Πέμπτη, 2 Μαΐ
22oC Αθήνα

Εμβόλιο κατά του ιού RSV: Πότε θα έρθει στην Ελλάδα, ποιοι θα το λάβουν και οι σκέψεις για το αν θα αποζημιώνεται

Εμβόλιο κατά του ιού RSV: Πότε θα έρθει στην Ελλάδα, ποιοι θα το λάβουν και οι σκέψεις για το αν θα αποζημιώνεται

Το νέο εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV, έχει λάβει έγκριση σε ΗΠΑ και ΕΕ και αναμένεται να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα.

Οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες στη χώρα μας θα υποδεχτούν το χειμώνα με τρία εμβόλια για την προστασία απέναντι σε τρεις διαφορετικούς αναπνευστικούς ιούς.

Το νέο επαναστατικό εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV προστίθεται φέτος στη φαρέτρα των γιατρών, μαζί με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της COVID-19 που αναμένεται να κυκλοφορήσει τις επόμενες εβδομάδες και το κλασικό πλέον αντιγριπικό, το οποίο έχει αρχίσει ήδη να παραλαμβάνεται από τα φαρμακεία.

Ο ιός RSV προκαλεί σε υγιείς απλά συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο σε άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα, σε ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, ή και βρέφη ηλικίας έως 6 μηνών.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο ιός προκαλεί περίπου 14.000 θανάτους σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς.

Τo πρώτo εμβόλιo που εγκρίνεται για την πρόληψη του RSV, προφυλάσσει από τη σοβαρή έκβαση της νόσου. Κυκλοφόρησε από δύο φαρμακευτικές εταιρείες (Pfizer και GlaxoSmithKlein – GSK), ενώ ακόμη αναμένονται οι κατευθυντήριες οδηγίες από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Το εμβόλιο της Pfizer «Abrysvo», μάλιστα, έλαβε πριν από λίγες μέρες “πράσινο φως” και από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, για την χορήγησή του σε εγκυμονούσες κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης και με απώτερο σκοπό την προστασία των ιδιαίτερα ευάλωτων στην RSV βρεφών που θα γεννηθούν.

Τι θα κάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Εκκρεμότητα σχετικά με τη χορήγηση των συγκεκριμένων εμβολίων υπάρχει και στην Ελλάδα. Οι δύο παρασκευάστριες εταιρείες έχουν καταθέσει τους σχετικούς φακέλους στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία θα κληθεί να προχωρήσει σε αξιολόγηση κόστους – οφέλους για να καταλήξει σε σχετικές εισηγήσεις προς το Υπουργείο Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως πολλοί επιστήμονες ρυθμιστικών Οργανισμών της Ευρώπης και των ΗΠΑ εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την τιμή των εμβολίων αυτών που αγγίζουν σχεδόν τα 300 ευρώ ανά δόση.

Μία δόση εμβολίου RSV, ωστόσο, ενδέχεται να παρέχει προστασία έναντι της νόσου RSV σε ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω για τουλάχιστον δύο χειμερινές περιόδους.

Σχολιάζοντας το θέμα της τιμής στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Πνευμολογίας, Νίκος Τζανάκης, τονίζει πως υπάρχει πολύ μεγάλη συζήτηση σε πάρα πολλά κράτη για το εάν τελικά θα αποζημιωθεί:

“Γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να αποζημιωθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ηλικιακών ομάδων, τις οποίες θα πρέπει να επιλέξει η επιτροπή. Δεν ξέρω στην Ελλάδα τι τιμή θα δοθεί. Οι φάκελοι έχουν πάει και από την GSK και από την Pfizer στην Επιτροπή, ζητάνε αποζημίωση, αλλά δεν ξέρουν αν θα τους δοθεί φέτος. Η γνώμη μου είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι θα πρέπει να τύχουν αυτής της παροχής”, σημειώνει ο ίδιος.

Το εμβόλιο που μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές

Η ανάγκη για την ανακάλυψη ενός εμβολίου για την καταπολέμηση του εξαιρετικά νοσογόνου και εύκολα μεταδιδόμενου αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV, γεννήθηκε μέσα στην πανδημία του κορονοϊού. Οι σοβαρές επιπτώσεις του όμως, απασχολούν τους γιατρούς εδώ και πολλά χρόνια.

Το νέο εμβόλιο περιέχει μια τροποποιημένη έκδοση της γλυκοπρωτεΐνης επιφάνειας σύντηξης RSV. Αυτή η πρωτεΐνη είναι ο κύριος στόχος των αντισωμάτων που παράγονται για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Όταν ένα άτομο λαμβάνει το εμβόλιο, το ανοσοποιητικό του σύστημα δημιουργεί συγκεκριμένα αντισώματα και Τ κύτταρα που βοηθούν στην πρόληψη της μόλυνσης από RSV.

Aποδείχθηκε ότι μειώνει σημαντικά (κατά 82,6%) τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης κατώτερου αναπνευστικού που σχετίζεται με τον RSV και ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής λοίμωξης κατώτερου αναπνευστικού κατά 94,1%.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ελέγχθηκε σε κλινική μελέτη στις ΗΠΑ και διεθνώς, ανάμεσα σε άτομα ηλικίας από 60 ετών και άνω.

Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες από άτομα που έλαβαν το Arexvy της GSK ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, μυαλγίες, πονοκέφαλος, δυσκαμψία/πόνος στις αρθρώσεις.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις