Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Ένα “θησαυροφυλάκιο” μνήμης αποκτά η Αθήνα

Ένα “θησαυροφυλάκιο” μνήμης αποκτά η Αθήνα

Ένα “αυτόνομο κέντρο μελέτης και ανάδειξης των υλικών και άυλων θησαυρών της. Ένα θησαυροφυλάκιο μνήμης αντάξιο της ιστορίας της” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση, αποκτά η Αθήνα, 186 χρόνια από την επίσημη ανακήρυξή της ως πρωτεύουσας της Ελλάδας.

Πρόκειται για το “Μορφωτικό Ίδρυμα του Δήμου Αθηναίων”, το οποίο θα έχει έδρα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου, το κτίριο του Δημαρχιακού Μεγάρου στην οδό Αθηνάς, ενώ “και με μεθοδικά βήματα σχεδιάζεται να δημιουργηθεί το «Μουσείο Δήμου Αθηναίων”.

Το Ίδρυμα, αναφέρει η ανακοίνωση, πρόκειται να αξιοποιήσει τον τεράστιο όγκο πάσης φύσεως γνωστών και άγνωστων, έως σήμερα, τεκμηρίων που καθόρισαν την ιστορική διαδρομή της πόλης.

Πολύτιμα κειμήλια, λησμονημένα και στοιβαγμένα, ως τώρα, σε -κατά τεκμήριο- ακατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους, θα αποδοθούν πλέον σταδιακά στον κόσμο της επιστημονικής έρευνας, σε ελληνικούς και διεθνείς ακαδημαϊκούς ερευνητικούς οργανισμούς, αλλά και στους πολίτες και τους επισκέπτες της Αθήνας.

Ακόμη, βασικοί στόχοι του είναι “η επανίδρυση και λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου, καθώς και η συντήρηση και ο εμπλουτισμός των πάσης φύσεως αρχείων και ιστορικών τεκμηρίων του δήμου. Η αξιοποίηση του υλικού και πνευματικού πλούτου της πόλης των Αθηνών θα ενισχύσει καθοριστικά την διεθνή εικόνα και την αναμφισβήτητη πνευματική επιρροή της πόλης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Επιπλέον, με την έναρξη της λειτουργίας του, το “Μορφωτικό Ίδρυμα του Δήμου Αθηναίων”, θα επικεντρωθεί στην προστασία και ανάδειξη της δημόσιας γλυπτικής και των μνημείων της πόλης”.

Σε δήλωση του, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, τονίζει ότι “η ιστορία αυτής της πόλης, μας δείχνει, όχι μόνο τον πολιτιστικό και τον πολιτισμικό μας πλούτο, αλλά και το δρόμο για να προχωρήσουμε στην Αθήνα που θα είναι περήφανη και για το μέλλον της, τη σύγχρονη ζωή της. Μοναδικός τρόπος για να επιτύχουμε τον στόχο μας, είναι να κρατήσουμε τους θησαυρούς της διαδρομής της, ζωντανούς. Να τους αναδείξουμε και να γίνουν κτήμα όλων των πολιτών”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις