Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Εμβόλιο κορονοϊού: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανοσία – Ποιοι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν να νοσήσουν

Εμβόλιο κορονοϊού: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανοσία – Ποιοι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν να νοσήσουν

Σημαντικές πληροφορίες για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και πότε επιτυγχάνεται η ανοσία, έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Δευτέρας (22.03.2021). 

Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Επειδή έγιναν συζητήσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, δηλαδή ακούστηκε ότι και εμβολιασμένοι ήταν και αρρώστησαν, επισημαίνουμε ότι επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση θεωρείται κάποιος εμβολιασμένος. Πριν από αυτό, μπορεί να νοσήσει. Ο εμβολιασμένος έχει πιθανότητες να αρρωστήσει κατά 0,2% και αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για την μη εμβολιασμό. Όσοι εμβολιασμένοι νοσούν, είτε δεν έχουν πολλά συμπτώματα, είτε είναι τελείως ασυμπτωματικοί”.

Click4more: Μόσιαλος για εμβόλιο AstraZeneca: Δεν καταγράφηκε αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν ήρθε η ώρα τα εγγόνια να δουν τον παππού και τη γιαγιά εφόσον αυτοί έχουν εμβολιαστεί, είπε ότι θα πρέπει να επιδείξουμε υπομονή και να περιμένουμε, καθώς ακόμη κι αν είναι εμβολιασμένοι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν έστω και με ήπια συμπτώματα.

 

Ποιοι παίρνουν σειρά για το εμβόλιο – Οι αναμενόμενες παραδόσεις

Την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021, θα ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού οι 70-74 ετών και μετά από κάποιες μέρες, στις αρχές Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των 65-69 ετών.

Όσον αφορά στις αναμενόμενες παραδόσεις για το μήνα Απρίλη:

  • Από την Pfizer περιμένουμε περισσότερα από 1.100.000 δόσεις.
  • Από την Astrazeneca 450.000 δόσεις.
  • Η Moderna μας έχει δώσει επιβεβαιωμένες παραδόσεις μέχρι στιγμής -αναμένουμε και περισσότερες από την Moderna- 100.000 δόσεις.
  • Η Johnson & Johnson σε επικοινωνία και μαζί μας και με την Κομισιόν, έδωσε ένα ενδεικτικό πλάνο παραδόσεων για το επόμενο τρίμηνο. Θα τηρήσει τη δέσμευση του 1,2 εκατομμυρίου δόσεων προς τη χώρα μας και θα παραδώσει 70.800 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Δύο mega – εμβολιαστικοί σταθμοί 

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει από την 1η Απριλίου την ένταξη ακόμη 272 εμβολιαστικών κέντρων, ανεβάζοντας έτσι από την πρώτη του μήνα τον αριθμό των ενεργών εμβολιαστικών κέντρων σε 1.073, 55 περισσότερα από τον αρχικό αριθμό των 1.018 που είχαμε ανακοινώσει τον Νοέμβριο».

Για να συμπληρώσει: «Οι δυνατότητες που θα έχει το σύστημα από 1η Απριλίου, θα ξεπερνούν τα 2.000.000. Έχουμε πει ότι ο στόχος λόγω της διαθεσιμότητας των εμβολίων είναι στο 1,5 εκατομμύριο και αν χρειαστεί να αυξήσουμε αυτή τη δυναμικότητα, μπορούμε να το κάνουμε.

Επίσης, από 1η Απριλίου, ενεργοποιούμε και τους άλλους δύο mega – εμβολιαστικούς σταθμούς στο Ελληνικό, στο στάδιο της ξιφασκίας, και στο στάδιο του Περιστερίου».

Πόσα εμβόλια έχουν γίνει ως τώρα

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, που ξεκίνησε αναφερόμενος στα μέχρι στιγμής δεδομένα για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα είπε: «Σήμερα έχουν γίνει ως τώρα 29.000 εμβολιασμοί κι έχουμε κάνει από την πρώτη μέρα 1.464.000 εμβολιασμοί. 993.000 συμπολίτες μας έκαναν τουλάχιστον την πρώτη δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 9,74%. 471.000 συμπολίτες μας έκαναν και τις δύο δόσεις. Αύριο μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να ξεπεράσουμε το 1.000.000 εμβολιασμένους πολίτες τουλάχιστον με μία δόση».

Click4more: Κικίλιας: Δεν έχουμε γίνει «Μπέργκαμο» – Γιατί πάρθηκε η απόφαση για επίταξη

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των εμβολιασμών, λέγοντας: «Από την Παρασκευή έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, της ομάδας Α. Ως τώρα κλείστηκαν περισσότερα από 100.000 ραντεβού και σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων στα νοσοκομεία της χώρας. Ο εμβολιασμός των ειδικών κατηγοριών αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις αρχές Απριλίου.

Η ένταξη των πολιτών στην ομάδα Α έγινε από την ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τηρώντας κάποια πολύ συγκεκριμένα και πολυπαραγοντικά κριτήρια.

Από την Τετάρτη, 31.03.2021, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr ώστε να ενταχθούν -αν δεν είναι- στην ομάδα Α. Αυτό αφορά πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις