Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Ελικόπτερα Black Hawk: Άμεσα οι υπογραφές για την απόκτησή τους

Ελικόπτερα Black Hawk: Άμεσα οι υπογραφές για την απόκτησή τους

Την απόκτηση των 35 ελικοπτέρων Black Hawk της αμερικανικής εταιρείας Sikorsky θα αφορά η πρώτη συμφωνία απόκτησης οπλικού συστήματος, μετά από την προτεραιοποίηση των εξοπλιστικών αναγκών που έγινε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, έπειτα από τη μικρή καθυστέρηση εξαιτίας της πρότασης δυσπιστίας που κατατέθηκε κατά της κυβέρνησης, η σχετική εισηγητική έκθεση για τα Black Hawk αναμένεται να περάσει και να εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της για να ακολουθήσει η έγκριση και από το ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης ακόμα και εντός του Απριλίου. 

Το πρόγραμμα απόκτησης των 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk είναι το πρώτο που αφορά την αγορά καινούργιου κύριου οπλικού συστήματος εδώ και πολλά χρόνια για τον Στρατό Ξηράς. Οι πολύ χαμηλές πλέον διαθεσιμότητες των γερασμένων Huey, οι οποίες κυμαίνονται κάτω από 40% για τα 56 UH-1, τα οποία χρησιμοποιούνται από την Αεροπορία Στρατού, κάνουν επιτακτική την ανάγκη αντικατάστασης τους από καινούργια ελικόπτερα, τα οποία θα μπορούν να επιχειρούν και να υποστηρίζονται για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια.

Ενώ, η συντήρηση τους καθίσταται πιο εύκολη, καθώς θα διαθέτουν τους ίδιους κινητήρες με τα ήδη διαθέσιμα ελικόπτερα Apache ΑΗ-64 αλλά και με τα υπό απόκτηση ΜΗ-60 Romeo του Πολεμικού Ναυτικού. Πόσο μάλλον όταν οι τεχνικοί της Αεροπορίας Στρατού γνωρίζουν και συντηρούν τους κινητήρες των επιθετικών ελικοπτέρων Apache από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 όταν αποκτήθηκαν τα πρώτα AH-64.

Επιπλέον, στα πλεονεκτήματα του Black Hawk πιστώνεται το γεγονός ότι χρησιμοποιεί κοινά πυρομαχικά με αυτά των Apache και των Kiowa Warrior, όπως οι πύραυλοι Hellfire και οι κατευθυνόμενες ρουκέτες.

Παρά το γεγονός ότι τα 35 BlackHawk έρχονται για να αντικαταστήσουν περισσότερα σε αριθμό ελικόπτερα, οι αυξημένες μεταφορικές και επιχειρησιακές τους δυνατότητες υπερκαλύπτουν, σύμφωνα με τις μελέτες της Αεροπορίας Στρατού, την διαφορά, ενώ οι πολύ υψηλές διαθεσιμότητες που θα έχουν ως καινούργια μέσα τους δίνουν μεγάλο αριθμό σε ώρες πτήσης.

Επιπλέον, το γεγονός ότι θα αποκτηθούν σταδιακά σε βάθος τριών ετών βοηθά στην ομαλή διαδικασία περιοδικών συντηρήσεων, ώστε οι διαθεσιμότητες να παραμένουν πάντα σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τα πρώτα 4 ελικόπτερα αναμένεται να παραδοθούν από την κατασκευάστρια εταιρεία Sikorsky στα τέλη του 2025, με τα υπόλοιπα 31 να παραλαμβάνονται σταδιακά έως τα τέλη του 2027. Ταυτόχρονα θα αρχίσει η απόσυρση των UH-1, ενώ υπάρχουν σκέψεις να διατηρηθεί ένας μικρός αριθμός προκειμένου να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες κυρίως επιτήρησης για μερικά χρόνια ακόμη.

Οι συνολικά 20 εκατομμύρια ώρες πτήσης των Black Hawk, τα οποία χρησιμοποιούνται από 35 χώρες παγκοσμίως, αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα των ελικοπτέρων που αποκτούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ενώ το γεγονός ότι τα UH-60M έχουν έως σήμερα «γράψει» τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ώρες μάχης σε πολλά θέατρα επιχειρήσεων καταδεικνύει ότι πρόκειται για δοκιμασμένα εναέρια μέσα σε μια σειρά υψηλών απαιτήσεων αποστολών.

Ο υψηλός δείκτης επιβιωσιμότητας των Black Hawk έναντι όχι μόνο των φορητών Manpads, αλλά και κάθε είδους καθοδηγούμενων βλημάτων, αποτελεί ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των ελικοπτέρων. Άλλωστε, ο πρόσφατος πόλεμος στην Ουκρανία κατέδειξε περίτρανα ότι εναέρια μέσα χωρίς σύγχρονα συστήματα αυτοπροστασίας, όπως flares και chaffs, είναι καταδικασμένα ως εύκολοι στόχοι στα σημερινά πεδία επιχειρήσεων με τις πολλαπλές απειλές.

Του Κώστα Σαρικά / onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις