Τρίτη, 21 Μαΐ
27oC Αθήνα

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου: Οργή για το ΚΑΣ και το… Σούνιο

Σούνιο ΚΑΣ Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

– Οργισμένη ανακοίνωση και από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου κατά του ΚΑΣ
– Αιτία η άρνηση να παραχωρηθεί το Σούνιο για γυρίσματα σειράς του BBC
– «Συστήσαμε διεύθυνση για προσέλκυση διεθνών παραγωγών και δυσχεραίνετε το έργο μας!»
– «Το ΚΑΣ δημιουργεί εμπόδια για να γίνει πράξη η προσέλκυση διεθνών παραγωγών»
– Όλο το χρονικό του “όχι” στα γυρίσματα της σειράς “Η μικρή τυμπανίστρια”

Με μια οργισμένη ανακοίνωση, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εξαπολύει δριμύτατη επίθεση στο ΚΑΣ. Αιτία, η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να αρνηθεί να δώσει άδεια για γυρίσματα βρετανικής τηλεοπτικής σειράς στο Σούνιο.

Η εταιρία παραγωγής της σειράς που θα μεταδοθεί από το BBC είχε ζητήσει να της επιτραπεί να κάνει γυρίσματα στο Σούνιο. Στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Ποσειδώνα. Τα γυρίσματα αφορούσαν στη σειρά «Η μικρή τυμπανίστρια» (The Little Drummer Girl), η οποία βασίζεται στο βιβλίο του Τζον Λε Καρέ.

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο διακεκριμένος Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ, σκηνοθέτης των ταινιών «Oldboy», «Stoker», «Η Υπηρέτρια», «Η εκδίκηση μιας κυρίας» κ.ά.

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου: Το παρακολουθούσαμε βήμα – βήμα!

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει πως γνώριζε και παρακολουθούσε εδώ και καιρό τα βήματα της εταιρίας παραγωγής, στην προσπάθειά της να πάρει άδεια για γυρίσματα στην Ακρόπολη και το Σούνιο. Το ΕΚΚ αναφέρει πως είχαν προσκομιστεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Και πως είχε ενθαρρύνει τους εκπροσώπους της εταιρίας παραγωγής να είναι στη συνεδρίαση του ΚΑΣ.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου επιτίθεται στο ΚΑΣ λέγοντας πως πριν από έναν χρόνο προχώρησε στη σύσταση του Hellenic Film Commission. Πρόκειται για Διεύθυνση του ΕΚΚ με στόχο την προβολή της Ελλάδας και την προσέλκυση διεθνών παραγωγών. «Αρνητικές αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου απέναντι σε αντίστοιχα αιτήματα, τόσο υψηλού κύρους, δυσχεραίνουν το έργο του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Κέντρο σημειώνει ότι η απόφαση που πήρε το ΚΑΣ την περασμένη Τρίτη (27.03.2018) «σε στιγμή που η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία ανάπτυξης (…) δημιουργεί εμπόδια στην προσπάθεια να γίνει επιτέλους πράξη η “προσέλκυση διεθνών παραγωγών”».

Εκμεταλλευθείτε την… Ελλάδα

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σημειώνει πως ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα μιας χώρας σαν την Ελλάδα, είναι οι αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι της. Και επισημαίνει ότι 18 από αυτούς προστατεύονται από την UNESCO. «Οφείλει, λοιπόν, να τους αξιοποιήσει, να τους αναδείξει και να τους προβάλει μέσα από την οπτικοακουστική βιομηχανία, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τη χρησιμότητά τους στο χτίσιμο του branding μιας χώρας φιλικής προς τις κινηματογραφικές παραγωγές», τονίζεται.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι από το καλοκαίρι του ’17 έχει νέα διαδικασία αδειοδότησης για γυρίσματα σε αρχαιολογικούς χώρους. Και κυρίως μια νέα λογική στον καθορισμό του αντιτίμου, με σεβασμό στο πολιτιστικό απόθεμα της χώρας και στην προβολή και αξιοποίησή του μέσω της ανάπτυξης της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Σούνιο

Όλη η ανακοίνωση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

«Το ΕΚΚ γνωρίζει και παρακολουθεί εδώ και καιρό τα βήματα που έχει ακολουθήσει η εταιρεία παραγωγής για την απόκτηση αδειών για τα γυρίσματα της σειράς στην Ακρόπολη και στο Σούνιο, έχει προσκομίσει όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα και έχει ενθαρρύνει τους εκπροσώπους της εταιρείας να πραγματοποιήσουν παράσταση στη συνεδρίαση του ΚΑΣ για την υποστήριξη του αιτήματός τους.

Ένα χρόνο μετά την σύσταση του Hellenic Film Commission, της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΕΚΚ για την προβολή της Ελλάδας και την προσέλκυση διεθνών παραγωγών, αρνητικές αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου απέναντι σε αντίστοιχα αιτήματα, τόσο υψηλού κύρους, δυσχεραίνουν το έργο του.

Η εξέλιξη της συνεδρίασης του ΚΑΣ, την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018, ως προς την συγκεκριμένη παραγωγή, σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία ανάπτυξης και ολοκλήρωσης των απαιτούμενων εργαλείων (ενεργό Film Commission, επενδυτικό κίνητρο), δημιουργεί εμπόδια στην προσπάθεια να γίνει επιτέλους πράξη η “προσέλκυση διεθνών παραγωγών”.

“Πλεονέκτημα οι αρχαιολογικοί μας χώροι”

Ένα από τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα μιας χώρας, σαν την Ελλάδα, είναι οι αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι της (δεκαοχτώ από τους οποίους προστατεύονται από την UNESCO). Οφείλει, λοιπόν, να τους αξιοποιήσει, να τους αναδείξει και να τους προβάλει μέσα από την οπτικοακουστική βιομηχανία, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τη χρησιμότητά τους στο χτίσιμο του branding μιας χώρας φιλικής προς τις κινηματογραφικές παραγωγές.

Τον Νοέμβριο του 2017, σε εκδήλωση του European Film Commissions Network στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κ. Petra Kammerevert, ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, δήλωσε: “Το 2018 θα είναι Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Δεν ήταν εύκολο να το κερδίσουμε. Οι αρχαιολογικοί χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς θα έπρεπε να αξιοποιούνται περισσότερο στις ταινίες διότι εκεί αναδεικνύονται με εκπληκτικό τρόπο και δημιουργούν συναισθηματικούς δεσμούς με το κοινό”.

“Κάναμε προτάσεις”

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Hellenic Film Commission, από το καλοκαίρι του 2017, έχει εισηγηθεί προς τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού τις προτάσεις τους, για μια νέα διαδικασία αδειοδότησης κινηματογράφησης σε αρχαιολογικούς χώρους και μια νέα λογική στον καθορισμό των αντίστοιχων τελών, σεβόμενοι τόσο το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας, όσο και τις δυνατότητες που παρέχονται για την προβολή και αξιοποίησή του, μέσω των οπτικοακουστικών παραγωγών, στην κατεύθυνση της ευρύτερης ανάπτυξης της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Εν κατακλείδι, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αναμένει την επικείμενη οριστικοποίηση και υπογραφή των Υ.Α. και Κ.Υ.Α. (αδειοδότησης και καθορισμού των τελών κινηματογράφησης αντίστοιχα) συμβάλλοντας με την τεχνογνωσία του στη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής της χώρας, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της προσέλκυσης διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις