Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Έλληνας καρδιολόγος έκανε το εμβόλιο της Pfizer – Τι παρενέργειες είχε

Έλληνας καρδιολόγος έκανε το εμβόλιο της Pfizer – Τι παρενέργειες είχε

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 μίλησε ένας Έλληνας καρδιολόγος που έκανε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Ο Βασίλης Καρανταλής, καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μαϊάμι, είναι από τους πρώτους γιατρούς που έκαναν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε αυτή την περιοχή των ΗΠΑ και τόνισε πως έκανε το εμβόλιο της  Pfizer/BioNΤech.

“Είναι το μοναδικό εμβόλιο που έχει πάρει έγκριση από τον FDA μέχρι τώρα και αναμένουμε της Moderna, νομίζω την Παρασκευή. Το έκανα χθες, πριν από περίπου 22 ώρες”. Οσο για τυχον παρενέργειες ανέφερε οτι: “Το μόνο που έκανα ήταν να ανέβει η θερμοκρασία μου στους 37,2, ούτε καν πυρετό. Και το έλεγξα για να δω αν αυτό που λένε στις δημοσιεύσεις είναι αλήθεια και λειτουργεί το ανοσοποιητικό μου σύστημα. Και σήμερα απλά ξύπνησα με μια ελαφρά ενόχληση στον ώμο, στο σημείο που έκανα το εμβόλιο και τώρα ήδη έχει περάσει. Ένα μούδιασμα, είναι ακριβώς σαν το εμβόλιο της γρίπης που κάνουμε κάθε χρόνο. Ένα μικρό μούδιασμα στο σημείο. Δεn είχα άλλες παρενέργειες, και τη θερμοκρασία τη μέτρησα από περιέργεια χωρίς να έχω συμπτώματα”. Για το εμβόλιο της Pfizer και BioNTech είναι 21 ημέρες, μας έχουν δώσει μία κάρτα που δείχνει πότε κάναμε τον εμβολιασμό και πότε πρέπει να γυρίσουμε, οπότε είναι στις 5 Ιανουαρίου. Της Mοderna είναι σε 28 ημέρες”.

Για το πότε θα αποκτήσει πλήρη ανοσία ξεκαθάρισε πως: “Άτρωτος δεν είναι κανένας ποτέ, αλλά είμαστε αρκετά προστατευμένοι σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν κάνει. Εφτά ημέρες μετά την πρώτη δόση έχουμε αρκετά αντισώματα να μας προστατεύουν λίγο. Το εμβόλιο είναι δύο δόσεις, γιατί η δεύτερη δόση είναι αυτή που ανεβάζει την προστασία στο 95%. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος παίρνοντας την πρώτη δόση, δεν μπορεί να πάρει τη δεύτερη. Δεν το έχουμε μελετήσει αυτό και δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα αντισώματα που θα αναπτύξεις μόνο με την πρώτη δόση”.

Παράλληλα ο κ. Καρανταλής υπογράμμισε πως θα συνεχίζει να λαμβάνει προστατευτικά μέτρα παρ’ όλο που εμβολιάστηκε: “Δεν σταματά αυτό, κατ’ αρχήν είμαι σε νοσοκομειακό χώρο και η έκθεσή μου στον κίνδυνο είναι μεγαλύτερη αλλά και στις κοινωνικές εκδηλώσεις και θα συνεχίσω και τα Χριστούγεννά μου θα τα περάσω με στενό κύκλο φίλων. Θα πρέπει να φοράμε μάσκες, να πλένουμε τα χέρια μας μέχρι να αποκτήσει ο πληθυσμός την ανοσία αγέλης μέσω εμβολιασμού και όχι μέσω νόσησης γιατί η νόσηση φέρνει θανάτους. Ίσως μέχρι την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού, ίσως μέσα καλοκαιριού”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις