Πέμπτη, 29 Φεβ.
18oC Αθήνα

Εξετάζουν εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και στα φαρμακεία – Διαγράφονται τα πρόστιμα στους άνω των 60

Εξετάζουν εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και στα φαρμακεία – Διαγράφονται τα πρόστιμα στους άνω των 60
Φωτογραφία Αρχείου / Eurokinissi

«Ένα πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται από τα στοιχεία είναι η τεράστια σημασία του εμβολιασμού τόσο για τη γρίπη όσο και για τον κορονοϊό. Ήταν ένα ζήτημα που δίχασε στην πανδημία, χωριστήκαμε σε εμβολιαστές και αντι-εμβολιαστές, τσακωθήκαμε, χαλάσαμε τις καρδιές μας», είπε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στην ενημέρωση για την COVID-19 και τις ιώσεις.

«Το εμβόλιο του κορονοϊού δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα εμβόλιο από αυτά που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης και είπε ότι, μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη, εισηγήθηκαν την απόσυρση των προστίμων που επιβλήθηκαν στους ηλικιωμένους που δεν εμβολιάστηκαν την περίοδο της πανδημίας.

«Τείνουμε κλάδο ελαίας», είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι αλλά είναι σημαντικό για την υγεία μας. Δεν θα μετράμε δόσεις, όπως κάναμε την εποχή της πανδημίας. Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει. Τα στοιχεία εμβολιασμού δεν έχουν πάει τόσο χαλιά όσο είπαν κάποιοι αλλά φιλοδοξούμε να πάει ακόμα καλύτερα», είπε μεταξύ άλλων.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη, του προέδρου του ΕΟΔΥ καθηγητή, Χρήστου Χριστοδούλου και της καθηγήτριας πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Αναστασίας Κοτανίδου, για την εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού και των άλλων ιώσεων.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου:

Το υπουργείο Υγείας, όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, θα κάνει μεγάλη καμπάνια για να πείσει για την αξία για τη δημόσια υγεία να κάνει κάποιος το εμβόλιο για τον κορονοϊό. «Θα σκεφτούμε όλους τους τρόπους για να φτάσει σε όλους το εμβόλιο» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κορονοϊό, ο ετήσιος εμβολιασμός πρέπει να γίνει ρουτίνα, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους, είπε ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εμβολιαστικά κανάλια όπως και για το εμβόλιο της γρίπης, αν είναι δυνατόν και τα φαρμακεία, κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί.

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα και έχουν εμβολιαστει 210.000 πολίτες για COVID-19, ενώ έχουν κλειστεί 60.000 ραντεβού. Παρουσιάζεται είπε αύξηση και τόνισε ότι το καλύτερο κανάλι ενημέρωσης του πληθυσμού είναι οι γιατροί. Σχετικά με την γρίπη έχει εμβολιαστεί το 60% των άνω των 60 ετών.

«Τα δεδομένα όσον αφορά τους σκληρούς δείκτες του κορονοϊού δεν είναι ανησυχητικά», εξήγησε ο κ. Χριστοδούλου, σημειώνοντας ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που καταγράφεται η πορεία της COVID-19 πλέον, τονίζοντας ότι παρά την αύξηση των τελευταίων ημερών στις εισαγωγές και στους θανάτους, μειώθηκαν οι διασωληνώσεις ενώ τα δεδομένα είναι σαφώς μειωμένα από την αντίστοιχη περίοδο του 2022-23.

Η κ. Κοτανίδου μίλησε για μικρή πίεση στο σύστημα υγείας σε απλές κλίνες που παρουσιάζει σημεία αποκλιμάκωσης. Χθες για πρώτη φορά είχαμε περισσότερες εξαγωγές από εισαγωγές. Επίσης οι αιτήσεις για χορήγηση αντιικής θεραπείας παρουσιάζουν μείωση. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αποτυπώνονται στους νοσηλευόμενους σε κλίνες ΜΕΘ και όπως είπε η κ. Κοτανίδου σε 90 ασθενείς που βρίσκονται σε ΜΕΘ μόνο οι 2 είναι εμβολιασμένοι.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδούλου σημείωσε ότι από τους 1.028 ανθρώπους που πέθαναν από κορονοϊό από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, μόνο οι 2 ήταν εμβολιασμένοι. Από τους 12 που έχασαν τη ζωή τους λόγω γρίπης, μόνο ένας ήταν εμβολιασμένος ενώ από τους 49 που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, μόνο οι 2 ήταν εμβολιασμένοι.

Η κ. Κοτανίδου είπε ότι από τους 90 ανθρώπους που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι λόγω κορονοϊού στις ΜΕΘ, μόνο οι 2 είναι εμβολιασμένοι.

«Διαπιστώνεται, έτσι, ότι τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρή νόσηση και θάνατο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χριστοδούλου.

«Η σύστασή μας είναι στους κλειστούς χώρους, ο κόσμος να φοράει μάσκα», κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις