Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Εμβόλιο AstraZeneca: Θεοδωρίδου, Παπαευαγγέλου και Δερμιτζάκης, μιλούν στο newsit.gr

Εμβόλιο AstraZeneca: Θεοδωρίδου, Παπαευαγγέλου και Δερμιτζάκης,  μιλούν στο newsit.gr

Δερμιτζάκης, Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου μιλούν στο newsit.gr για το εμβόλιο της Astrazeneca και όλη την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Ξεκαθαρίζουν πως για την ώρα δε φαίνεται να υπάρχει συσχετισμός του θανάτου της 63χρονης στο Ίλιον, με το εμβόλιο της Astrazeneca.

Το εμβόλιο της Astrazeneca, είναι το πιο πολυσυζητημένο από όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα μέσα σε μια προσπάθεια επαναλανσαρίσματος της εταιρείας, το εμβόλιο, πλέον, ονομάζεται Vaxzevria και αναγράφει την πιθανότητα θρομβώσεων. 

Στην χώρα μας, το εμβόλιο της Astrazeneca το κάνουν όλες οι ηλικιακές ομάδες που παίρνουν σειρά, συμπεριλαμβανομένων και των ευπαθών.

Μιλώντας στο newsit.gr η κα Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε: «Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε αλλαγές στη χορήγηση του AstraZeneca, χωρίς να έχουμε στοιχεία στα χέρια μας. Κάνουμε και εμείς τις μελέτες μας, έχουμε και εμείς τις σκέψεις μας και αξιολογούμε διαρκώς τα δεδομένα. Για την ώρα, το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας, δεν δείχνει να έχει συσχετισμό με τον εμβολιασμό αλλά την τελική διάγνωση θα τη δώσει η νεκροτομή».  

Click4More Βρετανοί επιστήμονες: Η Ευρώπη θα «πληρώσει» με πολλούς θανάτους το πάγωμα του εμβολίου της AstraZeneca

«Εμείς δεδομένα σαν αυτά που έχει η Γερμανία, δεν έχουμε και άρα δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουμε σε αλλαγές με το εμβόλιο της Astrazeneca», λέει στο newsit.gr η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τη διαχείριση του κορονοϊού στη χώρα μας.

Όπως συμπληρώνει: «Περιμένουμε τον έλεγχο που διενεργεί ο ΕΜΑ, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν στις 10 Απριλίου. Μέχρι να δούμε αυτά τα συγκεκριμένα στοιχεία στην Ελλάδα θα περιμένουμε ως προς το τι θα πράξουμε».

Σημειώνεται πως στις 29 Μαρτίου, η επιτροπή ασφαλείας του EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ειδικών για να μελετηθούν περαιτέρω τα περιστατικά δημιουργίας θρόμβων.

Ειδικοί, εκτός του οργανισμού, ιδίως στην αιματολογία, την καρδιαγγειακή ιατρική και τη νευρολογία αναμένεται να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με τους λόγους δημιουργίας των θρόμβων, πώς αναπτύσσονται και άλλους πιθανούς κινδύνους.

Μιλώντας επίσης, στο newsit.gr, o Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στην Γενεύη, σχολίασε την απόφαση της Γερμανίας, δίνοντας και την άποψη του για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Όπως μας είπε: «Το δείγμα, ακόμα και στην Γερμανία που έλαβε τις δικές της αποφάσεις, είναι ακόμα μικρό και αιτιολόγηση σαφής ακόμα δεν υπάρχει για θρομβώσεις λόγω του εμβολίου. Με αυτή τους την απόφαση οι Γερμανοί προσπαθούν να μειώσουν ακόμα περισσότερο μια ήδη μικρή πιθανότητα. Είναι μια λογική που έχει  βάση. Στην Ελλάδα έχουμε λίγα στοιχεία για να χαράξουμε μια τέτοια ιδιαίτερη στρατηγική. Στην ουσία, το ρίσκο των θρομβώσεων και ας είναι πραγματικό, είναι πολύ μικρό. Καταλαβαίνω το φόβο των ανθρώπων όταν ακούν ειδήσεις σαν αυτές της 63χρονη που έχασε τη ζωή της λίγο μετά από τον εμβολιασμό. Στην πραγματικότητα όμως, το να πεθάνεις από κορονοϊό ή ο, τιδήποτε άλλο μια κανονική ημέρα είναι μεγαλύτερες». 

O ίδιος μας έδωσε και ένα παράδειγμα χρησιμοποιώντας μια χονδρική προσέγγιση: «Η πιθανότητα, ενδεικτικά μιλώντας, να χάσει κάποιος τη ζωή του έπειτα από μόλυνση με κορονοϊό είναι 1 προς 5.000, κίνδυνος κατά πολύ μεγαλύτερος από το να πάθει περιστατικό θρόμβωσης μετά από εμβολιασμό με Astrazeneca- 1.200.000. Σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν με κακή εξέλιξη από κορονοϊό, ηλικιωμένοι και ευπαθείς δηλαδή, πρέπει να προκρίνεται ο εμβολιασμός όποιο κι αν είναι το εμβόλιο» καταλήγει ο ίδιος.

Εξηγεί επίσης πως η επιλογή συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων ή ανθρώπων βάσει του ιατρικού ιστορικού τους, είναι καθαρά μια ισορροπία οφέλους- ρίσκου, ένα θέμα αριθμών. «Ενδεχομένως να μπορούσαμε και εμείς να πάρουμε μια τέτοια απόφαση, αλλά κάτι τέτοιο στη χώρα μας θα άνοιγε ένα νέο κύκλο συζητήσεων και αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο ρίσκο, αυτό της αμφιβολίας δηλαδή που θα καλλιεργηθεί απέναντι στο συγκεκριμένο εμβόλιο» λέει χαρακτηριστικά ο κος Δερμιτζάκης και συνεχίζει: «και φυσικά όλα αυτά έχουν να κάνουν και με την κάθε χώρα. Οι Γερμανοί έχουν άλλη σχέση με το κράτος τους και είναι και τυπικοί σε αυτά τα ζητήματα. Οι Έλληνες είναι πιο συναισθηματικά φορτισμένος λαός, και πολλοί στη χώρα μας αντιμετωπίζουν με τέτοια κριτήρια τον εμβολιασμό τους. Κάθε χώρα πρέπει λοιπόν να λαμβάνει τις αποφάσεις της ανάλογα με τη σύνθεση του πληθυσμού της και τη ψυχολογία αυτού, αρκεί αυτές να είναι καθαρές από πολιτικές σκοπιμότητες».

Τι γίνεται στις άλλες χώρες

Στην Γερμανία, το Βερολίνο αποφάσισε να μην το χορηγεί στους νεότερους των 60 ετών, ενώ την ίδια απόφαση έλαβε το γειτονικό Βραδεμβούργο και το Μόναχο.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πάουλ Ερλιχ, που εποπτεύει το γερμανικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη χώρα 31 περιπτώσεις εγκεφαλικής θρόμβωσης, εκ των οποίων εννέα θανατηφόρες.

Στον Καναδά, επίσης, απαγορεύτηκε η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε ενηλίκους νεότερους των 55 ετών, εξαιτίας του φόβου των θρομβώσεων. Την ίδια στιγμή, η Ισπανία αποφάσιζε να άρει τον ηλικιακό περιορισμό των 65 ετών για τη χορήγηση του εμβολίου.

ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις