Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

«Ελλάδα 2021»: Χορηγία της Επιτροπής για το ελληνικό φάρμακο του κορονοϊού – Οι λεπτομέρειες για την έρευνα

«Ελλάδα 2021»: Χορηγία της Επιτροπής για το ελληνικό φάρμακο του κορονοϊού – Οι λεπτομέρειες για την έρευνα
Φωτογραφία αρχείου

Στη χορηγία της έρευνας για τη δημιουργία ενός «ζωντανού» φαρμάκου κατά του κορoνοϊού, που πραγματοποιείται στην Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, προχώρησε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Η επίσημη ανακοίνωση της χορηγίας έγινε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, την ερευνητική ομάδα της Αιματολογικής Κλινικής και την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, λίγες μόνο ημέρες πριν μπούμε στο επετειακό έτος.

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» η έρευνα χαρακτηρίζεται ως «μοναδικό εγχείρημα, καινοτόμο και πρωτοπόρο, που ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας στο μέλλον και φέρνει τους Έλληνες επιστήμονες στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής έρευνας παγκοσμίως, στη μάχη κατά της πανδημίας». Η Επιτροπή αποφάσισε τη χορηγία της έρευνας, καθώς ένας από τους βασικούς της στόχους είναι να δώσει ώθηση σε ό,τι δημιουργεί μια παρακαταθήκη για το μέλλον.

Όπως είπε η κα Αγγελοπούλου, κατά την τηλεδιάσκεψη ανακοίνωσης της χορηγίας, αυτή την επετειακή χρονιά, μια ομάδα άξιων Ελλήνων επιστημόνων στέλνει ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης, περηφάνειας, ελπίδας και αισιοδοξίας, που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι μας. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε, επίσης, η Διοίκηση του Νοσοκομείου και η ερευνητική ομάδα της Αιματολογικής Κλινικής.

«Η έρευνά σας ανοίγει δρόμους και δημιουργεί μια χρήσιμη παρακαταθήκη. Και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που θελήσαμε να την στηρίξουμε. Είναι μια επιστημονική προσπάθεια που εφόσον ευοδωθεί όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, θα ενταχθεί στο οπλοστάσιο μας εναντίον της πανδημίας και θα μας επιτρέψει να θωρακιστούμε, ως κοινωνία, ακόμα περισσότερο – σε συνδυασμό φυσικά με το εμβόλιο», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι το εγχείρημα φέρνει τους Έλληνες επιστήμονες στο παγκόσμιο προσκήνιο. «Μέσα από το έργο σας προβάλλεται η σύγχρονη Ελλάδα, οι άνθρωποί της, οι επιστήμονες και τα ιδρύματά της, κάτι που επίσης αποτελεί στόχο της Επιτροπής μας» είπε χαρακτηριστικά.

Η κα. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε, επίσης, με ιδιαίτερη ικανοποίηση στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα γυναίκες ερευνήτριες και κατέληξε: «Είμαστε δίπλα σας. Αισιοδοξούμε ότι όλα θα πάνε καλά και ότι η έρευνα σας θα δημιουργήσει ένα πολύτιμο επιστημονικό κεφάλαιο για το μέλλον. Είμαστε υπερήφανοι που μέσα από την χορηγία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», συμβάλλουμε και εμείς στο σπουδαίο αυτό εγχείρημα».

Στην τοποθέτησή της η διοικήτρια του Νοσοκομείου Μαρία Γιοκατζή, αφού ευχαρίστησε την Επιτροπή για τη δωρεά που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή της έρευνας, έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική ημέρα για το Νοσοκομείο «Παπανικολάου». «Αναγγέλλεται μια πάρα πολύ σημαντική ενίσχυση για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου κατά μιας ασθένειας που έχει ταλαιπωρήσει πολύ όλο τον πλανήτη και έχει στοιχίσει και την απώλεια πολλών ανθρωπίνων ζωών. Για εμάς έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία αυτό που κάνετε, γιατί σημειολογικά είναι μια έμπρακτη υποστήριξη σε έναν φορέα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, που όλοι υπηρετούμε και πιστεύουμε σε αυτό» ανέφερε και πρόσθεσε: «Θέλω να επαινέσω την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για τον τρόπο που επιλέγετε να τιμήσετε τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση. Οι λαοί χτίζουν πάνω στην ιστορία τους, αλλά πρέπει να εκτιμούν και αυτά που προκύπτουν στην πορεία, να σέβονται και να τιμούν τους πρωτοπόρους της κάθε εποχής και να προγραμματίζουν με όραμα και με σύνεση».

Το νέο φάρμακο

Kατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι δύο ερευνήτριες, Αναστασία Παπαδοπούλου και Ευαγγελία Γιαννάκη, αναφέρθηκαν στο νέο φάρμακο το οποίο φιλοδοξούν να δημιουργήσουν. Όπως ανέφερε η κα. Παπαδοπούλου, «τα Τ-λεμφοκύτταρα αποτελούν την άμυνα του οργανισμού μας έναντι των λοιμώξεων από διάφορους ιούς». Όπως έδειξε η προκλινική έρευνα, ασθενείς, των οποίων ο οργανισμός πολλαπλασιάζει τα ειδικά για τον κορονοϊό Τ-λεμφοκύτταρα, αντεπεξέρχονται με καλά αποτελέσματα στην νόσο, ενώ, αντιθέτως, ασθενείς που δεν μπορούν να τα πολλαπλασιάσουν οδηγούνται συχνά στις ΜΕΘ ή μπορεί και να καταλήξουν. «Κάνοντας αυτή την παρατήρηση», συνέχισε η κα. Παπαδοπούλου, «θελήσαμε να δούμε, αν μπορούμε, για αυτούς τους ασθενείς που δεν αναπτύσσουν τη δική τους άμυνα, να τους δώσουμε εμείς μια έτοιμη, φυσική ανοσία. Πήραμε αίμα από τους αναρρώσαντες δότες και από αυτό καλλιεργήσαμε κορωνοειδικά Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία φαίνεται, στο εργαστήριο, να είναι αποτελεσματικά».

Η Αιματολογική Κλινική του «Παπανικολάου» έχει ήδη εμπειρία από τη μάχη των Τ-λεμφοκυττάρων κατά των λοιμώξεων, πράγμα το οποίο, μαζί με τα έως τώρα αποτελέσματα της προκλινικής έρευνας, κάνει τους επιστήμονες ιδιαίτερα αισιόδοξους, σημειώνει η ανακοίνωση της Επιτροπής. «Για λόγους συμβολισμού, τα προϊόντα θα παραχθούν από αναρρώσαντες υγειονομικούς, τα οποία κατόπιν θα τα χορηγήσουμε σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Στόχος μας είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό κυτταρικό προϊόν για τη θεραπεία του κορονοϊού. Ευελπιστούμε ότι σύντομα, χάρη και στη δική σας βοήθεια, θα μπορούμε να το έχουμε» ανέφερε η κ. Γιαννάκη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις