Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Εξαπλώνονται τα πάρκα «τσέπης» σε όλη την Ελλάδα – Η διεθνής διάκριση

Εξαπλώνονται τα πάρκα «τσέπης» σε όλη την Ελλάδα – Η διεθνής διάκριση
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η καλή πρακτική των πάρκων «τσέπης», της δημιουργίας δηλαδή μικρών χώρων πρασίνου όπου οι πολίτες μπορούν να πάρουν μια ανάσα μέσα σε αστικές περιοχές, εξαπλώνεται πέρα από τα όρια του δήμου Αθηναίων.

Τα τελευταία δύο χρόνια στην Αττική και την Θεσσαλονίκη, έχουν προστεθεί 15 πάρκα «τσέπης» υπό την επιστημονική καθοδήγηση της «Οργάνωσης Γη». Τα δύο τελευταία πάρκα που παραδόθηκαν βρίσκονται στον Κορυδαλλό, έκτασης 162 τ.μ. που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ματσούκα και Πελοποννήσου, όπου τοποθετήθηκαν περισσότερα από 90 δέντρα και φυτά και στη Θεσσαλονίκη, έκτασης περίπου 350 τ.μ., επί της οδού Κορίνθου, όπου τοποθετήθηκαν περισσότερα από 300 δέντρα και φυτά. Συνολικά, μόνο σε αυτά τα 15 πάρκα έχουν προστεθεί 8.200 δέντρα και φυτά, προσφέροντας μια ανάσα σε πυκνοκατοικημένα αστικά σημεία και όχι μόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αττική μάλιστα βρίσκεται στην τρίτη θέση της Ευρώπης ως προς την κλίμακα της πυκνότητας, σύμφωνα με τον Διεθνή ‘Ατλα.

Η «Οργάνωση Γη», δηλαδή ο φορέας που συμβάλει με την τεχνογνωσία του για την ανάπτυξη των πάρκων και την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων και εγκαταλελειμμένων χώρων, απέσπασε μάλιστα πρόσφατα τη διεθνή διάκριση καινοτομίας στο πλαίσιο του Edible Cities Network, του παγκόσμιου δικτύου οργανώσεων που εργάζονται για την κοινωνική και περιβαλλοντική ανθεκτικότητα των πόλεων στον τομέα των αστικών συστημάτων τροφίμων. Συγκεκριμένα, η οργάνωση βραβεύτηκε για την καινοτομία του «Κέντρου της Γης», όπου βρίσκεται ο αστικός βιολογικός λαχανόκηπος της και από όπου αντλείται η γνώση και η εμπειρία για την δημιουργία ανθεκτικών και αποδοτικών -με βάση συγκεκριμένους στόχους- πάρκων τσέπης.

Το «Κέντρο της Γης» λειτουργεί ως πρότυπο κέντρο βιωματικής εκπαίδευσης για περισσότερα από 10 χρόνια στο Ίλιον Αττικής, βοηθώντας έως σήμερα περισσότερα από 60 χιλιάδες παιδιά και 75 χιλιάδες ενήλικες να αναπτύξουν δεξιότητες «πράσινης διαβίωσης» (soft green skills), όπως ονομάζονται, με στόχο την προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Η προσέγγιση της «Οργάνωσης Γη» εστιάζει στη βιολογική καλλιέργεια, τη βιώσιμη διατροφή, τη διαφύλαξη των πόρων, περιλαμβανομένης της αποφυγής σπατάλης τροφής, και φυσικά στην αξιοποίηση κάθε εκατοστού όπου μπορεί να φυτευτεί ένα φυτό ή ένα δέντρο. Με βάση αυτούς τους άξονες σχεδιάζονται και υλοποιούνται τα πάρκα τσέπης, ως απότοκος του εγχειρήματος του αστικού λαχανόκηπου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις