Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Εκπρόσωπος Εκκλησίας: Οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται – Κόκκινη γραμμή τα Θεοφάνεια

Εκπρόσωπος Εκκλησίας: Οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται – Κόκκινη γραμμή τα Θεοφάνεια

Η Εκκλησία δεν θα υπακούσει στην απαγόρευση της κυβέρνησης και τα Θεοφάνεια οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές όπως ανακοίνωσε επίσημα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Είναι η πρώτη φορά που η εκκλησία με αυτό τον τρόπο αρνείται να εφαρμόσει τις απαγορεύσεις που ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο. 

Για το ζήτημα μίλησε στην εκπομπή Live News ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας.

Click4More Ιερά Σύνοδος: Θα ανοίξουμε τις εκκλησίες τα Θεοφάνεια

«Εννέα μήνες η εκκλησία συμμορφώθηκε πλήρως σε όλα τα μέτρα. Δέχθηκε να είναι εντελώς κλειστές οι εκκλησίες στην πρώτη καραντίνα. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη στροφή της κυβέρνησης. Όταν γίνεται μια συμφωνία από τα δύο μέρη, και κάποιο από τα δύο μέρη αποφασίζει να την αλλάξει, τουλάχιστον θα πρέπει να ενημερώσει το άλλο μέρος. Pacta sunt servanda. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Και ο Αρχιεπίσκοπος ξεκίνησε την ομιλία του με αυτή την φράση», υπογράμμισε σχετικά με την απόφαση της ΔΙΣ να είναι ανοιχτές οι εκκλησίες κατά τα Θεοφάνεια.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μια «μικρή απογοήτευση στον τρόπο επικοινωνίας» μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας.

«Σε δύσκολες καταστάσεις ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος έβρισκαν λύση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και τώρα» συμπλήρωσε.

Στο ερώτημα εάν η Αστυνομία πάει να επιβάλει πρόστιμα σε ιεράρχες κατά τα Θεοφάνεια, ο Μητροπολίτης απάντησε ότι «η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δικιά μας».

Σημείωσε δε ότι η εκκλησία θα πληρώσει τυχόν πρόστιμα που θα της βεβαιωθούν από την Αστυνομία, δίχως ωστόσο να απαντήσει εάν θα πληρώσει και τα πρόστιμα που μπορεί να βεβαιωθούν στους πιστούς.

Τέλος, ο Αθηναγόρας είπε ότι για την εκκλησία το ζήτημα εορτασμού των Θεοφανείων ήταν κόκκινη γραμμή.

Δείτε το βίντεο 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις