Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ελαφόνησος: Σε ύφεση η φωτιά – Οριοθετήθηκε σε δύσβατη περιοχή

Ελαφόνησος: Σε ύφεση η φωτιά – Οριοθετήθηκε σε δύσβατη περιοχή

Σε ύφεση είναι η φωτιά στην Ελαφόνησο, που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου αλλά αναζωπυρώθηκε σήμερα (11.08.2019) εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Μετά από τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, τις προσπάθειες των οποίων δυσκολεύουν οι άνεμοι έντασης 8 έως 9 μποφόρ, η φωτιά στην Ελαφόνησο είναι σε ύφεση και το μοναδικό ενεργό μέτωπο έχει οριοθετηθεί σε δύσβατη περιοχή.

Επί τόπου παραμένουν και επιχειρούν 121 πυροσβέστες, 23 οχήματα, 4 αεροπλάνα, 3 PZL, 5 ελικόπτερα καθώς και 1 ελικόπτερο για το συντονισμό από αέρος.

Οι παραπάνω δυνάμεις αναλύονται σε: 60 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 2 αερομεταφερόμενες ομάδες πεζοπόρων από την 1η Ε.Μ.Α.Κ. με 14 πυροσβέστες και 6 ομάδες πεζοπόρου με 47 πυροσβέστες από τις Περιφέρειες Αττικής, Δ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν 2 ελικόπτερα και 2 μηχανήματα έργου του στρατού, 4 οχήματα Ο.Τ.Α. και 1 υδροφόρα.

Η φωτιά στην Ελαφόνησο έχει προκαλέσει μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή στο νησί. Και σήμερα, πολλοί τουρίστες επέλεξαν να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς. Προληπτικά, το πρωί, εκκενώθηκαν ο οικισμός Παναγιάς, η περιοχή Σίμου και το κάμπινγκ της περιοχής. Δεν κινδύνευσε κανείς και δεν υπήρξαν ζημιές.

63 φωτιές σε 24 ώρες

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, από χθες τις 19:00 το απόγευμα έως τις 19:00 σήμερα, ξέσπασαν 63 δασικές πυρκαγιές.

Για την κατάσβεσή τους επιχείρησαν, συνολικά, 875 πυροσβέστες, 318 οχήματα, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εννέα αεροπλάνα, εννιά ελικόπτερα και τρία PZL ενώ «χείρα» βοηθείας προσέφεραν δύο ελικόπτερα του στρατού, 20 οχήματα Ο.Τ.Α. και δύο υδροφόρες.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Σε ύφεση και η φωτιά στην Ηλεία

Σε ύφεση είναι και η φωτιά που εκδηλώθηκε σε αγροτική έκταση στην Βάρδα Ηλείας, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας αρχιπύραρχος, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος.

Επίσης, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, το πύρινο μέτωπο ήταν κοντά σε κατοικημένη περιοχή και κινδύνευσαν σπίτια, αλλά η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν αποτελεσματική.

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν περίπου 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις