντιστοιχεί με μπόνους 20 εδρών, Για κάθε επιπλέον 0,5%, το μπόνους αυξάνεται κατά μία έδρα, και το μπόνους μπορεί να φτάσει μέχρι 50 έδρες.

Η δεύτερη σημαντική διαφορά, είναι ότι οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να βάλουν σταυρό στα ψηφοδέλτια την προσεχή Κυριακή. Οι επικείμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης.

Τι ισχύει με τα ψηφοδέλτια

Τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 δεν παραμένουν σε ισχύ. Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 θα διεξαχθούν με νέα ψηφοδέλτια, τα οποία τυπώθηκαν βάσει όσων ορίζει ο ισχύων νόμος. Ως εκ τούτου, ψηφοδέλτια που αφορούσαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 και για οποιοδήποτε λόγο παρέμειναν στην κυριότητα των ψηφοφόρων είναι πλέον άκυρα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής οφείλει να ενημερώνει τους εκλογείς, ότι στο ψηφοδέλτιο δεν τίθεται σταυρός προτίμησης υπέρ των υποψηφίων, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στο συνδυασμό του κόμματος (λίστα).

Ως εκ τούτου, ΔΕΝ βάζουμε σταυρό στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Εξάλλου, στα παραβάν των εκλογικών τμημάτων που θα δημιουργηθούν δεν θα υπάρχει στιλό.

Πού ψηφίζω

Όλες οι πληροφορίες για το «Πού ψηφίζω το 2023» είναι διαθέσιμες στην ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν, βάζοντας απλώς την ημερομηνία γέννησής τους και άλλα βασικά στοιχεία, σε ποιο σχολείο πρέπει να πάνε για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη.

Η ειδική πλατφόρμα για το «Μάθε πού ψηφίζεις» θα σας δείξει σε ποιά σχολική μονάδα θα ψηφίσετε. Να σημειωθεί ότι πιθανότατα μπορεί να έχει αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική διαδικασία τον Μαϊου του 2023.

Για να μάθετε το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζετε, πρέπει να βάλετε 5 προσωπικά στοιχεία:

Επώνυμο (Ολογράφως)

Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)

Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)

Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)

Έτος γέννησης (4 ψηφία).

Πώς ψηφίζω – Τι να κάνετε αν δεν έχετε ταυτότητα

Οι εκλογείς προσέρχονται στην αίθουσα ψηφοφορίας ένας – ένας, ή σε ολιγάριθμες ομάδες, ή όπως ειδικότερα ορίζει η εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η τήρηση της ως άνω διαδικασίας ή η εφαρμογή της προκαλεί καθυστερήσεις στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά την κρίση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, η ταυτοποίηση των εκλογέων γίνεται με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις