Το Λουξεμβούργο θα αποτελέσει την 6η Ιουνίου το επίκεντρο της παρουσίασης μιας καινοτόμου πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Γαλλία και την Ισπανία, με σκοπό την αντιμετώπιση του εθισμού των παιδιών στο διαδίκτυο, όπως τόνισε σήμερα (21/05/2025) ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση.
«Είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Η Ελλάδα πρωτοστατεί και η παρουσία μας στις αρχές Ιουνίου στο Λουξεμβούργο γίνεται με στόχο να πιέσουμε την Ευρώπη να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες», δήλωσε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος εξήγησε ότι η πρωτοβουλία αυτή, στην οποία συμμετέχουν Γαλλία και Ισπανία, περιλαμβάνει τη θέσπιση κοινής ευρωπαϊκής ηλικίας ψηφιακής ενηλικίωσης και ρυθμιστικού πλαισίου που θα διασφαλίζει ότι οι πλατφόρμες θα σχεδιάζονται και θα λειτουργούν με βάση την ηλικία των χρηστών τους, κάτι που κάνει ήδη το Kids Wallet.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Οι πλατφόρμες θα πρέπει να αντλούν την πραγματική ηλικία του χρήστη, ώστε να μην σερβίρουν ακατάλληλο περιεχόμενο σε ανηλίκους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή σημασία αυτής της πρωτοβουλίας, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε: «Η Ελλάδα, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, δείχνει τον δρόμο. Η πρωτοβουλία αυτή έχει «αγκαλιαστεί» από την ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει σε υψηλή προτεραιότητα το ζήτημα αυτό». Επιπλέον, επεσήμανε ότι το επόμενο στάδιο αφορά τη συνεργασία με μεγάλες πλατφόρμες, όπως η Google, και την ένταξη και των άλλων πλατφορμών, ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό, ασφαλές πλαίσιο προστασίας για τους ανηλίκους.
Ένα σημαντικό μέρος της παρουσίασης αφορά και την πρωτοβουλία Kids Wallet, που στοχεύει στην προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του διαδικτύου. «Το Kids Wallet επιτρέπει στους γονείς να ελέγχουν τον χρόνο χρήσης του κινητού, τις ώρες πρόσβασης και τις επισκεπτόμενες ιστοσελίδες, χωρίς να παρακολουθούν τις προσωπικές συνομιλίες των παιδιών. Προσφέρει εργαλεία για όρια, που βασίζονται στη συνεννόηση με τους γονείς», δήλωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο κ. Παπαστεργίου συμπλήρωσε ότι το νέο σύστημα περιλαμβάνει επίσης την εισαγωγή προσωπικού αριθμού, που έρχεται να απλοποιήσει τις συναλλαγές των πολιτών με το κράτος. «Ο προσωπικός αριθμός θα διευκολύνει την ταυτοποίηση, θα διορθώνει λάθη και θα βρίσκεται στη νέα ταυτότητα, χωρίς να χρειάζεται επανέκδοση», εξήγησε.
Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών. «Πάνω από 30.000 πολίτες έχουν ήδη απαντήσει σε ερωτηματολόγια, βοηθώντας μας να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΦΚΑ ετοιμάζουν επίσης εσωτερικές αξιολογήσεις, ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα και να προχωρήσουμε σε περαιτέρω βελτιώσεις», κατέληξε.