Ελλάδα

ΕΛΣΤΑΤ: Πάνω από τα μισά τροχαία γίνονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το 54% των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα προκαλείται εντός των κατοικημένων περιοχών, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 38%.

Ευάλωτη κατηγορία στα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα παραμένουν οι μοτοσικλετιστές, με το 38% του συνόλου των ατυχημάτων να τους αφορά, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 18%, αλλά με σαφώς διαφορετικές συνθήκες οδήγησης, καθώς το κλίμα κυρίως της Βόρειας Ευρώπης είναι διαφορετικό και δεν επιτρέπει εύκολες και καθημερινές μετακινήσεις όλο τον χρόνο, σε αντίθεση με την χώρα μας όπου τα δίκυκλα κυκλοφορούν όλο τον χρόνο.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό που εμπλέκεται στα ατυχήματα και αφορά τις ηλικίες άνω των 64 ετών, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αγγίζει το 21% όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι δύο μονάδες παραπάνω. Ωστόσο σε Ελλάδα και Ευρώπη το 13% των τροχαίων ατυχημάτων αφορούν ηλικίες 18-24 ετών. Άξιο λόγου είναι ότι το 21% των ατυχημάτων αφορά πεζούς, με τον μέσο όρο της Ευρώπης να βρίσκεται στο 20%.

Ελλάδα – Οι κρίσιμοι παράγοντες των τροχαίων ατυχημάτων

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των στοιχείων ατυχημάτων στην Ελλάδα και τη συγκριτική τους εξέταση με αντίστοιχες αναλύσεις (ECERSO, ITF-IRTAD) από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα προκύπτει ότι οι πιο κρίσιμοι παράγοντες (κατά σειρά σπουδαιότητας) που συμβάλουν στην πρόκληση των οδικών ατυχημάτων και ειδικά των σοβαρών ατυχημάτων, στη χώρα μας είναι η οδήγηση με υψηλές ταχύτητες, τα υψηλά ποσοστά κυκλοφορίας μοτοσικλετιστών, τα χαμηλά ποσοστά χρήσης ζώνης και κράνους (ιδίως στους συνεπιβάτες) και η ανοργάνωτη και απροστάτευτη κυκλοφορία ευάλωτων χρηστών της οδού. Φυσικά δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή και η χρήση κινητού τηλεφώνου, με την τάση πολλών οδηγών για επιθετική οδήγηση.

Ελλάδα – τροχαία: Τα αίτια

Οι βασικές γενεσιουργές αιτίες του υψηλού αριθμού οδικών ατυχημάτων στη χώρα μας εντοπίζονται κυρίως στην μη επαρκή αστυνόμευση -ώστε να γίνεται αντιληπτή από όλους τους οδηγούς ότι πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους στο δρόμο – την οδική υποδομή και την συνολική οργάνωση του χώρου και της κυκλοφορίας στις πόλεις οι οποίες είναι προσανατολισμένες κυρίως για την κίνηση των οχημάτων και δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των ευάλωτων χρηστών των δρόμων (δικυκλιστές, πεζοί, κ.λπ.) και την ασφάλειά τους, καθώς και το υπεραστικό οδικό δίκτυο (ειδικά το επαρχιακό) το οποίο είναι μελετημένο και κατασκευασμένο με παρωχημένες προδιαγραφές, έχει ανεπαρκή συντήρηση και αρκετές ατέλειες που δυστυχώς δεν προφυλάσσει και δεν συγχωρεί τα λάθη των οδηγών.

Από την άλλη δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε την αδιαφορία των υπευθύνων σχετικά με την τήρηση των κανόνων για σωστή κυκλοφοριακή συμπεριφορά.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Pizza Fan και Χωριάτικο: Δεσμεύονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων – Εξαιρείται ο λογαριασμός μισθοδοσίας των εργαζομένων
Στο «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών των 23 συλληφθέντων για την υπόθεση απάτης της pizza fan προχωρά η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος,...
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Pizza Fan: Στον ανακριτή οι πρώτοι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τις «πειραγμένες» αποδείξεις – Αύριο απολογείται ο ιδιοκτήτης
Ξεκινούν οι απολογίες για την υπόθεση της φερόμενης φοροδιαφυγής εκατομμυρίων ευρώ - Συνολικά 23 άτομα έχουν συλληφθεί, ενώ 126 πρόσωπα περιλαμβάνονται στη δικογραφία
Κατηγορούμενοι για pizza fun
ΕΟΠΥΥ: Νέοι βιοδείκτες εντάσσονται στην αποζημίωση – Δείτε για ποιες μορφές καρκίνου
Νέες εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη και άλλων οργάνων περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό για την επέκταση της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ
Εργαστήριο