Δευτέρα, 6 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ελένη Τοπαλούδη: Ξεκινά σήμερα η εκδίκαση της έφεσης των δύο καταδικασμένων

Ελένη Τοπαλούδη: Ξεκινά σήμερα η εκδίκαση της έφεσης των δύο καταδικασμένων

Η φρικτή δολοφονία της νεαρής φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο, αναβιώνει σήμερα στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας.

Οι δύο νεαροί, με καταγωγή από την Αλβανία και τη Ρόδο, οι οποίοι πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, και επιπλέον 15 χρόνια κάθειρξη για τον ομαδικό βιασμό της νεαρής φοιτήτριας, βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με δικαστές και ενόρκους.

Το «παρών» στη δικαστική αίθουσα αναμένεται να δώσουν οι γονείς της φοιτήτριας οι οποίοι εδώ και τρία και πλέον χρόνια παλεύουν να επιβληθεί η μέγιστη ποινή στους κατηγορούμενους και να δικαιωθεί η μνήμη του παιδιού τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη διεξαγωγή της δίκης έχει μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού ο Ροδίτης κατηγορούμενος ενώ ο 23χρονος, αλβανικής καταγωγής, θα εκπροσωπηθεί από το δικηγόρο του.

Μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης και οι δύο οι οποίοι έδωσαν διαφορετικές εκδοχές για το τι συνέβη άσκησαν έφεση με αποτέλεσμα η υπόθεση να κρίνεται εκ νέου από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο.

Οι δύο κατηγορούμενοι δικάζονται για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τελεσθείσας από κοινού και του ομαδικού βιασμού τελεσθέντος από δύο δράστες που ενεργούσαν από κοινού.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο «Γολγοθάς» για τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδης και η αντίστροφη μέτρηση για τους κατηγορούμενους, άρχισε, όταν, το πρωί της 28ης Νοεμβρίου 2018 ένας περαστικός, κατά τραγική ειρωνεία, συγγενής του Ροδίτη κατηγορούμενου, βλέπει να πλέει στα παγωμένα νερά της παραλίας «Φώκια» στη Ρόδο, το άψυχο σώμα της.

Οι γονείς της φοιτήτριας είχαν ήδη αρχίσει να την ψάχνουν. Η ιατροδικαστική εξέταση δείχνει ξεκάθαρα πως πρόκειται για εγκληματική ενέργεια και οι αστυνομικές αρχές αρχίζουν εντατικά να ψάχνουν τι έχει συμβεί. Ένα βίντεο από κάμερα κλειστού κυκλώματος δίπλα στο σπίτι της θα δώσει σημαντική ώθηση στις έρευνες. Ο Αλβανός φαίνεται να συναντά την Ελένη και να φεύγουν.Ο νεαρός συλλαμβάνεται και αποκαλύπτει τι έχει συμβεί, δίνοντας και το όνομα του Έλληνα συγκατηγορούμενου του.

Τα όσα μαρτυρικά βίωσε η Ελένη Τοπαλούδη έλαβαν χώρα στην εξοχική κατοικία των γονέων του Ροδίτη στην περιοχή των Πεύκων Λίνδου. Εκεί αφού την βίασαν, τη συνέχεια γρονθοκόπησαν με δύναμη στο πρόσωπο, με συνέπεια εκείνη να ζαλιστεί και να χάσει στιγμιαία τις αισθήσεις της.

Η συνέχεια ακόμα πιο τραγική. Αντί να την πάνε στο νοσοκομείο την οδήγησαν με το φορτηγάκι του Ροδίτη σε ένα γκρεμό και την έριξαν στη θάλασσα.

«Μπαλάκι» ευθυνών

Κατά τη διάρκεια του πρωτόδικου δικαστηρίου, οι δύο κατηγορούμενοι επιχείρησαν με όλους τους δυνατούς τρόπους να ελαφρύνουν τη θέση τους. Ο ένας μετακυλούσε το μερίδιο της ευθύνης στον άλλον. Ο 25χρόνος, σήμερα, Ροδίτης έριξε όλο το μερίδιο της ευθύνης στον συγκατηγορούμενο του. Εκείνος, όπως είπε, του πρότεινε την συνάντηση με την Ελένη, εκείνος την χτύπησε αρχικά με το σίδερο και στη συνέχεια την κάρφωσε το μαχαίρι στο λαιμό, εκείνος την έριξε ζωντανή από τα βράχια.

Εντελώς, αντίθετη, εξιστόρηση των γεγονότων έκανε ο 23χρονος, ισχυριζόμενος, ότι προσπάθησε να βοηθήσει τη νεαρή φοιτήτρια και ισχυρίστηκε πως νόμιζε ότι την πήγαιναν στο νοσοκομείο αντί για τον…γκρεμό. «Την πήρε στον ώμο του και γύρισε μετά από δέκα λεπτά και μου είπε «εντάξει Αλβανέ τελείωσε μπες μέσα». Γυρίσαμε στο σπίτι και μου είπε «Αλβανέ μάζεψε ότι έχει αίματα και στοιχεία» υποστήριξε μεταξύ πολλών άλλων για τον συγκατηγορούμενό του στην απολογία του ενώπιον του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Αίσθηση κατά τη διάρκεια του πρωτόδικου δικαστηρίου είχε προκαλέσει-πάντως-κι η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας Αριστοτέλειας Δόγκα η οποία κατέληξε πως οι δύο κατηγορούμενοι,σε πλήρη διαύγεια, συναποφάσισαν να αφαιρέσουν τη ζωή της φοιτήτριας, η οποία επί τρεις ώρες αντιστεκόταν σθεναρά.

«Η Ελένη έδωσε τεράστια μάχη αντίστασης. Ένας την κράταγε και ένας την χτύπαγε με το σίδερο. Η εναλλαγή των ρόλων των δύο κατηγορουμένων είναι συνεχής» είχε επισημάνει μεταξύ πολλών άλλων.

Η εισαγγελέας στο τέλος της πρότασης της στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ζήτησε να «αποδοθεί δικαιοσύνη και ας καταστραφεί ο κόσμος όλος. Το παιδί σας οδηγήθηκε σαν πρόβατο επί σφαγή. Αν μπορώ να απαλύνω το πόνο σας θα σας πω ότι η Ελένη ήταν μια ηρωίδα, δεν ήταν μόνο ένα δώρο ζωής. Είναι ένα κορίτσι σύμβολο».

Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και επέβαλε τις ανώτατες ποινές στους δύο κατηγορούμενους.

Η δευτεροβάθμια δίκη όπως και η πρωτόδικη διεξάγεται στην Αθήνα, για λόγους ασφαλείας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις