Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Εμβόλιο: Όλα τα ραντεβού – Ποια άνοιξαν, ποια ανοίγουν και πότε

εμβόλιο Γερμανία
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Το πρόγραμμα «Ελευθερία», για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού… τρέχει και η κυβέρνηση προχωρά και στο «άνοιγμα» της πλατφόρμας για την ηλικιακή ομάδα 30-39.

Στο νέο του τηλεοπτικό μήνυμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού των άνω των 30 ετών. «Από τη Μεγάλη Εβδομάδα, μάλιστα, ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για συμπολίτες μας άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία. Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι με τη δυνατότητα που υπάρχει λόγω αποθεμάτων στο εμβόλιο της AstraZeneca, δίνεται η δυνατότητα σε ηλικίες 30-39 ετών να εμβολιαστούν και η πλατφόρμα ανοίγει από τη Μεγάλη Τρίτη.

Το ραντεβού με το εμβόλιο… μέρα – μέρα

  • Την Τετάρτη, 21 Απριλίου, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 55-59.
  • Το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 50-54.
  • Τη Μεγάλη Τρίτη, 27/5, οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 30-39 θα μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό.
  • Σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις ηλικιακές ομάδες 40-44 και 45-49.

«Δεν είμαστε ακόμη στα ποσοστά που θέλουμε»

Εν τω μεταξύ, παράκληση προς τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό απηύθυνε στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διαπίστωσε πως «δεν είμαστε ακόμη στα ποσοστά που θα θέλαμε».

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αναφορικά με την πανδημία, προαναγγέλλοντας το άνοιγμα των εστιατορίων τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου), αλλά και την άρση των περιορισμών στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις στις 15 του επόμενου μήνα.

Click4more: Εμβόλιο Astrazeneca στους 30-39 ετών: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τα περιστατικά θρομβώσεων;

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίμονα το ζήτημα των εμβολιασμών. «Το σημαντικότερο είναι ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και το τείχος ανοσίας χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Είναι, δυστυχώς, γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων διασωληνώνονται είναι, πλέον, ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας», σημείωσε σε κάποιο σημείο του τηλεοπτικού του μηνύματος.

Το εμβόλιο ανά ηλικιακή ομάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, που παρέθεσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, και αναφορικά με τις ομάδες όπου έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, τα ποσοστά εμβολιασμού κυμαίνονται ανά ηλικία ως εξής:

  • 85+: 61% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 65,7% με βάση τα ραντεβού
  • 80-84: 61% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 66% με βάση τα ραντεβού
  • 75-79: 68% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 77% με βάση τα ραντεβού
  • 70-74: 50% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 70,57% με βάση τα ραντεβού
  • 65-69: 27% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 68,5% με βάση τα ραντεβού
  • 60-64: 51% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 60% με βάση τα ραντεβού

Ως και σήμερα, οι πολίτες που έχουν λάβει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι του κορονοϊού είναι 1.826.628, ενώ και τις δύο δόσεις έχουν λάβει 774.370 πολίτες σε όλη τη χώρα. Συνολικά, έχουν χορηγηθεί 2.600.998 δόσεις εμβολίων. Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, στο εξής εμβολιασμοί θα διενεργούνται και σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ εμβόλια θα χορηγούνται και Σάββατα και Κυριακές, καθώς επίσης θα διευρυνθεί και το ωράριο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις