Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Ελένη Τουλουπάκη: «Θεσμικός κατήφορος η κλήση της σε απολογία» λέει ο δικηγόρος της

Ελένη Τουλουπάκη

Για «σοβαρό θεσμικό πρόβλημα δημοκρατίας» κάνει λόγο ο δικηγόρος της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, με αφορμή την κλήση της σε απολογία για την υπόθεση της επονομαζόμενης «σκευωρίας» της Novartis.

Ο κ. Χειρδάρης στη δήλωση του εκφράζει την πεποίθηση πως «η δικαιοσύνη δεν θα επιτρέψει την συνέχιση τέτοιου θεσμικού κατήφορου».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Χειρδάρη για την Ελένη Τουλουπάκη έχει ως εξής:

«Είναι ανησυχητικό όταν στα πλαίσια έρευνας για τυχόν διάπραξη παράνομων πράξεων στο λεγόμενο σκάνδαλο Novartis οι θεσμικά ερευνώντες και ελέγχοντες καθίστανται κατηγορούμενοι και οι ελεγχόμενοι κατήγοροι. Η αντιστροφή των ρόλων με κατηγορουμένους εισαγγελείς και δημοσιογράφους, δεν είναι μόνο ένα τυπικό ανησυχητικό φαινόμενο αλλά ένα σοβαρό θεσμικό πρόβλημα δημοκρατίας, που οφείλει η δικαιοσύνη να αποκαταστήσει πριν να είναι αργά.

Η κλήση για απολογία της κας Τουλουπάκη και των άλλων εισαγγελέων της πρώην εισαγγελίας διαφθοράς υλοποιεί πρακτικά ένα θεσμικό πρόβλημα στη χώρα μας. Μια ποινική διαδικασία κινείται από τη νομοθετική εξουσία με πλήρη συμπόρευση και ενεργή συμμετοχή της εκτελεστικής σε βάρος μιας άλλης ανεξάρτητης και διακριτής συνταγματικά εξουσίας, της δικαστικής, αλλά και σε βάρος της δημοσιογραφίας. Είναι μια κίνηση ανατροπής της θεσμικής ισορροπίας που δημιουργεί φόβο και αποθάρρυνση σε όσους θέλουν και πρέπει να ελέγξουν την παραβατικότητα και την εξουσία.

Όμως πιστεύω ότι η δικαιοσύνη δεν θα επιτρέψει την συνέχιση τέτοιου θεσμικού κατήφορου. Αυτό είναι απολύτως αναγκαίο τόσο για την αυτοπροστασία της όσο και για τη θεσμική διασφάλιση της δημοκρατίας!».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις