Σάββατο, 2 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ελένη Τοπαλούδη: Οδός και αποκαλυπτήρια μνημείου – «Κορίτσι που αντιστάθηκες κρατήσου από τον ήλιο»

Ελένη Τοπαλούδη: Οδός και αποκαλυπτήρια μνημείου – «Κορίτσι που αντιστάθηκες κρατήσου από τον ήλιο»

Οδός Ελένης Τοπαλούδη και αποκαλυπτήρια μνημείου στη γενέτειρά της στο Διδυμότειχο. Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην εκδήλωση, τέσσερα χρόνια μετά την άγρια δολοφονία της.

Βαρύ και συγκινητικό το κλίμα στο στο σημείο της εκδήλωσης στο Διδυμότειχο, όταν η Κούλα Αρμουτίδου, μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, πήρε τον λόγο, προσπαθώντας να περάσει μηνύματα στα παιδιά και στον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τον συνάνθρωπο.

Η μητέρα της άγρια δολοφονημένης Ελένης, εξέφρασε για άλλη μια φορά την αγανάκτηση και τον θυμό της για «τη μη ευνομούμενη Πολιτεία, για την κοινωνία της υποκρισίας, της ανηθικότητας, της έλλειψης αξιών και της ανεπάρκειας γονέων που μας περιβάλουν».

Έπειτα – σημειώνει η ΕΡΤ – στον κεντρικό δρόμο της ακριτικής πόλης έγιναν τα αποκαλυπτήρια της οδού Ελένης Τοπαλούδη, αλλά και της μαρμάρινης στήλης, στη μνήμη του κοριτσιού, που το όνομό του έγινε συνώνυμο του αγώνα κατά της γυναικοκτονίας και της έμφυλης βίας.

«Κορίτσι που αντιστάθηκες κρατήσου από τον ήλιο», τα λόγια της εισαγγελέως, Αριστοτέλειας Δόγκα, που ειπώθηκαν πρωτόδικα στο δικαστήριο, χαράχθηκαν στη μαρμάρινη στήλη που από σήμερα δεσπόζει σε χώρο απέναντι από το δημαρχείο Διδυμοτείχου ως ένδειξη μνήμης στην αδικοχαμένη Ελένη Τοπαλούδη.

«Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να στήσουμε κάτι που τα ίδια τα παιδιά μας βλέποντας θα έχουν έστω για αρχή την έννοια της αλλαγής της ανθρωπότητας», τονίζει ο Δήμαρχος, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου.

«Μέρα βαριά η σημερινή», τονίζει ο πατέρας της Ελένης, Γιάννης Τοπαλούδης. «Μακάρι να ήταν ζωντανή και να μη χρειαζόταν τέτοιες εκδηλώσεις».

Ο γλύπτης, Γιώργος Βαρδούλης, που φιλοτέχνησε το έργο διευκρινίζει ότι αυτό αποτελείται από δύο φόρμες (σ.σ. του ζευγαριού) με την αντρική φόρμα να είναι αυτή που επισκιάζει, όπως συμβαίνει σήμερα.

«Το δικό σου άσβεστο φως θα φωτίζει πάντα τα βαθύτερα σκοτάδια», μπορεί ακόμη να διαβάσει κανείς στην πλάκα της μαρμάρινης στήλης, σκέψεις και λόγια της εισαγγελέως.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις