Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Εκλογές 2023: Που ψηφίζω, τι ισχύει για τους ετεροδημότες – Οδηγίες πριν από την κάλπη

Εκλογές 2023: Που ψηφίζω, τι ισχύει για τους ετεροδημότες – Οδηγίες πριν από την κάλπη

Οι ψηφοφόροι καλό είναι να γνωρίζουν εκ των προτέρων σε ποιο σχολείο θα ψηφίσουν τις εκλογές. Μπορούν εύκολα να το βρουν μέσα από το «Μάθε που ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών.

Η ώρα των εκλογών έφτασε και για μερικούς ψηφοφόρους μπορεί, λόγω πανελλαδικών εξετάσεων (συνεχίζονται τα ειδικά μαθήματα και κάποια σχολεία είναι βαθμολογικά κέντρα), να έχει αλλάξει το εκλογικό κέντρο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Πως θα μάθετε που ψηφίζετε; Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών, στην ενότητα «Μάθε πού Ψηφίζεις». Εκεί, συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμό σας, το πατρώνυμο (δυο πρώτα γράμμα) και τη χρονολογία γέννησης, θα βρείτε που ψηφίζετε. Αν δηλαδή το εκλογικό σας κέντρο είναι ίδιο με τις εκλογές της 21ης Μαΐου ή έχει αλλάξει.

Μπορείτε επίσης να μάθετε που ψηφίζετε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στους αριθμούς 213 136 1500 και 2131313800. Το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση την ημέρα των εκλογών.

Προσοχή: Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο «Μάθε που ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

Οι ετεροδημότες

Οι ετεροδημότες εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, όπως έχουν καθοριστεί.

Στις σημερινές εκλογές, μπορούν να ψηφίσουν στον Δήμο διαμονής τους όσοι έχουν υποβάλει αίτηση στον αρμόδιο Δήμο και έχει διεκπεραιωθεί από αυτόν το αργότερο έως και την 30ή Απριλίου 2023. Αίτηση που δεν διεκπεραιώθηκε έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δε λαμβάνεται υπόψη για την εκλογική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογείς μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών θα ψηφίσουν, μέσω της ιστοσελίδας www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις».

Στην περίπτωση που δεν βρίσκετε το όνομά σας στους εκλογικούς καταλόγους μπορείτε να απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Αν είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων, στις σημερινές βουλευτικές εκλογές οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους.

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Σημειώνεται ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Στην περίπτωση που τα στοιχεία σας στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς σας, αν αυτές οι διαφορές είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί να προμηθευτείτε από το δήμο σας πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας.

Διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑμεΑ

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Επιπλέον προβλέπεται η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία (Α.μεΑ.).

Στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας για την επιλογή του ψηφοδελτίου, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν:

α) ο δικαστικός αντιπρόσωπος και

β) τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου.

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου. Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) ατόμων με αναπηρία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις